Kitap Fuarı'na Emre Kongar Damga Vurdu

Edirnelilerin heyecanla beklediği, Edirne 5. Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Geleneksel olarak her yıl düzenli bir şekilde gerçekleştirilen Kitap Fuarı'nın bu seneki Onur Konuğu Prof. Dr. Emre Ko

KÜLTÜR SANAT 8.10.2017 19:03:00 0
Kitap Fuarı

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından, eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okuyucuları yazarlarla bir araya getirmek için düzenlenen Edirne 5. Kitap Fuarı Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda düzenlenen törenle açıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bir konuşmasında “Günümüzde belediyecilik deyince artık sadece, klasik anlamda yol yapan, çöp toplayan şehrin altyapı hizmetlerini gören, insanların evlerine rahat gidip gelmelerini sağlayan bir anlayış yok. Bunlar zaten belediyeciliğin temel hizmetleri. Yani kimseye söylemeden, söylenmeden yapılması gerekenler. Günümüzde asıl belediyecilik etkinlikleri kültürle, sanatla, şehrin sosyal ve kültürel gelişimine yaptığınız katkıyla ölçülebilen faaliyetlerdir” dedi

“KÜLTÜRÜ KAYBEDERSENİZ YERİNE KOYMA ŞANSINIZ OLMAZ”

Edirne Belediye Başkanlığı olarak birçok kitabın basımını gerçekleştirdiklerini anlatan Gürkan, in“Bize çok sorulan bir soru vardı; “Kaybettiğiniz her şeyi bir şekilde yerine koyabilirsiniz, örneğin ekonomi bozulur, bir ekmek yerine yarım ekmek yer düzeltirsiniz. Yollarınız bozulur yaparsınız, binalarız yıkılır, daha güzelini büyüğünü yaparsınız. Ama bir milleti millet yapan, bir ülkeyi ülke yapan, bir devleti devlet yapan kültürü, sanatı hayatınızdan çıkarırsanız, onda geriye doğru giderseniz, onu maalesef bir daha yerine koyma şansınız olmaz. Kültürde ve sanatta kaybettiğiniz her yıl sizin toplumsal yaşamınızda, çarpan etkisi yaparak, her bir yıl onlarca yıl kaybederek size geri döner. Kaybedilen her kültür değeri, basmadığımız her kitap, yasakladığımız, yaktığımız her yayın, gazete, kültürel faaliyet, aslında farkında olmadan bu ülkeye açtığımız bir cezaevidir. O cezaevinin içine koyduğumuz insanlardır. Cezaevi sadece dört duvar, dikenli teller değildir. Bazen kültürden sanattan yoksun bırakarak, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi o milletin sanat damarlarını da kopartırsınız. Geçtiğimiz yıl tam 45 bin ziyaretçi geldi. Bu yılda 46 yayınevi, 87 yazarla Edirnelileri, bölgemizdeki tüm dostlarımızı kültürle, sanatla doyurmayı hedefliyoruz. Bizi kırmayarak Onur Konuğumuz olan Prof. Dr. Emre Kongar’a da şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

‘’ULU ÖNDERİMİZ 4 BİNİN ÜZERİNDE KİTAP OKUDU’’

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da ‘Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür’ diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yere en yakın topraklarda bulunduklarını belirterek, “Ulu Önderin yaşamı boyunca 4 binin üzerinde kitap okuduğunu biliyoruz. Recep Gürkan, kentimizi kültür şehri haline getirdi. Bizi yazarlarla, kitaplarla buluşturdu” dedi.

‘’MAALESEF 158 GAZETECİ CEZAEVİNDE’’

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da “Bugün burada her yıl artan bir ilgiyle karşılaşıyoruz. Bu anlamda Edirne Belediye başkanı Recep Gürkan’a teşekkür ediyorum. Kitap okudukça insanları aydınlatır. Maalesef 158 gazeteci ve yazar cezaevinde. Bu fuar bu anlamda da çok önemli” ifadelerine yer verdi.

‘’TEŞEKKÜR EDİYORUM’’

Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu ise yaptığı konuşmada “ Küresel dünyada rekabet gücünü elde etmek için, Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırılması gerekir. Bugün açacağımız kitap fuarı böyle bir alışkanlığın kazandırılmasında bize büyük katkı sağlayacaktır. Böyle bir etkinliği düzenleyen Edirne Belediye Başkanına teşekkür ediyorum” dedi

FUARA KATILANLARIN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Edirne 5. Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Emre Kongar ise konuşmaya başlamadan önce fuara katılanların fotoğrafını çekti. Kongar, fotoğraf çekerken ‘Herhangi sosyal medya hesabı el kaldırsın’ diye seslendi.  Kongar daha sonra yaptığı konuşmada “Atatürk devrimlerinin, sanayi devrimlerini kaçıran Osmanlı İmparatorluğu’nun çağdaş medeniyetlere ulaşması için yapılan devrimlerdir. Temelinde de kültür yatar. Sanayi Devrimi, yazılı kültürdür, romandır, kitaptır. Osmanlı, işitsel kültürdür. Şimdi biz elektronik kültür döneminde yaşıyoruz. Yazılı kültür dönemini yaşamadan, işitsel kültür döneminden, elektronik kültür dönemine atladık. İnsanlık temelini teşkil eden kitapta, romanda çok eksiğimiz var. Ender Bilar’ın hazırladığı Kırkpınar Almanağı’nı aldım. Recep Gürkan’ın bahsettiği, belediyenin desteklediği kitaplardan. Çağdaş medeniyeti yakalamak sadece sosyal medya kullanmakla değil, okuyarak oluyor. Ancak okuyarak Edirne’yi hakkettiği yere koyabiliriz” dedi.

Emre Kongar’ın ‘Okuma Zilini’ çalmasıyla birlikte kitap fuarı da kapılarını ziyaretçilerine açmış oldu. Kitap Fuarı 15 Ekim 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Haber: Şaban KARDEŞ