'Kıl Keçisi' için seferber oldular

Tekirdağ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi kapsamında Malkara İlçesi'nde üreticileri bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

GÜNDEM 25.09.2017 20:12:00 0

KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİNE BİLGİLER VERİLDİ

 

Malkara Ziraat Odası'nda Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet İhsan Soysal, Tekirdağ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengizhan Erbaş'ın katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında proje hakkında keçi yetiştiricilerine bilgiler verildi.

 

Prof.Dr. Mehmet İhsan Soysal, kıl keçilerinin genel tanımıyla başladığı konuşmasında, "Genellikle vücut orta irilikte olmakla birlikte, bölgeden bölgeye büyük farklılıklar göstermektedir. Rengin genellikle siyah olması nedeniyle bazı bölgelerde karakeçi olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte gri, kahverengi, mavi, alaca ve kır renkli olanları da görülür. Tek renkli siyah bireylerde yüzde iki taraflı ağza kadar inen kahverengi veya beyaz lekelerle, bacak uçları ve süt aynası çevresindeki renk açılması yaygındır. Deri rengi koyudur. Erkekler ve dişiler çoğunlukla boynuzludur. Boynuzlar erkeklerde gelişmiştir. Boynuz uçları arasındaki mesafe 60-70 santimetreye ulaşabilmektedir" dedi.

 

EN AZ 100 ADET

 

Mehmet İhsan Soysal bilgilendirme toplantısında kıl keçilerinin Irka özgü ayırıcı özellikleri ve yetiştirme koşulları hakkında da genel bilgiler verdi. Malkara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengizhan Erbaş ise katılımcılara, projenin amacı, yavru, teke ve anaç keçiler hakkında yapılan desteklemeler ile projeye katılım şartları hakkında bilgilendirme yaptı. Ayrıca proje katılmak isteyenlerin bir yaş ve üzeri en az 100 adet anaç kıl keçisinin bulunması gerektiğini söyledi.  

 

Toplantıda son olarak konuşan Tekirdağ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca, katılımda bulunan üreticilere ve konuşmacılara teşekkür ederek, kıl keçisini korumanın ve geliştirmenin öneminin altını çizip, tüm üreticileri projeye katılmaya davet etti.