'' Yarın Geç Olmadan Bugünden Sahip Çıkın''

Çerkezköy'de yapılması gündemde olan Termik Santral'in zararlarını yerinde görmek üzere, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 9 mahalle muhtarı ve Çerkezköy'de görev yapan basÄ?

GÜNDEM 28.09.2017 23:21:00 0

SANTRALİN TEMELİ DAVUL ZURNALARLA ATILDI

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve beraberindeki heyeti karşılayan Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık oldu. Belediye Başkanı Akay’ı araştırmasından dolayı kutlayan Işık Termik Santral’in geçmişinden bahsetti. Işık;‘’Santralin ilk kurulduğu zaman buranın temelini davul zurnalarla attık. O zamanın Enerji Bakanı sayın Deniz Baykal’ın temel atma töreninden sonra, 1982 yılında 1 ünite, 1983 ikinci ünite, 1984’te üçüncü ünite derken, ilçemiz tamamıyla Termik Santral çukuruna gömüldü. İlk etapta, insanlar istihdamdan dolayı olayı sevinçle karşıladı. Sonrasında ise güzel ilçemiz Yatağan, yavaş yavaş kurumaya başladı. O zamanlar bakanlıklar kendi aralarında mahkemeleştiler. Gerçekten büyük bir tabiatta kurumalar başladı vatandaş sonradan fark etti. Bu santralin baca gazı arıtma tesisleri yapılmamış. 2003-2004’e kadar bacasız hava soluduk. Tabiki vatandaş yavaş yavaş buna tepki göstermeye başladı. Ben de o ara görevdeydim. Belediye Başkanıydım. Demokrasi örgütleriyle, vatandaşlarla bir araya gelerek ‘Baca gazı arıtma tesisleri kurulsun’ diye mücadele ettik hiçbir zaman ‘kapatılsın’ demedik. Çünkü ilçe ekonomisini ve gelişmesine katkı sağlıyordu’’ dedi.

 

VATANDAŞLA DEVLET KARŞI KARŞIYA GELDİ

 

Başkan Işık şöyle devam etti; Kömürlü Termik Santral’e önlem alınması için mücadele verdik. Bu önlem üç beş güne alınmadı. Yıllarca mücadele edildi. ‘Enerji bakanlığıyla yapıyorsun bu mücadeleyi ’ Karşında bir devlet var. Devletin gücüne karşılık halk. 10-15 yıl mücadeleden sonra Enerji Bakanlığı buraya Baca Gazı Arıtma tesislerini kurma teşebbüsünde bulundu ve kurdu. Bugünkü yönetimle daha önceki yönetim arasında çok fark var. Mesela şimdi öyle herkesin abarttığı kadar ilçemizde ve yöremizde çevre kirliliği yok. Biz Yatağan olarak bugün, Muğla’dan Milas’tan yöremizdeki ilçelerden daha temiziz. Zaten hava kalite ölçüm cihazlarına bakarsanız zaten bu sabit bunu azalttık. Azaltmanın yegane sebebi, tedbirlerin alınması. Demin de dedim, bizler buranın özelleşmesine hep karşı çıktık. Ama sonra gördük ki, bizim santral ömrünü tamamlamış. Burada beş yıllık bir kömür var. Ha çalışacak, ha çalışmayacak. Beş yıl sonra ne olacağı da belirsiz. Tabi bu özelleşme alan firmanın da pek bir verim alacağını sanmıyorum’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’ÇERKEZKÖY’ÜN TERMİK SANTRALDEN DOĞACAK BİR İSTİHDAMA TALEBİ DE YOK İHTİYACI DA YOK’’

 

Belediye Başkanı Vahap Akay; Çerkezköy’le Yatağan’ın durumu arasında ciddi farklılıklar var. Çerkezköy’ün bugün Yatağan’ın pozisyonuyla ilgili termik santralden doğacak bir istihdamla alakalı bir talebi de yok ihtiyacı da yok. Çerkezköy’de 450 tane sanayi kuruluşu var. Dolayısıyla bizim ihtiyacımız yok. Ama yatağan biraz önce başkanın dediği gibi, kötü günler yaşamış. Yatağan, baca filtrelerinden önce yaşadığı felaketlerden sonra adeta ölümü görüp sıtmaya razı gelmiştir. Biz ne ölümü görmek, ne de sıtmaya razı olmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a çeşitli hediyeler takdim etti.

 

VATANDAŞLARI DİNLEDİ

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve beraberindeki heyet, Yatağan Belediyesi ziyaretinin ardından Yatağan Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Yeniköy Mahallesi muhtarı Sefa Tığ, Akay’ı karşılayarak, Termik Santralle ilgili görüşlerini paylaştı. Tığ; “İlk zamanlar çok sıkıntılar yaşadık. Termik santral, tarım arazilerinin üzerine kurulduğu için tarım arazilerimiz azaldı. Kömür tozu ve kül tozu havamızı ve tabiatımızı kirletti. Yeraltı sularımız zarar gördü. Sulara bir zararı olmaz derlerse inanmayın. Baca filtresinin takılmasının ardından bu sorunlar azaldı. Fakat sağlık açısından büyük sıkıntılar yaşattı” dedi.

 

‘’BİZ YANDIK SİZ YANMAYIN!’’

 

Yatağan Termik Santrali ile ilgili inceleme gezisi santralin kurulduğu bölgenin hemen yanındaki Şahinler Köyü ziyareti ile devam etti. Başkan Vahap Akay ve muhtarlar, burada termik santral ile ilgili köy halkından bilgi aldı. Köylerinde eskiden yağ sattıklarını kaydeden köy sakinlerinden bir kadın, “Yıllarca yağımızı dışarıdan aldık. Yıllar sonra ilk kez bu sene zeytin mahsulü alabildik. Anlatmayla olmaz, yaşamak lazım. Balkonlarımızı her gün iki kere yıkıyoruz. Asmalarımızda üzüm kalmadı. Aklınız varsa şehrinize termik santral yaptırmayın. Bizler yandık, sizler de yanmayın. Para gelir geçer, ama parayla sağlık olabilir mi? Baca filtresi taktırdılar. Ama gündüz çalıştırıyorlar, geceleri kapatıyorlar. Yağmurla birlikte köyümüze asit yağıyor. Zeytinlerimizi, üzümlerimizi kurutuyor. Evlerinde tüplerle yaşamaya mahkum olan insanlar var” ifadelerini kullandı.

 

‘’HER ŞEY ZAMANLA KURUDU’’

 

Bir başka Yatağan yerlisi ise, Termik Santral gerçeğini gözler önüne serdi;‘’Termik Santralin zararlarını yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz. Sakın ola köyünüze kurdurmayın. Çünkü biz buradan bıktık usandık. Pislik içindeyiz. Kömür asiti her şeyi zamanla kuruttu. Çocuktuk bilemedik. Şimdi akıllandık, uslandık ama Çerkezköy halkına duyurulur. Şahinler halkı gibi asitin tozun içinde yaşamasınlar. Onun için millet iki kuruş para kazanacak diye kendinizi heder etmeyin’’ dedi.

 

‘’SANTRAL BİZİM İÇİN ÖNCE TOZ, SONRA ÖLÜM OLDU’’

 

Bir başka Şahinler Köyü sakini ise “Köyümüzün yüzde 80’i buradaki santralden emekli oldu. Termik santral bizim için önce toz, sonra ölüm oldu. Baca filtresi var ama çıkan toz aynı. Günde 2 defa balkon yıkıyoruz. Şehrinizi, çocuklarınızı ve geleceğinizi düşünüyorsanız termik santral yaptırmayın” diye konuştu. Pek çok Yatağan yerlisini dinledikten sonra konuşan Akay, Termik Santralin Çerkezköy’e yapılmaması için gereken her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi.

 

‘’DERDİMİZ BİR ENERJİYE KÖRÜ KÖRÜNE KARŞI ÇIKMAK DEĞİL’’

 

Akay, “Kömürün çıkarılması sırasında çıkan tozdan evler kirleniyor. Kömür külünün taşınması ve depolanmasında da sıkıntılar var. Biz Çerkezköy'e yapılması planlanan santral için hukuki mücadele başlattık.  Derdimiz bir enerjiye körü körüne karşı çıkmak değil ancak büyüyen bir nüfusa sahip Çerkezköy. Trakya'nın, Tekirdağ'ın, Türkiye'nin en çok nüfusu artan, en çok göç alan belki de bir ya da ikinci ilçesi. Bu anlamda burada yaşayan vatandaşlarını neler bekliyor? Bunları Yatağan'a gelelim muhtarlarımız ile beraber görelim istedik. Burada bulunmamızın sebebi bu" diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ