Bakanlık Çerkezköy Devlet Hastanesi'ne el attı

Geçtiğimiz Salı günü Batı Marmara ve Trakya'yı etkisi altına alan sağanak yağıştan etkilenen Çerkezköy Devlet Hastanesi'nin bodrum katını su basmış, A blokta bulunan asma tavanın bir bölümÃ?

GÜNDEM 20.07.2017 21:03:00 0
Bakanlık Çerkezköy Devlet Hastanesi

SEL BASKININA SEBEP OLAN TÜM NOKTALAR BELİRLENDİ

 

Sağanak yağışın tüm Batı Marmara ve Trakya'da olduğu gibi Çerkezköy'de de kendisini hissettirdi. Birçok ana cadde ve tali yollar su baskınından etkilenirken, Çerkezköy Devlet Hastanesi'nin A blokta bulunan asma tavanının bir bölümü yağışın etkisiyle çöktü, morgun bulunduğu bodrum katı ise su bastı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi  Op. Dr. Ömer Kays Ünal ve İdari ve Mali İşler Müdürü Yalçın Ay sel baskınına sebep olan tüm noktaların belirlendiğini ifade etti.

 

ARTIK OLASI SEL DURUMLARINA HAZIRLIKLIYIZ

 

Yağışın ardından çökme meydana gelen asma tavan ve sel sularının dolduğu bodrum katın akıbetini değerlendiren Başhekim Ünal, "Bir kez daha bu şiddette bir yağmur yağsa bu yağmura hazırlıklı oluruz. Gerekli önlem ve tedbirleri aldık" dedi.

 

HASTANE PROJEYE UYGUN YAPILSAYDI DAHA BÜYÜK FELAKET OLABİLİRDİ

 

İdari ve Mali İşler Müdürü Yalçın Ay hastanenin yapımını üstlenen yüklenici firmanın üzerine düşen işin fazlasını yaptığını ifade etti. Yalçın Ay, "Önceki hastanenin konumunun yanı sıra kot farkı biraz daha arttırıldı, hastane giderleri çok daha ileriye taşındı. Yüklenici firma projeden bağımsız davranarak aslında yapması gerekenden fazlasını yapmış oldu. Projeye göre yapılsaydı daha küçük çaplı yağmurlarda da bu senaryoyu görmüş olabilirdik" diye konuştu.

 

BAKANLIK DURUMA EL ATTI

 

Bakanlık dahil tüm üst mercilerle görüşme halinde olduklarını ifade eden Başhekim Ünal, ayrıca bodrum kat dahil olmak üzere tüm giderlerin elden geçirildiğini söyledi. Ünal, "Tekrar sıkıntı yaşamamak için herkes üzerine düşeni yapıyor. Yine aynı miktarda yağacak bir yağmura önlem olarak yapılması gerekenlerin bir an evvel yapılması için ve hatta daha yüksek miktarda bir yağış esnasında ileriye dönük olarak 'neler yapılabilir?' diye de üst merciler ile görüşme halindeyiz. İl Sağlık Müdürlüğü, Genel Sekreterimiz, Bakanlık ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Uzun vadede daha büyük bir felakette 'neler yaparız?' diye koordine halindeyiz. Sistemin daha büyük su debisine dayanıklı olarak yeniden düzenlenmesi noktasında bir çalışma söz konusu" ifadelerini kullandı.

 

BİR KEZ DAHA ISI YALITIM İLE KAPLANACAK

 

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı son nesil hastanelerin projesinde çatı bulunmadığını aktaran İdari ve Mali İşler Müdürü Yalçın Ay, "Bakanlığın hazırladığı hastane projelerinde çatı yok,  yalıtım var. Çökme vakasının meydana geldiği gün ameliyat üzerlerinde her hangi bir sorun oluşmadığı için ameliyathanelerimiz o gün durmadı. Bodrum ve A blokta bulunan asma tavanın düşen kısımlarında hizmet noktasında bazı sıkıntılarımız oldu" şeklinde konuştu. Salı günü etkisin gösteren sağanak yağış öncesinde de benzer noktalardan yağış sonrası su sızıntısı olduğunu dile getiren Ay, "Yüklenici firmaya ve bakanlığın mühendislerine talebimizi iletmiştik. İnşaat aşamasında yüklenici firma tarafından tavana yapılan ısı yalıtımın üzerine tekrar bütün tavanı kaplayacak şekilde yeni bir ısı yalıtım malzemesini yapmayı firma kendisi kabul etti. Tavanlarımız da bir kez daha böylelikle elden geçirilmiş olacak" dedi.

 

BORU SU SIZDIRINCA ASMA TAVAN ÇÖKTÜ

 

Hastanenin yapım işlerinin tamamlandıktan sonra prosedür gereği ilk bir yılın ön kabul olarak kabul edildiği ve bu süre zarfında yaşanan tüm aksaklıkların rapor edildikten sonra 1 yılın ardından kesin kabul prosedürünün uygulandığını kaydeden İdari ve Mali İşler Müdürü Yalçın Ay, "Bu konuyla ilgili tüm eksikliklerimizi 1 gün önce İl Sağlık Müdürlüğü'ne ilettik. O gün asma tavanın çökmesi durumu bize önceden sinyal vermiş bir durum değildi. O gün çok fazla yağış düştü, asma tavan ile betonarme  arasında kalan kısımdaki borunun su kaçağından kaynaklı olarak meydana gelen sızıntıyı asma tavan taşıyamadı. Şu an için yapım aşamasında tavan kısmına yapılan bir ısı yalıtım var ama bunun üzerine bir kat daha ısı yalıtım yapılacak" ifadelerini kullandı.

 

OLABİLECEK EN İYİ ŞEKİLDE ATLATTIK

 

Hastanenin su baskını ve sızıntıya sebep olan boru ve gider kısımlarının komple elden geçirilerek bir kısmının yenileceğini ifade eden Başhekim Ünal, "Bodrum kattaki morgda cenaze yakını olan vatandaşlarımızın her hangi bir mağduriyeti olmadı. Morg bölümü en az 3 kere özel maddeler ile temizlendi. Hastaların mağdur olmasının önüne geçilmek amacıyla yapılan plan çerçevesinde acil bölümünde poliklinik hizmet verdik. Sadece A blokta meydana gelen çöküntü var, diğer taraflarda herhangi bir sorun yaşamadık. A blok ise ertesi gün kullanıma açıldı. Yüklenici firma oluşan çöküntüyü giderdi ve etrafına şerit çekilerek o alan güvene alındı. Alt katta laboratuar bulunduğu için orada sel baskınından dolayı bir hizmet kesintisi yaşandı ama acil kısmında bir laboratuarımız daha bulunduğu için işlemleri orada yaptık. Bir felaket yaşadık, olabilecek en iyi şekilde atlattık. Hastanemiz komple elden geçirilecek" ifadelerinde bulundu. 

 

Haber / Celal KARAKURT