Trakya tek yürek oldu

15 Temmuz Şehitleri Trakya'da anıldı. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de  '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla düzenlenen yürüyüşler

GÜNDEM 16.07.2017 16:29:00 0
Trakya tek yürek oldu

ŞEHİTLERİN FOTOĞRAFINI ÜZERLERİNDE TAŞIDILAR

 

Tekirdağ'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, 'Milli Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü' düzenlendi. Köprübaşında toplanan vatandaşlar ellerinde bayraklarla Valilik önüne kadar tekbir getirip, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganıyla yürüdüler.  15 Temmuz şehit ve gazileri Tekirdağ'da düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı. İlk olarak saat 19.00'da AVM önünde toplanan vatandaşlar daha sonra Valilik önüne doğru yürüyüşe geçti. Büyük bir kalabalığın katıldığı yürüyüşte vatandaşlar ellerindeki bayraklarla, 'şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları attı. Tekirdağ Mehteran takımının marşları eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte vatandaşlar 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu yelekler giydi.

 

TEKİRDAĞ BİN YILLIK HASMINA DİRENDİ

 

Yürüyüşe, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, eşi Zuhal Ceylan, ve diğer protokol üyeleri katıldı. Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çanakkale'den örnekler vererek, "Kıyılarımıza gelenler aynı karanlık ellerdir. Bu karanlık ellere ilk kurşunu sıkan karanlık ellerle Ömer Halis Demir'in 15 Temmuz'da gösterdiği kahramanlık aynı davanın farklı zamanlardaki neferleridir. İstanbul'un fethinde Ulubatlı Hasan'ı, Kurtuluş Savaşı'nda Nene Hatun'u çıkaran o kutsal ruh, 15 Temmuz gecesi Şehitler köprüsü üzerinde Münür Alkan'ı, Ankara'da Mehmet Şengül'ü bu milletin bağrından nice kahramanları çıkardığı gibi çıkardı. Türk milletini bu topraklarda istemeyen bin yıllık hasmına bu karanlık gecede içerden ve dışarıdan birleşerek Tekirdağ olarak ayağa kalktıysak, caddelerimizi ve meydanlarımızı demokrasimiz ve cumhuriyetimiz için doldurduysak ve geleceğimize sahip çıktıysak, bütün Türkiye de aynısını yaptı. 15 Temmuz'da dosta düşmana bağımsızlığımızı ilke edindiğimizi bir kez daha gösterdik. Allah milletimizden razı olsun. Allah sizlerden razı olsun. Bu duygu ve düşüncelerle demokrasi, özgürlük adına yapılan ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere gazi ve şehitlerimizi şükranla ve minnetle yad ediyorum. 15 Temmuz'da şehit olan 249 vatan evladına minnetle yad ediyorum. Mekanları cennet olsun" ifadelerini kullandı. Kadın ve Demokrasi Derneği Tekirdağ Şubesi tarafından etkinlik alanına kurulan stantta kadınlar ellerine kına ile Türk bayrağı resmi yaptırmak için sıraya girdi.

 

TÜRK BAYRAKLARIYLA YÜRÜDÜLER

 

Akşam saatlerinde Kırklareli Valilik binası önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türkiye bayrakları ile ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganları atarak Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'na geldi. Mehter takımının eşsiz gösteri ile start alan program, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının dinlenilmesiyle devam etti. Akabinde, şehitler için Kur'an-ı Kerim ve dualar okundu.

 

BU MİLLET TANKLARLA UÇAKLARLA KORKUTULAMAZ

 

Kırklareli Valisi  Orhan Çiftçi, Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda yaptığı konuşmada,  Bölücü hain terör örgütü FETÖ'nün yeltendiği darbe girişiminde Türkiye'nin bin yılın en büyük ihanetine maruz kaldığını ifade etti. Asker kılığına girmiş hainlerin halkın silahı ile vatandaşların üzerine kalleşçe saldırdıklarını ifade eden Vali Çiftçi, milletin bombalarla, tanklarla korkutulamayacağına vurgu yaptı.

 

ÖMER HALİSDEMİR'İ HESAP EDEMEDİLER

 

Konuşmasına devam eden Vali Çiftçi, "80 milyonun kahramanı şehit Ömer Halisdemir'i hesap edemediler. 249 şehidimizi, 2 bin 193 gazimizi hesap edemediler. Meydanlara inen bu aziz milleti, hesap edemediler. Halkın gücünün tankın gücünden üstün olduğunu hesap edemediler. Sonuç olarak, bu millet darbeci bozuntularına dersini verdi, namusunu, vatanını, bayrağını, cumhuriyetini, milli iradeyi çiğnetmedi ve bu aziz millet vatanını dış güçlere ve onların maşalarına teslim etmedi. Emperyalist güçlerin ve maşa olarak kullanılan FETÖ terör örgütünün ülkemizi işgal projesine, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi,  Çanakkale'de,  Dumlupınar'da,  Sakarya'da olduğu gibi bu büyük millet tarafından izin verilmemiştir" ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ve salaların okunmasıyla vatandaşlar "demokrasi nöbetine başladı.

 

GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

 

Edirne Valiliği'nin organize ettiği etkinlikte Edirne Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü önünde toplanan vatandaşlar, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir günlük demokrasi nöbeti tutmak üzere  Atatürk Anıtı'na yürüdü. Edirne Valisi Günay Özdemir,  AK Parti İl Başkanı İlyas  Akmeşe ile siyasi parti başkanları, il protokolü,  Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve sivil toplum kuruluşları da vatandaşlara yürüyüşte eşlik etti.

 

EDİRNE O GECE KAHRAMANLIK ÖRNEĞİ GÖSTERDİ

 

Darbe girişiminin olduğu gece yaşananları aktaran Edirne Valisi Özdemir, Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Vali Günay Özdemir, Edirne'de 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı. Askeri birliklerin olduğu Karaağaç Mahallesi'ni kente bağlayan tarihi Meriç ve Suvari köprüsünden darbecilere geçit verilmediğini anlatan Vali Özdemir, Edirne o gece çok güzel kahramanlık örneği göstererek, aslında Edirne'de darbenin başlamadan bitmesine neden olan olaylar oldu. O gün Edirne'de kahramanlıklar yaşandı. Darbecilerin amacı olay çıkarmak ve ilde belli sayıdaki kişileri alarak bir şekilde imha etmek amacındaydılar. Ben, Boğaz Köprüsü'nde askerleri ve tankları görünce 'yine mi darbe oluyor' demiştim. Darbe girişiminin ayak seslerini orada gördüm. Edirne Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz zırhlı araçların geçebileceği tarihi köprülerde kendilerini siper ettiler ve araçların geçişine izin vermedi. Köprüleri geç kapasaydık, zırhlı araçlar geçiş yapabilirdi. Siz darbe yapacaksınız, silahınızı, merminizi tankınız yerleştirmemişsiniz. Hastanede yatan bir astsubaydan mühimmat deposunun anahtarını almaya gidiyorsunuz. Asker değiller ya zaten bunlardan asker olmazmış. Karargah çok zayıf konuma düştü. Hiç hata yapmadan, kimsenin burnu kanamadan halletmeye çalıştık ve böyle oldu." dedi.

 

ÖLECEKSEK HALKIMIZLA ÖLÜRÜZ

 

Sözlerine devam eden Vali Özdemir, " O gece Edirne'deki üst komutan telefonla emniyet müdürümüz aradığında herhangi bir şeyden haberi olmadığı ve Genelkurmay'dan haber beklediğini söyleyerek söyledi. Bende kendim aradım, bana da aynı şeyi söyledi. Edirne halkı sokağa çıktı, bazı vatandaşlarımız Tugay Komutanlığı'nın önünden geçerken kapısını zorladılar. "Ben güvenlik zafiyeti olabileceği gerekçesiyle güvenliğimi sağlamak için emniyete davet ettiklerinde,''Öleceksek ya makamımızda ya halkımızın arasında ölürüz buradan başka yere de gitmeyiz" dedim" ifadelerini kullandı.

 

DARBE YAPANLAR KORKTU

 

Vali Özdemir, vatandaşların akın akın meydanlara döküldüğü esnada, darbe yanlısı ve tutuklu olarak yargılanan 54. Mekanize  Piyade eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı'nın halktan korkarak emniyeti aradığını ifade etti. Vali Özdemir, "Darbeye kalkışan o korkak, düşünün siz darbe yapıyorsunuz kapınız zorlanınca emniyet müdürünü alıyorsunuz 'Müdürüm benim kapımı zorluyorlar can güvenliğim yok.' Bunlar korkak insanlar. Emniyet müdürümüz de 'Sen adam olursan biz seni de koruruz, bu halk seni de korur.' diyor. Burada olay bitti çünkü darbe yapan kişi korkmuştu." şeklinde konuştu.

 

TÜRK MİLLETİ BUNDAN SONRA HİÇ KORKMAYACAK

 

15 Temmuz gecesi hiçbir Edirneli'nin korkmadığını ifade eden Özdemir, "Tük milleti bundan sonra hiç korkmayacak." dedi. Vali Özdemir'in konuşması sonrası vatandaşlar  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde düzenlenen anma etkinliğinde konuşmasını dinledi.

 

KEŞAN'DAKİ 15 TEMMUZ ANMA GECESİ

 

Keşan'da 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında mehteran eşliğinde kortej oluşturularak Cumhuriyet Meydanı'na 'Demokrasi Yürüyüşü' yapıldı. Keşan Kaymakamlığı organizesinde Keşan Orman İşletme Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık bin kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla bir günlük demokrasi nöbeti tutmak üzere Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Keşan Kaymakamı Nuri Özder, siyasi parti başkanları, ilçe protokolü ve sivil toplum kuruluşları da vatandaşlara yürüyüşte eşlik etti.

 

HAİN SALDIRILAR BAŞARIYA ULAŞAMAYACAK

 

Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmada, "Bizler birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece bu hain saldırılar hiçbir zaman başarıya ulaşamayacaktır. 15 Temmuz'da Türk milleti bunu bütün dünyaya göstermiştir. Bu anma günümüzde bir kez daha başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 15 Temmuz darbe girişimine karşı canlarını veren aziz şehitlerimizi, tüm kahraman şehitlerimizi, ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. Bütün kahraman gazilerimizi minnet ve şükranlarımızı bildiriyoruz" dedi. Kaymakam Özder'in konuşmasından sonra alana kurulan sinevizyondan vatandaşlara, 15 Temmuz darbe girişiminde halkın direnişinin yer aldığı görüntüler izlettirildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ / Hüseyin GÖKÇELİ