Tekirdağ Sanayi Odası'na Ticaret Bakanlığı'ndan onama

Türkiye ekonomisinin önemli sorunlarından biri daha çözüm buluyor. Özellikle sanayi ağırlık illerde bürokrasinin artmasına ve sanayicilerin kendi kendilerini yönetmesine engel olan tek oda dönemi kapanıyor.

GÜNDEM 6.08.2017 19:26:00 0
Tekirdağ Sanayi Odası

Yaklaşık 10 yıldır sanayi odası bekleyen çok sayıda il için emsal karar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan çıktı. Aralarında Tekirdağ, Bursa, Manisa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Samsun'un da bulunduğu yaklaşık 10'a yakın şehirde sanayi odası kurulacak. Konuyla ilgili yıllardır süren tartışmalar da son bulmuş olacak.

 

SANAYİCİLER İLE TİCARET ERBAPLARI AYRILIYOR

 

Sanayiciler illerinde kendilerine ait bir oda olmadığı için esnaf ve ticaret erbapları ile aynı çatı altında (ticaret ve sanayi odası) sorunlarına çözüm arıyordu. Bu durum, iki taraf için de verimsizliğe neden oluyordu. Konuyla ilgili kararın alınmasında Tekirdağlı sanayicilerin yürüttüğü hukuki mücadele etkili oldu. Tekirdağlı sanayiciler davayı kazanınca bakanlık da önceki gün bu konudaki talepleri onayladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin 13’üncü sanayi odası olan Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluşunun ‘onama’ yazısını Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu’na ve Tekirdağ Valiliğine gönderdi. Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Tekirdağ Sanayi Odası üye bazında bakıldığında Türkiye’nin altıncı büyük sanayi odası olarak Tekirdağ’a büyük katkılar sunacaktır. Sanayicilerimize hayırlı olsun” dedi.

 

HUKUK MÜCADELESİNDE MUTLU SON

 

Tekirdağ’da müstakil bir sanayi odası kurmak üzere yola çıkan Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti, olumlu görüş bildirmeyen TOBB’a karşı açtığı davanın ardında ‘olur’ vermeyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı aleyhine açtığı davayı da kazanmıştı. Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu ve Tekirdağ Valiliğine gönderdiği ‘Tekirdağ İlinde Sanayi Odası Kurulması ile İlgili Yazı’da Tekirdağ Sanayi Odası’na ‘olur’ verdi. Tekirdağ’da müstakil bir sanayi odasının kurulmasına ilişkin yazıda şöyle denildi: “Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin 27.02.2017 tarihli kararı uyarınca il sınırları içinde faaliyette bulunmak üzere Tekirdağ Sanayi Odası kurulması Bakanlığımızın 14/07/2017 tarihli onayı ile uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

 

İLK İŞ OLARAK İL SEÇİM KURULUNA BAŞVURACAĞIZ

 

26 Nisan 2013 tarihinde bin 40 sanayicinin imzasıyla müstakil bir sanayi odası kurmak üzere yola çıkan Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Tekirdağ’da sanayi sicili kayıtlarına göre toplam bin 485 kalburüstü sanayici faaliyet gösteriyor. Dört yıldır verdiğimiz hukuki mücadelenin sonuna geldik. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyet Başkanı olarak şahsıma ve Valiliğe gönderdiği yazıyla Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluşunu resmen onadı. Tekirdağ Sanayi Odası, Türkiye’nin 13’üncü sanayi odası olarak işlemlerin tamamlanmasının ardından faaliyete geçecek. İlk iş olarak İl Seçim Kurulu’na başvurarak gerekli adımları atacağız. Tekirdağ Sanayi Odası üye bazında bakıldığında Türkiye’nin altıncı büyük sanayi odası olarak Tekirdağ’a büyük katkılar sunacaktır. Sanayi Odamız bölgemiz sanayicilerine, gelişimine katkı sunacağı kesin olan Tekirdağ’a hayırlı olsun” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ