31 Milyar TL'lik Projenin Temeli Atıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin Malkara'nın Çavuşköy Mahallesi'ne yaptığı Trakya'nın en büyük et kombina tesisinin temeli atıldı.

GÜNDEM 21.10.2017 19:29:00 0
31 Milyar TL

Temeli atılan projenin toplam maliyetinin 31. 7 Milyar lira olduğu belirtildi.

Malkara'nın Çavuşköy Mahallesinde gerçekleşen törene Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra CHP Tekirdağ Milletvekilleri Emre Köprülü ve Faik Öztrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Tamer Dodurka, Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Mehmet Zeki Gürcün, Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Daire Başkanları, Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve Malkaralı vatandaşlar katıldı. 

 

"ET İTHALATI DEVAM ETTİKÇE ET SEKTÖRÜNÜ BİTİREBİLİR "

Temel atma töreninde ilk konuşmayı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, "Temelini attığımız bu tesis özellikle basında Türkiye'nin ikinci Trakya'nın da en büyük et kombina tesisi olarak lanse edildi. Ben bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Bu konuda bir tesisin en büyük olması ile ilgili kesin kriterler yok. Fakat, daha büyük alana sahip, daha büyük kapasite ile inşa edilen et entegre tesisleri ticari kaygı ile kurulan tesislerdir, o nedenle bizim kamu yatırımlarımız ile mukayese etmek doğru değildir. Diğer mezbahalara baktığımızda onların da kapasiteleri yüksek olabilir ama onlar da et ürünleri işlemediği için bu kapsamda değildir. Dolayısıyla bu kombina hem et ürünü işleyebilmesi, hem son teknolojiyi ortaya koyması, kapasitesi, sunduğu bir takım olanaklar, AB Kriterleri açısından Türkiye'nin en önde gelen kombinası olacaktır. Türkiye’de uzun yıllar süt seçiminde büyük hatalar yapıldı. Süt bakımından iyi ırklar seçip et üretiminde kaliteli ırkları ihmal ettik. Oysa Simental ırkı gibi hem süt hem de et üretimine sahip olan ırkları seçseydik bugün süt hayvanından doğan buzalar da et bakımından kaliteli olacak ve bizim et ihtiyacımızı karşılamada son derece önemli olacaktı. Şimdi uzmanlar kalkıp bunu savunuyorlar ve Simental ırkı son zamanlarda arttı. Şimdi gururlanarak söylüyorum;  Ulu Önderimiz Atatürk 1925 yılında Macaristan'da ithal ettiriyor ve bunun üretimini yaptırıyor. Biz bu politikalardan ayrıldığımız için et üretimimiz ne durumda hepimiz görüyoruz. Atatürk, Cumhuriyeti kurar kurmaz tarım ve hayvancılıktan alınan vergileri kaldırıyor. Şimdi bakıyoruz Sayın Kılıçdaroğlu mazottan alınan vergiyi kaldırın dediğinde kaynak nerede diye soruyorlar. İşte vizyon budur. Et ithalatı devam ettikçe et sektörünü bitirebilir. Bu yüzden bu durumdan vazgeçilmezi gerekiyor." dedi.

 

"KURULUŞUMUZDAN BU YANA TARIM VE HAYVANCILIĞI DESTEKLİYORUZ"

Temeli atılan kombina tesisi hakkında bilgilendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya "55 dekarlık bir alanda konuşlanmakta olup toplam inşaat alanı 12 bin 586 metre karedir. Projenin Büyükşehir Belediyesine maliyeti 31, 7 milyar liradır. Günlük hayvan kesim kapasitesine baktığımızda 200 büyükbaş, 400 küçükbaş olmak üzere 600 hayvan kesim kapasitesi olacak. Tesisimiz entegre et işleyecek bir tesis stantlarında hazırlanmıştır. İşletmeye başladığımızda bir yandan hayvanı sisteme soktuğumuzda diğer yandan sucuk, salam, sosis şeklinde çıktıları alma imkânına sahibiz. Temel amacımız bölgede tarım ve hayvancılığı desteklemek aynı zamanda vatandaşlarımıza daha sağlıklı, hijyenik et imkanı sağlamaktır. Bugün Türkiye olarak Sırbistan'dan et, Bulgaristan'dan saman ithal eden hale gelmiş durumdayız. Dolayısıyla tarım ve hayvancılığın desteklenmesi çok büyük önem arz ediyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak temel görevimiz tarım ve hayvancılığı desteklemek olmadığı halde kuruluşumuzdan bu yana birlikte kurulduğumuz büyükşehir belediyeleri içerisinde 2015 yılında tarım ve hayvancılığa verdiği destek payı en fazla olan büyükşehir belediyesiyiz. 2014 yılında da vermiş olduğumuz destek diğer büyükşehir belediyeleri ile karşılaştırıldığında ikinci sırada. 20 milyonluk bir destek tarıma vermiş durumdayız. Buna Malkara'daki yem fabrikası ve bugün temelini atacağımız tesis dahil değildir." Dedi.

 

"MALKARA'DA ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK"

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ise, ‘’Seçimlerden önce Malkara Trakya'da tarım ve hayvancılığın başkenti olacak diye hemşerilerimize söz verdik. Her zaman üreticimizin yanında olduk. Bugün burada attığımız temel sadece bir kombine et tesisinin temeli değil. Biz bugün burada Malkara'nın Trakya'da tarım ve hayvancılığın başkenti olmasının temelini atıyoruz. Bu yüzden Büyükşehir Belediye Başkanıma tekrar sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum." Şeklinde konuştu.

 

"ÜÇ SİYASİ PARTİNİN TEMSİLCİLERİ BİR ARADA"

 

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Bu sabah saat 5. 30'dan itibaren Malkara'da yapılan çalışmaları inceledik. Bana diyorlar ki bu enerjiyi nereden buluyorsunuz diye soruyorlar. Bu sabah Bağpınar Mahallesinde bir vatandaşımız elinde bastonu ile geldi ve yaptıklarınız için teşekkür ederim dedi. İşte enerji bu. Biz hiçbir şey beklemiyoruz, vatandaşın bir teşekkürü eder. Ama gerçekten merak ediyorsanız biz bu enerjiyi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yoldan alıyoruz. Sosyal demokrat belediyeciliğin insan odaklı anlayışından ve sizlerden alıyoruz. Çünkü sosyal demokrat belediyelerin belediye başkanları kaç yaşına gelirse gelsin ne fikir yorgunluğu ne çalışma yorgunluğu ne de meta yorgunluğu olur. Sosyal demokrat belediyeler ebediyen çalışma için gelmişlerdir. Biz halkımızdan aldığımız görevi sonuna kadar yerine getirir, görev süremiz dolunca da halkımıza yaptıklarımız bunlar deriz. Asla ve asla hizmetimizi yarım bırakmayız. Malkara, Hayrabolu, Muratlı, Saray ve Kapaklı Türkiye'de tarım ve hayvancılığın başkenti. Tekirdağ'ın beş ana vizyonu var, en önemli vizyonların başında da tarım geliyor. Türkiye'de üretilen buğdayın yüzde 20'si, Ayçiçeğin yüzde 23'ü bu bölgede üretiliyorsa bu bölgede de hayvancılık hastalıktan ari bölgeyse böyle gelişmiş bir tarım ve hayvancılık altyapısı ve bilgisi varsa, bu bölgeye bütün yatırımları yapmak zorundasınız. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak görev bildik ve yatırımları buraya getiriyoruz. Büyükşehir Belediyesini ilk kurduğumuzda ilk atadığımız daire başkanlıklarının içinde Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı geliyor. Şimdi yaptığımız hizmetlere bakıyorum özellikle et üretimi konusunda bu kombinayı yapmaya başladık. Bu kombina Trakya'nın önemli et ihtiyacını da görecektir. Yem üretimi konusunda Türkiye'de ilk defa bir büyükşehir belediyesi Malkara Belediyesi ile de birlikte çalışarak bir Birlik Yemi teslim aldı, şimdi Birlik Yemin yönetimi Büyükşehir Belediyesinde. Bunun dışında 89 bin dönüm merayı ıslah ettik. 2000 ton gübre kullandık. Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu'ya baktığımız zaman kilometre kareye 40 bin kişi düşüyor, Kapaklı, Çorlu, Çerkezköy grubuna baktığımız zaman 550 kişi düşüyor. Bu durumda yatırımları da buna göre yapacağız. Ben bugün burada bir mutluluğu daha yaşıyorum, üç siyasi partinin temsilcileri de burada. Bu tesislerden bütün vatandaşlarımız faydalanacak.  Bizim hizmette 3,5 yılımız doldu. Geriye kalan sürede siyasi beklenti olmadan sadece vatandaşa hizmet vermek için geçireceğiz. Ben Malkaralıları, dinamik, çalışkan bir başkan seçtikleri için kutluyorum. Malkara artık bir kent oldu." şeklinde konuştu.

 

"ALBAYRAK’IN HIZINA BİZ BİLE YETİŞEMİYORUZ’’

Milletvekili Emre Köprülü ise, "Birçok projenin temel atmasında ya da açılışında bulunuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'ın hızına biz bile yetişemiyoruz. Neticede ortaya koyduğu çalışma Büyükşehir Belediyemizin seçilmişleri ve bürokratları ile birlikte ortaya koyduğu bir çalışma. En önemlisi de seçimlerden önce söylemiştik; Büyükşehir Belediyemiz ile ilçe belediyemiz arasındaki çalışmanın da uyumu söz konusudur.  Aynı çerçeveden hayata bakan insanların bir masa etrafında oturup ortak yaptığı çalışmaların ürünüdür bu çalışmalar. Aslında bugün artık başlamış olan yatırımların en önemlilerinden bir tanesinin temelini atacağız. Hayvancılık konusunda Büyükşehir Belediyesini çok önemli çalışmaları oldu. Ülkemizde yaşanan gelişmelerde tarım ve hayvancılığın geriye doğru gitmesi en çok Malkara'yı etkiledi. Artık tarım ve hayvancılık geçimini sağlayacak noktadan uzaklaştı." dedi.

 

"4.5 MİLYAR TL VERGİ ÖDÜYORUZ"

Törende bir diğer konuşmayı gerçekleştiren CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise, "Biz Tekirdağ olarak 2014'ten bu yana önce 4 milyar en sonda 4,5 milyar olmak üzere bu devlete vergi ödüyoruz. Vergi ödemede de 8 ve 9. Sırada yerimiz değişiyor. Ama 2014' te devletin Tekirdağ'a yapmış olduğu yatırım 154 milyon Türk lirası yani hemen hemen bizim 3 yılda yapmış olduğumuz 750 milyonluk yatırımı senede 250 milyon eder Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu yatırımların altında bir yatırım. 100 milyon altında Ama daha da ilginci 2014 yılında 154 trilyon olan devletin yaptığı yatırım 1026 yılında 138 trilyona düşmüş. Orada büyükşehir belediyesi var orayı Tekirdağ'ı çok fazla rahatlatmayalım büyükşehir belediyesi bu yatırımları yapsın yapmış zaten büyükşehir belediyesi. Ama bakın ne olmuş biliyor musunuz bütçeden yatırım almada 2014 yılında 32. Sıradayken 2016 yılında 46. Sıraya gerilemişiz. Yani 46. Sıraya gerilerken de aslında Ankaralı beylerin yapması gereken birçok yatırımı da sayın başkanım yapmış. Mesela okullar, değerli hemşerilerim hani diyorlar ya Tekirdağ'da iktidarsınız ama hiç bir şey olmadı falan diyen bir takım insanlar var bence bu rakamları değerli basınımız tüm Tekirdağ halkına duyurmalı. Büyükşehir belediyesi yılda ortalama 250 milyon lira yatırım yaparken bütçe koskoca Türkiye bütçesinden Tekirdağ'a yapılan yatırım yıllık ortalama 140 milyon lira civarında seyretmiş tablo budur" şeklinde konuştu. Malkara Et Kombina Tesisi temel atma töreni yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ