Metrekareye 150 Kg Yağış Düştü

Geçtiğimiz Salı günü Tekirdağ merkezde meydana gelen ve Tekirdağlı vatandaşların hayatını olumsuz şekilde etkileyen sel felaketi için TESKİ basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 29.09.2017 22:25:00 0
Metrekareye 150 Kg Yağış Düştü

Gündemde oldukça yer tutan ve kamuoyu tarafından da tepkiler alan TESKİ’ye, altyapı yetersizliği eleştirisi yapılmıştı. Konu ile ilgili TESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yaşanan felaketin altyapı yetersizliği ile ilgili olmayıp, metrekareye düşen yağış miktarının 80 kg’dan fazla olması olarak değerlendirildi. Söz konusu açıklamada Değirmenaltı Bölgesi’ne de 150 kg yağış düştüğü belirtildi.

 

3 AYDA DÜŞMESİ BEKLENEN YAĞIŞ MİKTARI, BİR GÜNDE DÜŞTÜ

 

TESKİ’den konu ile ilgili yapılan açıklamada; ‘’26.09.2017 tarihinde saat 17:45 itibarı ile başlayan ve aralıklarla gece yarısına kadar şiddetli olarak yağan yağmur yağışının, lokal yağışlar olması ve hetorojen bulut kümelerinden oluşması nedeniyle Değirmenaltı Mahallesine metrekareye yer yer 80 kg ve üzeri yağış düştüğü tahmin edilmektedir. Ayrıca Değirmenaltı Mahalesinden geçerek denize dökülen Çayırlar (Değirmenaltı) Deresi havzası (köseilyas sırtları başta olmak üzere) besleyen bölgelere baktığımız zaman radar ekolarından (görüntülerinden) yola çıkarak anılan bölgeye yaklaşık 150 kg yağış düşmesi nedeniyle Çayırlar (Değirmenaltı) Deresinin yağış havzasında kalan bazı bölümlerinde su taşkını olayları yaşanmıştır. Havzaya düşen bu yağış 1 yıl içinde düşmesi gereken yağış miktarının 1/4'ü olarak değerlendirilmektedir. 24 saat esasına göre hesaplanan bu yağış miktarının (150 kg), Kayı ve Köseilyas Mahalleleri bölgesine hızlı bir şekilde 1 saat içerisinde düşmesi nedeniyle de Değirmenaltı Mahallesinde özellikle derenin denize dökülen havzasında, TESKİ altyapı tesislerine bağlı olmayarak, kırsal alandan başlamak üzere Değirmenaltı Mahallesinde denize dökülen ve tekerrür debileri dikkate alınarak, 2011-2012 yıllarında DSİ tarafından ıslah edilen derede taşkına bağlı olarak su baskını yaşanmıştır. Yaşanan su baskını hadisesi TESKİ'nin altyapısının çökmesi yada yetersizliğinden kaynaklanmayıp; yağmursuyu hatları çalışır durumda olmasına rağmen, oldukça geniş havzadan gelen fazla yağmur sularından dolayı lokal bir sorun olarak dere taşması meydana gelmiştir’’ denildi. Açıklamanın devamında, TESKİ’nin yağışın yaşanmasından bir gün önce çeşitli bölgelerde tedbirler aldığı ifade edilirken, gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı bilgisi kaydedildi. Söz konusu yaşanan sel taşkınının herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemesi için ekipleri 24 saat esasına göre çalışma yaptıkları belirtildi. Ayrıca, yaşanan sel felaketinden sonra bölgeye gidilip yerinde inceleme yapıldığı kaydedildi.

 

‘’CAN VE MAL KAYBI YAŞANMAMASI İÇİN HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERMİŞTİR’’

 

Açıklamanın devamında; ‘’Genel Müdürlüğümüz ekiplerince yapılan yağış öncesi hazırlık çalışmaları ve yağış süresince özverili bir şekilde gerçekleştirilen önleyici çalışmaların yanında yağış sonrasında da özellikle taşkın bölgelerinde vatandaşlarımıza yönelik yardım ve bölgesel temizlik çalışmalarımız devam etmektedir. Süleymanpaşa İlçesi Değirmenaltı Mahallesi ile Şarköy İlçesini etkileyen şiddetli yağış süresince Genel Müdürlüğümüz tüm birimleri üstün gayret ile çalışmış olup; can ve mal kaybı yaşanmaması için her türlü gayret gösterilmiştir. İlimiz genelinde herhangi bir can kaybının yaşanmaması sevindiricidir. Altyapısı tamamlanmış olan yerleşim yerlerimizde yağış sorunsuz bir şekilde atlatılmış, altyapı eksikliği olan ve yağış esnasında tespit edilen sorunlu yerlerin proje çalışmalarına ivedilikle başlanacaktır. Proje çalışmalarına başlamakla birlikte dere ıslahı ve karayolu menfez geçişleri için Devlet Su İşleri ve Karayolları Genel Müdürlüğüne kendi sorumlulukları ile ilgili gerekli çalışmaların başlatılması için müracaatlar yapılacaktır. Şiddetli yağış süresince TESKİ personelinin özverili çalışmaları ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyelerimizin de katkılarıyla tehlike arz eden su taşkınları kontrol altına alınmıştır’’ ifadeleri kullanıldı.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ