İşkence görmüşler

Yunanistan, yaklaşık 100 mülteciyi, 'geri itme' yöntemiyle, botlara zorla bindirerek Meriç Nehri üzerinden Türkiye'ye gönderdi. Mülteciler, paraları ve telefonları alınarak dövüldüklerini, yeniden gelmeleri hal

GÜNDEM 10.10.2017 18:22:00 0
İşkence görmüşler

Edirne 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerler, devriye sırasında, Yunanistan sınırında çoğunluğu Pakistan uyruklu yaklaşık 100 kaçağı yakaladı. Tüm ihtiyaçları karşılanan kaçaklar daha sonra işlemleri için Edirne Göç İdaresi, Geri Gönderme Merkezi'ne getirildi. Suriye, Afganistan ve Pakistan uyruklu kaçaklar, Yunan polisi tarafından zorla botlara bindirilerek Meriç Nehri üzerinden Türkiye'ye gönderildiklerini söyledi. Yunan polisinin eşyalarına el koyduktan sonra kendilerini dövüp, elektroşok cihazıyla işkence yaptığını ileri süren 23 yaşındaki Pakistanlı Sukh Preet, yaşadıklarını söyle anlattı:

ELBİSELERİNİ ÇIKARTMIŞLAR 

"Türkiye sınırından Yunanistan'a geçtim, orada Yunan polisine yakalandım. Beni dövdüler, zorla bota bindirerek nehirden Türkiye'ye geri getirdiler. Bize 'terörist' diye bir kaç arkadaşımla beraber dövdüler. Boynuma elektrokşok cihazı ile elektrik verdiler. Yeniden gelirsem bizi öldüreceklerini söylediler. Yaklaşık 18 kişi vardık bot içerisinde, diğer kaçakları da kıyıda dövüp beklettiler. Üzerimizdeki paraları alıp, telefonlarımıza el koydular. Birçok arkadaşımın üzerindeki elbiseleri soydular. Soğuk havada ve yağmurda kıyafetsiz kaldılar. Botla nehri geçip bizi Türkiye sınırına bıraktılar." Kaçaklardan Pakistanlı Kasım Ali ise Yunanistan'da sığınmacı olabilmek umuduyla sınırı geçtiğini ifade ederek, "Türkiye'den Yunanistan'a botla geçtim, orada kıyı polisi geldi bizi yakaladı. Önce tokat attılar, yere düştüm. Yerdeyken beni tekmeleyip yumrukladılar. Çeneme vurdular; 3 gündür bir şey yiyemiyorum. Bütün eşyalarımı aldım, üzerimdeki başka arkadaşımdan almak zorunda kaldım. Üç gün Yunanistan'da götürdükleri bir binada aç kaldım, ilaç da vermediler. 80 kişi ile birlikte zorla bir araca bindirdiler ve nehre getirdiler. Bot yaklaşık 20 kişilikti, zorla bindirdiler. Botta silahlı bir polis vardı, diğerlerinin ellerinde sopalar vardı. Nehirden botla karşıya getirip bıraktılar. Burada Türk askerleri bizi aldı, yemek verip baktı. Ben Yunanistan'a sadece sığınmacı olarak geçmek ve orada kalmak istedim" diye konuştu.

Haber/Şaban KARDEŞ