'Ekonomi yönetiminde parçalı yapı oluştu'

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın yeni kabinedeki görev dağılımının ekonomi yönetimine etkisiyle ilgili Meclise sor önergesi verdi.

SİYASET 28.07.2017 21:27:00 0

BAĞLANDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, kabineden yapılan son değişikliğe ve yeni görev dağılımıyla ekonomi yönetiminde parçalı bir yapı oluştuğunu ifade ederek, “Ekonomik konularda Başbakan adına genel koordinasyonu sağlama görevi önceki kabinede iki Başbakan Yardımcısına paylaştırılmışken, yeni hükümette tek başına Sayın Mehmet Şimşek’e verilmiştir. Bu kararın amacı ekonomi yönetiminde etkinliği artırmak olarak piyasalara yansıtılmıştır. Bu çerçevede, daha önceki Bakanlar Kurulunda Sayın Nurettin Canikli’ye bağlı olan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni görev dağılımında sayın Mehmet Şimşek’e bağlandığı görülmektedir” dedi.

 

NE KADAR DOĞRUDUR

 

Bir önceki görev dağılımında Nurettin Canikli’ye bağlı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) doğrudan Başbakan Binali Yıldırım’a bağlandığının anlaşıldığını sözlerine ekleyen Öztrak, “Yine daha önceki görevlendirmede Sn. Mehmet Şimşek’e bağlı olan kamu sermayeli T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin ise yeni görevlendirmede kime bağlı olduğu açıkça ifade edilmemiştir. Kamu sermayeli T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. önceki görevlendirmede olduğu gibi, neden bir bakanın görev alanı içinde tanımlanmamıştır? Her iki kamu bankasına ait Hazine hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi neticesinde, adı geçen kamu bankalarının, artık dolaylı olarak söz konusu fonun yöneticileri aracılığıyla yönetilmesi ve bu kurumların ekonominin genel koordinasyonunun dışına çıkarılması ekonomi yönetiminde etkinliğin sağlanmasında sorun yaratmayacak mıdır? Milyarlarca liralık varlığın devredildiği ve ekonominin günlük işleyişi içinde karar almak zorunda olan Türkiye Varlık Fonu ve TMSF gibi kurumların doğrudan Başbakan’a bağlanması, Başbakanlık makamının iş yükü de dikkate alındığında ekonominin yönetiminde hedeflenen etkinliğin sağlanması açısından ne kadar doğrudur?” diye konuştu.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ