Trakya'da sıcaklar ayçiçeğini vurdu

Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden kavurucu sıcaklar ayçiçeğini  vurdu.

GÜNDEM 18.08.2017 21:31:00 0
Trakya

Trakya'da üründe yüzde 50'ye varan kayıp beklenirken, Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, "Aşırı sıcak ve durgun havalar nedeniyle ayçiçeği neredeyse can çekişir hale geldi. Sıcak havada ayçiçeği erken olum evresine girdiği için daneyi tam olarak doldurmadı. Bu kayıp çok geniş bir alanı kapsıyor" dedi.

 

ÇİFTÇİ BORCUNUN ERTELENMESİNİ İSTİYOR

 

Trakya'da 40 derecenin üzerinde seyreden sıcaklar, ayçiçeklerini de vurdu. Edirne'de önümüzdeki hafta hasat yapılacak tarlalarda ayçiçeğin kafaları ya küçük kaldı ya da büyük olan bitkilerin daneleri boş kaldı, çiftçiler devletten bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesini istedi.

 

KAYIP ORANI ÇOK YÜKSEK

 

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, sıcaktan etkilenen ayçiçeğinde son yıllarda görülmemiş bir verim kaybı beklediklerini belirterek, "Gerçekten moralimiz çok üst düzeydeydi. Fakat son 20 günde yaşamış olduğumuz doğa olaylarıyla bir anda ayçiçeği üreticisi olarak hasat zamanı hayal kırıklığı yaşadık. Müthiş derecede bir verim düşüklüğü oldu. Aşırı sıcak ve durgun havalar yaşanınca ayçiçeği neredeyse can çekişir hale geldi. Bu kayıp çok geniş bir alanı kapsıyor. Sadece Edirne değil, Trakya'nın tamamında ayçiçeğinde verim kaybı yaşanıyor" dedi.