"Ahır ve ağılların şehir dışına çıkarılması gerekiyor"

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, 1 Ağustos 2017 Salı günü, Keşan merkezde besi ve ticari amaçlı ağıl ve ahırlarda büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapa

GÜNDEM 3.08.2017 22:25:00 0

Tebliğle birlikte 1 ay içerisinde söz konusu ahır ve ağılları kaldırmayan hayvan sahiplerine ağır yaptırımlar uygulanacağı ifade edildi.

 

İlçe merkezlerinde yer alan ve insanlarla iç içe yapılan hayvan besiciliği için kullanılan, ahır, mandıra ve ağılların çevre ve toplum sağlığını, özellikle de bulaşıcı hastalıklar açısından olumsuz olarak etkilediğinin ahır ve ağıl sahiplerine tebliğ edildiğini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, “İlçemiz merkezinde özelliklede toplu yaşam alanları ile iç içe yapılan hayvan besiciliği, başta koku, hayvansal atıklar, sinek popülâsyonunun artması, zararlı böcek ve kemirgenlerin barınmasını kolaylaştırma gibi temel olumsuz koşullar ile hayvanlardan insanlara geçmesi muhtemel hastalıklar için risk faktörü oluşturması ve salgınlara hızlı bir şekilde yol açabilmesi nedenleri ile toplum ve çevre sağlığı açısından olumsuz koşullar oluşturmaktadır.”  şeklinde bilgilendirmede bulundu.

 

Müdürlük personeli ve zabıta ekipleri ile yapılan tebliğlerde ağıl ve ahır sahiplerine “Kent merkezlerinde yer alan ve insanlarla iç içe yapılan hayvan besiciliği için kullanılan ahır ve ağılların çevre ve toplum sağlığını, özellikle de bulaşıcı hastalıklar açısından olumsuz olarak etkilediği bilinmektedir. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun başlıklı 1. Kısmı, başlıklı 4. Faslının 20. maddesinde, Umumi mahallerde halkın sağlığına zarar veren amilleri izale, belediyelerin ifası yükümlü oldukları görevler arasında sayılmıştır. Ayrıca şehir ve kasabalar hıfzıssıhhası> başlıklı 11. Kısmı, başlıklı 2. faslı 246. Maddesinde, 20 binden fazla nüfusu olan şehirlerde umumi caddelerde veya belediyelerce tayin edilecek bölgeler içinde hayvan ahırı bulundurulmasının yasak olduğu hükmü yer almaktadır. Ayrıca Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararında Mezkur Kanunu’nun 246. Maddesi’nde belirtilen yasakların Keşan Belediye Başkanlığı tarafından uygulanması gerektiği belirtilmiş olup; ilçemiz şehir merkezinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık faaliyetinin olduğu, çevreye kötü koku yaydığı ve vektörlerin üremesine müsait ortam oluşturduğundan dolayı 1 ay içerisinde şehir merkezi dışına taşınması gerekmektedir. Verilen süre içerisinde taşıma işini gerçekleştirmeyen ahır ve ağıl sahiplerine ağır yaptırımlar uygulanacağı bildirildi.” metninin yer aldığı bilgiler tebliğ edildi.