Edirne'deki merada ilk kez 'trüf' mantarı arandı

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Büyükdoğanca Köyü'ndeki merada, dünyada 'Kara Elmas' olarak adlandırılan ve kalitesine göre fiyatı 150 ile 2 bin Euro arasında değişen 'trüf' m

GÜNDEM 16.08.2017 21:00:00 0
Edirne

EDİRNE'DE KARIŞ KARIŞ TRÜF MANTARI ARANACAK

 

Keşan'a bağlı Büyükdoğanca Köyü merasında trüf mantarı uzmanı Ziyafet Arslan ve özel eğitimli köpekleri 'Arthur' ve 'Şantel' ile arazide mantar aradı. Ziyafet Arslan, toprağın 5- 20 santim derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen trüf mantarının bölgede yaygın olarak bulunması halinde ekonomiye ciddi katkı sunacağını belirtti. Ziyafet Arslan, trüf mantarının bu yıl perakende fiyatının 150 ile 2 bin Euro arasında değiştiğini belirterek, "Bu trüf mantarını gıda sektöründe kullanıyoruz. Her yemekte, baharat tarzında kullanılıyor. Şu an Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına 'trüf envanter çalışması' yapıyoruz. Edirne'de kapsamlı bir çalışma yapamadık. Çalışmalarda Edirne'ye ağırlık göstereceğiz" dedi.

 

YABAN DOMUZLARI AĞAÇ KÖKLERİNDEN ÇIKARTIP YİYOR

 

Büyükdoğanca Köyü'nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Mustafa Bezbaş, meradaki domuzların meşe ağaçlarının köklerini kazarak çıkardıkları trüf mantarını yediklerini belirterek, şöyle konuştu; "Şayet merada mantar bulabilirsek hem köylüye hem de bölge ekonomisine katkı sağlanır. Bu mantar ülkede 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında kullanılıyor. Bulması zor bir bitki" dedi . Alan taraması gün boyu eğitimli köpeklerle sürdürüldü. Toprağın kuru olması ve kazılamaması nedeniyle bölgede Eylül ayında yeniden çalışma yapılacağı bildirildi.