"250 Milyon doların üzerinde ihracatımız mevcut"  

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan "Alüminyum sektöründe %10'un üzerinde bir paya sahibiz. Şuanda ilimizde yıllık 250 milyon doların üzerinde ihracatımız mevcut." dedi.

GÜNDEM 26.07.2017 21:28:00 0
 

Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının organizasyonuyla Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Alüminyum Sektör ve Paydaşları Buluşması’  konulu toplantı gerçekleştirildi.

 

Toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Tekirdağ Bilim Sanayi İl Müdürü Fahrettin Akçal, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül, Çorlu Yeni Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Zeki Dobrucalı, Tekirdağ Bilim Sanayi İl Müdürü Fahrettin Akçal, sanayi kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

 

Burada bir konuşma yaparak alüminyum sektöründe Türkiye’nin daha çok ithalat yaptığını,4 milyar dolarlıkta bir paydan faydalandığını belirten Vali Ceylan,  “Bizim için bugün önemli bir toplantı gerçekleştiriliyor. Bu toplantı, hem alüminyum sektörü, hem bölgemiz hem de ülke ekonomisi için çok önemli bir toplantı. Önemli bir sektör olarak devam edecek ve bu amaçla da dünya pazarında 4 milyar dolar üzerinde bir payı, 130 milyar dolar üzerinde bir pazar büyüklüğü var. Ülkemizde bu pazarda 4 milyar dolarlık bir paydan faydalanabiliyor.

 

YENİ YATIRIM VE PROJELER YAPMAK ZORUNDAYIZ

        

Bu açıdan bizim daha yapmamız gereken çok iş var. Biz şu anda alüminyum sektöründe ithalatı daha fazla olan bir ülkeyiz. O açıdan bizler ülke olarak yüksek teknolojiyi kullanarak hem alüminyum sektöründeki diğer yan sanayilere diğer sanayi konutlarında üreteceğimiz sanayi ürünlerinin bir nevi çeşidini arttırmak gerekse miktarını arttırmak için yeni yatırımlar, yeni projeler, yeni çalışmalar yapmak zorundayız.”dedi.

 

“YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE BİR PAYA SAHİBİZ”

 

Türkiye’nin alüminyum sektöründe yüzde 10’un üzerinde bir paya sahip olduğunu anlatan Ceylan şöyle konuştu: “Tekirdağ üzerinde de 30'u aşkın firma ilimizde alüminyum sektörüyle iştirak ediyor ve ülke ekonomisinde de alüminyum sektöründe %10'un üzerinde bir paya sahibiz şu anda ilimizde yıllık 250 milyon doların üzerinde ihracatımız mevcut. O açıdan sektörün daha da gelişmesi ve yüksek teknolojiyle birlikte THY'ye roket savar, savunma, sanayi müsteşarlığına, diğer kurumlara onların ihtiyaçlarına destek verebilecek, o konuda yeni yatırımlara ön ayak olabilecek bu çalışmalar çok önemli.

 

Biz ilimizde üniversiteyle sektörü devamlı birlikte düşünüyoruz ve bu açıdan da yaptığımız çalışmalarda özellikle akademisyenlerin, üniversitedeki hocalarımızın bizzat sanayinin içerisine girerek sektör temsilcileriyle birlikte ve Ar-ge çalışmaları, teknoparklarda ilimizdeki sanayinin yüksek teknolojiden daha fazla yararlanarak daha fazla gelir sağlamasını amaçlıyoruz. Bu amaçla da yaptığımız çalışmalarda gerçekten bugüne kadar verimli ve başarılı gidiyor. Özellikle bundan önce de yine üniversitelerimizle birlikte tekstil sektörü üzerine çalışmalar yaptık. Kimya sektörü üzerine de çalışmalar yaptık ve bunlarda da belli bir mesafe kat edildi. Özellikle tekstil sektöründe elde ettiğimiz tekstil ürünlerinde yüksek teknoloji kullanarak daha fazla ürünler elde etmeye yönelik olarak Ar-ge sektöründe çalışmaları arttırıyoruz.

 

“ARGE MERKEZLERİNİ 20’NİN ÜZERİNE ÇIKARDIK”

 

İlimizdeki 6-7 civarındaki Ar-ge merkezini şuanda 20'nin üzerine çıkarmış bulunuyoruz, bunlar önemli gelişme, bunları daha da arttırarak hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak çalışmaları hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçlarımız doğrultusunda bu toplantıyı bugün burada yine özellikle alüminyum sektörü üzerinde geliştirme çabası içerisindeyiz. İnşallah verimli bir çalışma olur biz tabiî ki tamamen uzmanı değiliz bu konunun. Uzmanlarımız, hocalarımız burada, sektör temsilcilerimiz burada, biz onlarla konuşarak neler yapılabileceğini gün boyunca tartışacağız ve neticesinde de güzel çıktılar alarak inşallah gelecek için ülke ekonomisi için büyük ve güçlü Türkiye için burada küçükte olsa bir nebze ilerleme kaydetsek bizden bahtiyarı olamaz diye düşünüyorum.”

 

“ALİMİNYUM KULLANIM ORANI HER GEÇEN GÜN ARTACAK”

        

"Dünyada alüminyum demir ve çelikten sonra en çok kullanılan metal durumunda olup, havacılık, savunma, elektrik-elektronik, gıda, ilaç, otomotiv, makine vb. bir çok sektörde kullanılmaktadır.”diyen Tekirdağ Bilim Sanayi İl Müdürü Fahrettin Akçal Bilim, “Bir uçağın ağırlığının yaklaşık yüzde 70'i alüminyumdan oluşmaktadır. Otomotiv sektöründe elektrik motorlu araçlara geçişte alüminyum kullanım oranının her geçen gün artıyor ve artacak. Dünya ekonomisinin ortalama büyüme hızı yüzde 3'lerde iken, bu alüminyum sektöründe gelecek 10 yılda yüzde 5-7 arasında büyüme beklenmesi hususları sektör açısından önemli olup, büyük bir gelişim potansiyeli barındırmaktadır" ifadelerini kullandı.

 

“SEKTÖR BÜYÜYOR”

        

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül ise,” Önemli bir büyüme potansiyeline sahip olan ve Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri haline gelen alüminyum sektörünün gelişiminin sürdürebilmesi için, teknolojik altyapının güçlendirilmesi önem kazanıyor. bunun yolu ise inovatif çalışmalara ağırlık vermekten ve Ar-ge yatırımlarının artırılmasından geçiyor. sektörün gelişmesi, Türkiye’nin alüminyum konusunda bir marka haline gelmesi, dünyada daha da saygın bir yer edinebilmesi için önemli. böylece dünyada kalite, nitelik ve çeşitlilikte üretimi ile önemli bir ticaret hacmi kazanmış olan alüminyum sektörü, marka imajını güçlendirdiği takdirde uluslararası pazarlarda daha da rekabetçi hale gelecektir.” şeklinde konuştu.