Kavun ve Karpuz'u israf ediyoruz

Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı Türkiye Ziraat odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktaroğlu'nun açıklamalarına yer verdi.

GÜNDEM 15.08.2017 19:53:00 0
Kavun ve Karpuz

Kendi çerçevelerinde de bu açıklamaları değerlendirdiklerini ifade eden Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiği konusunda 'hem fikiriz' dedi.

 

200 BİN TON KAVUN KARPUZ ÇÖPE GİDİYOR

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kavun karpuz üretiminde Çin’in ardından dünya ikincisi olan Türkiye’nin, üretiminin önemli bir bölümünü israf ettiğini bildirerek, “Her yıl 4 milyon ton dolaylarında karpuz, 1,7-1,8 milyon ton civarında kavun üretiyoruz ama karpuzda yarım milyon tona yakınını, kavunda 200 bin tondan fazlasını çöpe atıyoruz” dedi.

 

ÜRETTİĞİMİZİ TÜKETEMİYORUZ

 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ürün denge tablolarına göre, 2015-2016 üretim döneminde Türkiye’nin 3 milyon 919 bin tonu karpuz, 1 milyon 720 bin tonu kavun olmak üzere üretilen 5 milyon 639 bin ton kavun karpuz üretmesine rağmen, karpuzda 3 milyon 410 bin ton, kavunda 1,5 milyon ton olmak üzere 4 milyon 910 bin tonunu tüketebildiğini belirtti.

 

BÜYÜK İSRAF YAŞANIYOR

 

Üretilen karpuzun 105 bin 801 tonunun üretimde, 378 bin 790 tonunun ise kullanımda kaybedildiğini vurgulayan Bayraktar, kavunda üretimde kayıpların 46 bin 430 ton, kullanımda kayıpların ise 166 bin 619 ton olduğu bilgisini verdi. Buna göre, üretim ve kullanımda 484 bin 591 ton karpuz, 213 bin 49 ton kavun israf edildiğini belirten Bayraktar, “üretilen karpuzun yüzde 12,37’sini, kavunun yüzde 12,39’unu üretim ve tüketimde kaybediyoruz. Bu büyük bir israftır” dedi.