Tekirdağ'da Ertuğrul Fırkateyni anması

Tekirdağ'ın merkez Süleymanpaşa Belediyesi, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya açıklarında batışının 127'nci yılında anma töreni düzenledi.

GÜNDEM 17.09.2017 21:42:00 0
Tekirdağ

Ertuğrul Fırkateyni Anıtı önünde düzenlenen törene Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu NorioEhara ve eşi de eşlik etti. Tören sahil dolgu alanında Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesini anlatan Ertuğrul 1890 filminin gösterimi ile devam etti.

 

JAPONYA İSTANBUL BAŞKONSOLOSU TÖRENE KATILDI

 

Süleymanpaşa Belediyesi, 16 Eylül 1890 yılında Japonya'ya ziyarette bulunan Ertuğrul Fırkateyni'nin dönüş yolunda batışı, resmi bir törenle anıldı. Ertuğrul Fırkateyni, kaptanlığını Süleymanpaşa'nın Dedecik Köyü doğumlu olan Yarbay Ali Bey'in yapması nedeniyle Süleymanpaşa ve Tekirdağ için büyük önem taşıyor. Türk-Japon ilişkilerinin başlangıcında çok önemli bir yere sahip olan Ertuğrul Fırkateyni faciasının hatırlanması ve iki ülke arasındaki dostluk bağlarının güçlenmesi amacıyla düzenlenen anma törenine Japonya İstanbul Başkonsolosu NorioEhara ve eşi de katıldı.

 

YAŞANAN FACİA İKİ ULUSU BİRBİRİNE BAĞLADI

 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, büyük bir facianın iki ülke arasında kopmaz bağlar oluşturduğunu ifade ederek, Türk-Japon dostluğunun geldiği noktada Ertuğrul Fırkateyni ve Yarbay Ali Bey'in önemine işaret etti.  Japonya Başkonsolosu Ehara da Ertuğrul Fırkateyni faciasının Japonya'da çok kişi tarafından bilindiğini ve önemli bulunduğunu belirtti.

 

TÜRK-JAPON DOSTLUĞUNA VURGU YAPTI

 

Tekirdağ'da bulunmaktan ötürü çok mutlu olduğunu ifade eden Başkonsolos Ehara, "127 yıl önce yaşanan bu hazin olay, iki ülkenin halkını birbirine yakınlaştırmıştır. Ertuğrul Fırkateyni faciasında Japon halkı Türk askerlerinin kurtarılması için büyük çaba harcamıştır. Bu faciadan 100 yıl sonra Irak-İran gerginliği sırasında Tahran'da bulunan yüzlerce Japonya vatandaşı, Türk Hava Yolları tarafından kurtarılmış ve güvenle ülkelerine ulaştırılmıştır. 2011 yılında Fukuşima'da yaşanan depremde Türk arama-kurtarma ekipleri son güne kadar Japonya'da kalarak yanımızda olmuştur. Yine Van depreminin ardından Van'a giden bir Japon vatandaşı, arama kurtarma çalışmaları sırasında maalesef hayatını kaybetmişti. Japon ve Türk halkları her zaman acılarını paylaşarak birbirlerinin yanında olan iki ulus olmuştur" dedi.