Yasuı Tanehiro'dan Teski'ye Övgü

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Başkanı Yasuı Tanehiro, beraberindeki heyetle birlikte TESKİ'yi ziyaret etti.

GÜNDEM 17.10.2017 19:33:00 0
Yasuı Tanehiro

Ziyarette TESKİ’ye övgü dolu sözler sarf eden Yasuı Tanehiro, TESKİ’nin kısa bir süre önce kurulmasına rağmen büyük başarılar yakaladığını ifade etti. Tanehiro, Türkiye’nin Japonya’da güzel bir algı yarattığını ve Tekirdağ ile Japonya’nın iş birliğinin iki ülke arasındaki alış verişi daha da arttıracağını söyledi.

 

Ziyarete, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, TESKİ Yönetim Kurulu Üyesi A. Soner Ergin, TESKİ Plan ve Proje Dairesi Başkanı Recep Çalı, Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı İmdat Demir, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Halit Merduman ve İller Bankası yetkilileri katıldı.

 

‘’TEKİRDAĞ’IN ALTYAPISINA KATKIDA BULUNMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR MUTLULUK’’

 

Ziyaret sırasında, Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı kredisi kapsamında Sülyemanpaşa’daki altyapı çalışmaları değerlendirildi. Genel Müdür Başa, heyete çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. JICA Başkanı YASUI Tanehiro, “Tekirdağ kısa bir süre önce büyükşehir oldu. Sorumlulukları arttı. JICA kredisi kapsamında Tekirdağ’a yapılan yatırımların zamanında, projeye ve şartnameye uygun bir şekilde tamamlandığı için TESKİ ve İller Bankası yetkililerine teşekkür ediyorum. Tekirdağ’ın altyapısına katkıda bulunmak bizim için büyük bir mutluluk. Bu sayede Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler güçleniyor ve iki ülke birbirine daha da yakınlaşıyor. Yapılan bu yatırımlardan Tekirdağ halkı fayda görüyor’’ şeklinde konuştu.

 

‘’JAPONLAR TÜRKİYE’YE BÜYÜK BİR YAKINLIK DUYUYORLAR’’

 

Tanehiro şöyle devam etti, ‘’Şu an Japonya’da Türkiye denilince, halk oldukça güzel bir algıya sahip. Japonlar Türkiye’ye büyük bir yakınlık duyuyorlar. Tekirdağ’a yapılan projelerin Türkiye-Japonya işbirliği içinde yapıldığının bilinmesi bizi mutlu eder. TESKİ örnek bir kurum. Teşkilat yapılanması oldukça başarılı. Uzman bir teknik ekibe sahip. Başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

‘’İÇME SUYU KALİTESİNDE TÜRKİYE’DE İLK 3 SIRADAYIZ’’

 

Genel Müdür BAŞA yaptığı konuşmasında, “Kısa bir süre önce kurulmamıza rağmen oldukça büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Çalışmalarımız devam ediyor. Altyapı yatırımlarımızın faydalarını görmeye başladık. Sahil şeridimizi kurtarıyoruz. Atıksuları arıtıyoruz. Kurulduğumuzda günde 5.000 metreküp atıksu arıtırken yılsonu hedefimiz 190.000 metreküp atıksu arıtmak. Mavi bayrak sayılarımızı arttırıyoruz. İl genelinde durmaksızın çalışıyoruz. Yaptığımız içme suyu yatırımları sayesinde resmi verilere göre, içme suyu kalitesinde Türkiye’de ilk 3 sıradayız. Eski içme suyu hatlarını yeniliyoruz. Vatandaşlarımıza sağlıklı içme suyu sunuyoruz. Şu anda 22 adet devam eden 34 adet tamamlanmış yatırımımız mevcut. Bu yatırımların KDV hariç bedeli 380 Milyon TL’dir’’ şeklinde konuştu.

 

‘’YALNIZCA İLLER BANKASINDAN KREDİ KULLANIYORUZ’’

 

Başa; ‘’TESKİ olarak yalnızca İller Bankasından kredi kullanıyoruz. Onun haricinde hiçbir dış kaynaktan kredi kullanmadık. Özel bankalardan da kredi kullanmadık. Birçok dış kaynak bize kredi vermek istiyor. Fakat TESKİ, kredi kullanmak yerine kendi öz kaynaklarını arttırıyor. Abone sayımızı arttırıyoruz. Kayıp kaçakla mücadele ediyoruz. Yaptığımız altyapı yatırımları sayesinde kayıp kaçak oranımızı azalttık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Albayrak bize her zaman destek oluyor”diye konuştu.

 

 

JICA HEYETİ, ÇALIŞMALARI BEĞENDİKLERİNİ BELİRTTİLER

 

Ziyaret sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, JICA Başkanı Yasui Tanehiro’a günün anısına bir plaket ve geleneksel Karacakılavuz el dokumalarından hediye etti. Ziyaret sonrasında Süleymanpaşa Batı Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ve Terfi Merkezi 12 istasyonuna gerçekleştirilen ziyarette JICA heyeti tesislerden çok etkilendiklerini, çevre düzenleme çalışmalarını beğendiklerini, yapılan imalatların oldukça muazzam olduğunu ve önümüzdeki dönemlerde de TESKİ’nin yeni projelerine destek olabileceklerini belirttiler.

 

Haber / Şaban KARDEŞ