Vize'nin kaderini bilirkişi raporu belirleyecek

Kırklareli'nin Vize ilçesi Belediye Başkanı Sedat Balkı 'İlçemizde yapılması planlanan maden arama faaliyeti, ilçemize ve köylerine zarar verecektir' dedi.

GÜNDEM 8.09.2017 21:33:00 0
Vize

BİLİRKİŞİ HEYETİ VİZEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün, Kırklareli'de IV. Grup Kömür Madeni Arama Ruhsatı Etüdü Projesi için Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen “Çevresel Etki ve Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının iptali istemiyle, Vize Belediyesi, Vize İnsan Doğan ve Yaşam Derneği, Akpınar Köyü, Düzova Köyü ve Vize Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Kırklareli Valiliğine karşı açılan davada, mahkeme kararının Danıştay tarafından bozulması üzerine, Edirne İdare Mahkemesi tarafından mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması karar verildi ve bilirkişi heyeti anılan bölgede toplandı.

 

BAŞKAN BALKI "MADEN ARAMA FAALİYETİ İLÇEMİZ VE KÖYLERİMİZE ZARARLAR VERECEK"

 

Burada yapılan görüşmelerde davacı taraf olarak söz alan Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, bilirkişi heyetine Vize’nin bir dünya markası olduğunu belirterek "Vize ilçemiz dünyanın sayılı şehirleri içerisindedir. Vize ilçemiz Sakin Şehir (Cittaslow) Uluslararası Birliği üyesidir. Dünya da 30 Ülke, 208 Kent, 70 Kriter (Bu kriterlerin Ana Başlıklarından Birisi ve En Önemlisi Çevreye Duyarlılık) ve Türkiye’de 11 Kent arasındadır. Bu birliğin üyeliği için gerekli olan 70 kriter aslında bir yerel kalkınma modelidir. İlçemizde yapılması planlanan maden arama faaliyeti ilçemiz ve köylerine büyük zararlar verecektir. Ayrıca bilirkişi heyetinde Arkeolog ve Ziraat Mühendisi olmaması büyük eksikliktir. Zira maden arama bölgesi içerisinde tümülüsler, tarım alanları ve hayvancılık işe ile uğraşan birçok insan barınmaktadır. Bu nedenlerle MTA’nın bölgemizde yapacağı kömür madeni arama faaliyetine karşı durmaktayız” dedi.

 

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNE SİYASİLER DE KATILDI

 

Davacı taraflar ve davalı tarafların katılımıyla yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi, bilirkişilerden iki tanesinin davadan çekilmesi sonucunda yeniden bilirkişi heyeti kurulması için ileri bir tarihe ertelendi. Maden sahasında yapılan bilirkişi incelemesine, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı’nın yanı sıra CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker, DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, Tema Gönüllüsü Adem Olgaç, siyasi parti başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.