Trakya'da Bir İlk Gerçekleştiriliyor

Yılda En Az 150 Bin TL Tasarruf Sağlanacak

GÜNDEM 16.10.2017 19:13:00 0
Trakya

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen SS.Balabanköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Uzunköprü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığında yürüttüğü ‘’Güneşin Suya Dokunuşu’’ isimli proje kapsamında kurulan Güneş enerji santralinin açılışı gerçekleştirildi.

 

Projeyle birlikte sulama için gerekli olan enerjinin güneş enerjisinden elektrik üretimi ile karşılanmasıyla çiftçilerin karlılığının arttırılması ve verimliliklerinin yükseltilmesi bekleniyor. Enerji Santrali açılışında konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, proje ile yılda en az 150 bin TL tasarruf sağlanacağını söyledi.

 

TRAKYA’DA BİR İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

 

Genel Sekreter Şahin bir ilk olma özelliği gösteren ‘Güneş Enerji Santrali’ projesinin Trakya Bölgesi’ndeki diğer köylere de örnek olmasını dileyerek konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sayın kaymakamım ve kıymetli dinleyiciler, hepiniz “Güneşin Suya Dokunuşu” adlı projemizin kapanış toplantısına hoş geldiniz. Değerli katılımcılar, bilindiği üzere bölgemiz ülkedeki çeltik üretiminin yüzde 65’e yakınını elinde tutuyor. Bizim açımızdan çok stratejik bir ürün. Bu proje Balaban Köyü’nde çeltik üreticilerinin rekabet gücünü arttıracak. Yeni projeler yapmalarına teşvik edecek. Proje ile güneş kaynaklarından elde edilen elektrik, çeltik tarlalarının sulanmasında kullanılacak ve her yıl binlerce TL tasarruf edilecek. Uzun vadede muazzam bir kaynak tasarrufu var. Yılda 150 bin TL azalmadan bahsediyoruz. On yılda 1,5 milyon TL yapar kabaca. Tabi proje bununla sınırlı değil. Sulama sistemlerinin yenilenmesi ve teknolojik olarak iyileştirilmesi ile su ve enerji tasarrufu da var. Enerji ihtiyacı yüzde 40 azalacak. Proje ile Balabanköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifine üye çiftçilerin karlılığını yükseltecek ve yenilikçi metotlarla katma değeri yüksek olan diğer ürünlerin ekimi için altyapı oluşturacak. Tüm bu avantajlar bir araya toplandığında projenin çok büyük bir katma değer ortaya çıkardığını söylemek isterim. Kimin emeği varsa ellerine sağlık, çok faydalı bir proje yapmışlar. Buradan emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Bu duygu ve düşünceler ile hepinizi saygı ile selamlıyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

 

Şahin’in konuşmasının ardından ‘Güneşin Suya Dokunuşu’ projesi kapsamında kurulan Güneş Enerji Santrali’nin açılışı yapıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ