150 yıllık ev restore ediliyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Çorlu'da bulunan Doğanca Evi'nde restore çalışmaları başladı.

GÜNDEM 17.07.2017 20:53:00 0
150 yıllık ev restore ediliyor

2.GRUP MİMARLIK ÖRNEĞİ OLARAK TESCİL EDİLDİ

 

Çorlu ilçesi Cemaliye Mahallesi Hastane Çeşme Sokak'ta bulunan, Rum bir doktora ait ve 150 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Doğanca Evi, 2003 yılında Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 2. grup mimarlık örneği olarak tescil edildi. 2013 yılında Çorlu Belediyesi tarafından kamulaştırılan ve restorasyon projesi hazırlanan Doğanca Evi'nin restorasyon ihalesi 2017 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirildi ve yüklenici firma tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı.

 

ÖZEL BİR İŞLEMDEN GEÇİRİLİYOR

 

Taş duvarlardan oluşan bodrum katı üzerinde, zemin ve birinci katı ahşap malzeme ile inşa edilmiş, üzeri Marsilya kiremitleri ile kaplı 251 metrekare alana sahip, döneminin mimari özelliklerini yansıtan tarihi binadaki restorasyon çalışmalarının 18 Mayıs 2018 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

 

Onarımlar sırasında sağlam durumda ve yerine konulabilecek olan ahşap yapı elemanları, mantar, haşere, kurtçuk ve doğanın yıpratıcı etkilerinden korunabilmesi amacıyla özel bir işlemden geçiriliyor.

 

AÇILIR KAPANIR SİSTEMLER KULLANILACAK

 

Binanın kısmen bozulmuş veya çürümüş parçaları, özgün cins, boyut ve formdaki yeni ahşap malzeme ile tamamlanacağı, kullanılamayacak durumdaki parçaların ise özgün malzeme ile gerçek boyutlarında yeniden imal edileceği ifade edildi. Çorlu'da günümüze kadar gelebilmiş nadir eserlerden olan Doğanca Evi, özgün haline uygun bir şekilde restore edildikten sonra Kent Müze haline getirilecek ve binanın yan parselinde, müze ziyaretçilerine hizmet vermek üzere, açılır kapanır sistemler kullanılarak bir kafeterya açılacak.

 

KENT MÜZESİ’NE KAZANDIRACAĞIZ

 

Restorasyon çalışmaları devam eden Doğanca Evi'nde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ile birlikte incelemelerde bulundu. Başkan Albayrak yaptığı açıklamada, "Kültür varlıklarının bugüne ve yarına kazandırılması öncelikli projelerimiz arasındadır. Miras Atölyesi projelerimizle Süleymanpaşa ve Şarköy İlçelerimizde bulunan tarihi binalarımızın restorasyonunu başlattık. Doğanca Evi restorasyonu ile Çorlu ilçemize ihtiyaç duyulan Kent Müzesi'ni kazandırmış olacağız. Gerçekleştirdiğimiz bu proje Çorlu'nun tarihsel değerlerinin yaşatılmasına ve turizme kazandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Halkımıza hayırlı olsun" dedi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ