Lavanta'da ilk hasat heyecanı

Kırklareli Gıda, Tarım ve hayvancılık il müdürlüğü geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Lavanta hasadıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 

GÜNDEM 13.08.2017 18:00:00 0
Lavanta

16 TEMMUZ'DA HASAT YAPILDI

 

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Lüleburgaz İlçemiz Emirali köyünde faaliyet gösteren çiftçilerimizden Ömer Ayyıldız'ın deneme amacı ile tesis etmiş olduğu Lavanta tesisinde ilk hasat gerçekleştirildi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen Sevtopolis çeşidi fideler ile 16.12.2016 tarihinde 1 dekar alanda tesis edilen demonstrasyonda 100x40 ekim sıklığında 2 bin 200 adet fide kullanılmıştır. Dikimi müteakip can suyu verilmiş, ilkbahar ve yaz aylarında ihtiyaç oldukça sulama yapılmıştır. Bitkilerde haziran ayı ilk haftasında çiçek sapları ve tomurcuklanma görülmeye başlanmış, Temmuz’un ikinci haftasında tam çiçeklenme ye ulaşılmıştır. 16.07.2017 tarihinde el ile biçmek suretiyle hasat yapılmıştır. Biçilen saplı çiçekler gölgede kurutulmaya bırakılmış, kuruma sonrası el ile ufalamak suretiyle çiçek saplarından ayrılan çiçekler satışa hazır hale getirilecektir"

 

10-15 KİLOGRAM KURU ÇİÇEK BEKLENİYOR

 

"Lavantada çeşide ve iklime bağlı olarak değişmekle birlikte verime yatmış tesisten dekara 100-150 kilogram arasında çiçek elde edilebilmekte ve kurulan parselden 15-20 yıl kadar verim alınabilmektedir. Demonstrasyon alanından henüz kuru çiçekler ayrılmadığından kesin verim belirlenememesine karşın 10-15 kilogram kuru çiçek beklenmektedir."