"Bin 392 noktada ilaçlama yapıldı"

Edirne Belediye Başkanı Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, ekosisteme zar vermeden sivrisinekle mücadele kapsamında bin 392 noktada ilaçlama yaptıklarını söyledi.

GÜNDEM 14.09.2017 19:54:00 0

Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Katılımlı Ekoloji ve Çevre Kongresi’nde Vektör Ekolojisi ve Vektör kontrolü isimli panel düzenlendi. Panilde Prof. Dr. M.S. Dhillon, Prof. Dr. Norbert Becker, Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Doç. Dr. Sırrı Kar, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Dr. Filiz Günay  konuşmacı olarak yer aldı.Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Belediyesi’nin sivrisinekle nasıl mücadele ettiğini anlatarak, Ocak ve Ağustos aylarında 1392 noktada ilaçlama yaptıklarını belirtti.

 

“BİZ BUNU ENGELLEYEMİYORUZ”

 

Edirne Belediyesi olarak çevreye, ekosisteme zarar vermeden mücadele ettiklerini belirten Tanrıkulu, “Kentte yaz aylarında artan sivrisineklerle mücadele etmek için Almanya’da 130 belediyenin ortaklaşa kurduğu Sivrisinekler ile Mücadele Vakfı (KABS) ile ortak proje hazırladık. Daha sonra nehirleri ve durgun suların yerlerini tespit ettikEdirne’nin iki önemli şansızlığı var. Birincisi nehir taşkınları, ikincisi ruhsatsız çeltik ekimi. Maalesef çeltik ekimi Edirne’nin mahallerine kadar gelmiş durumda. Biz bunu engelleyemiyoruz. Çünkü bunun cezası dönümü 35 TL. Bu iki nokta sivrisinekle mücadelede bizi çok geriye düşürüyor” dedi.

 

Sivrisinekle mücadelede doğaya ve çevreye zarar vermeyecek yöntemler kullanarak, Türkiye’deki örnek belediyelerden biri olduklarını belirten Tanrıkulu, “Halkımıza broşürler dağıtarak, evlerinde ve bahçelerinde almaları gereken önlemleri anlatıyoruz. Küçük tedbirler bile sivrisinekle mücadelede çok önemli. Edirne Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz biyolojik, mekanik ve bilinçlendirme çalışmalarıyla sivrisinekle çevreye zarar vermeden mücadele ediyoruz.  Tarımla uğraşan vatandaşlarımızın bahçelerinde mutlaka su bidonları yer alıyor. Küçük bir kapta kalan su bile bütün mahalleyi saracak kadar sivrisinek üretebilir. Biz bunun önüne geçebilmek için broşürler hazırlıyoruz. Halkımıza sivrisinekle nasıl mücadele etmeleri gerektiklerini anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.