Tunca Nehri kurudu

Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nehirlerin kurumasına ve nehir yataklarında büyük kum adacıklarının oluşmasına neden oldu. DSİ verilerine göre 150 metreküp seviyesinde taÅ

GÜNDEM 20.08.2017 19:57:00 0
Tunca Nehri kurudu

SU ÇEKİLDE DEBİ DÜŞTÜ

 

Edirne’de etkili olan sıcaklar çiftçileri mağdur ederken, iki aydır yağış alamayan kentteki Arda, Meriç ve Tunca nehirleri de kuruma noktasına geldi. Hava sıcaklıklarının hissedilir 40 dereceye yükselmesinin ardından taştığında 150 metreküp/saniye olan Tunca nehri seviyesi 3'e kadar düştü. Nehrin büyük bölümü yaya olarak gezilebilir duruma geldi. DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Tunca nehri 3 metreküp/saniye olarak ölçülürken, Yunanistan'a ile sınırı oluşturan Meriç nehri ise 39'a düştü.

 

BÜYÜK KUM ADACIKLARI OLUŞTU

 

Kuraklık ve aşırı sıcaklık nedeniyle Meriç ve Tunca Nehri’ndeki debi düşüşü, nehir üzerinde su akışını engelleyen büyük kum adacıklarının da oluşmasına neden oldu. Nehir manzarası yerini kum adacıklarına bırakırken, yaya olarak neredeyse nehrin her bölümünde gezilebilir durum oluştu.

 

PAZARTESİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

 

Kum adacıklarının kuraklıklara işaret olduğunu anlatan Akif Çapkın da, "Bu sene aşırı sıcaklar nedeniyle kuraklık yaşanıyor. Kışın taşan nehirlerde şu anda neredeyse su yok. Kumlardan adacıklar oluşmuş. Çiftçimizde aşırı sıcaklar nedeniyle çok mağdur oldular" diye konuştu. Meteoroloji verilerine göre 36 derece olan hava sıcaklığı Pazartesi günü yaklaşık 5 derece düşerek iki gün aralıklarla sağanak yağmur görülecek.