104 yıl sonra gelen kutlama

Tekirdağ'ın Bulgar işgalinden kurtuluşunun üzerinden 104 yıl geçmesine rağmen ilk kez kutlama programı düzenlendi. Etkinlik kapsamında şehitler anısına 13 Temmuz Kurtuluş Günü çelengi bırakÄ

GÜNDEM 14.07.2017 20:15:00 0
104 yıl sonra gelen kutlama

İLK KEZ DÜZENLENDİ

 

Kutlama etkinliklerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kemal Cöne, Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Ali Işıkgör, CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

BİR ŞEHİR GEÇMİŞİ İLE YAŞAR

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat sahil Atatürk anıtına Süleymanpaşa Belediyesi’nin çelengini sundu. Çelenk sunumunun ardından düzenlenen etkinlik hakkında konuşan Başkan Eşkinat, “13 Temmuz tarihi bizim yaşadığımız bölge açısından çok önemli bir tarih. Biz hep yıllardır 13 Kasım'da kutladığımız kurtuluşumuzun yanında bir başka kurtuluşun daha olduğunu ve Balkan Savaşları sırasında 1912 yılında bu toprakların işgal altına girdiğini ve 8 ay süreyle işgal altında kaldığını tekrar hatırladık. Bir şehir geçmişi ile birlikte yaşar ve kimliğini devam ettirir” ifadelerine yer verdi.

 

BİR İLKE TANIKLIK YAPTINIZ

 

Törenlerin herhangi bir kasıt içermediğini sözlerine ekleyen Ekrem Eşkinat, “Bizim buradaki amacımız her hangi bir ülkenin işgalini yermenin ötesinde geçmişte yaşanan savaşların artık yaşanmaması, bugün önünde saygı ile eğildiğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesinin yetiştirdiği çocuklar olarak artık silahla değil yazarak, çizerek, sanat ve bilimle gelişmenin önemli olduğunun bilincindeyiz. Her ne kadar Bulgar işgalini yaşamış olsak da bugün dostça ve kardeşçe Balkanlar'da birlikte yaşadığımız Bulgar kardeşlerimize karşı herhangi bir kastımız yoktur. Burada, sadece tarihi bir gerçeği ortaya çıkarmak ve bir daha bu topraklarda işgal görmemek, barış içerisinde yaşamak adına bu günü kutluyoruz. Bize bu fırsatı sağlayan sevgili arkadaşımız Ali Işıkgör’ü de sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Bir ilke tanıklık yaptınız. Bundan sonraki yıllar artık 13 Temmuz bu şehrin kurtuluşu olarak daha kapsamlı kutlanmaya devam edecek” dedi.

 

HER DÖNEMDE ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, uzun zaman Balkanlar'da yaşadıklarını belirterek, “Oraya hem kültürümüzü götürdük hem de orasını ana vatanımız kabul ettik. Fakat yaşanan Balkan Savaşı'ndan sonra bu toprakları kaybettik. Bugün bu konunun gündeme gelmesinin nedeni geçmişin acılarını anmak değil, tarihimizden bu yana Tekirdağ'ın ve ülke topraklarının tamamının nasıl kurtarıldığının, nelerin yaşandığı öğrenmek ve bu toprakların değerini daha iyi kavramak içindir. Ebedi Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün `Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesi çok önemli ve her dönemde de önemini ortaya koyuyor. Bu etkinlikte emeği geçen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum” diye konuştu.

 

ELLERİNDEN GELEN HERŞEYİİ YAPTILAR

 

Son olarak kürsüye gelen CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Bu önemli günü ortaya çıkaran Kent Konseyi Başkanımız Mehmet Ali Işıkgör'e ve bunu bir törene dönüştüren Süleymanpaşa Belediye Başkanımız Ekrem Eşkinat'a teşekkür ediyorum. Bizler vatan toprağı kaybetmenin acısının ne olduğunu bilen insanların çocuklarıyız, torunlarıyız. Balkanlar'da geçmişte yaşananlar belki de dünyanın en büyük, en acı olaylarından biridir. Atalarımız çok büyük sıkıntılar çektiler ama anavatanlarına geri dönerek burada bu yurdu kurdular. Yurdumuzun her gün biraz daha ilerlemesi için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ben değerli başkanımıza bu anmayı Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtının önünde başlatmasından dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

 

DENİZE ÇELENK BIRAKTILAR

 

Süleymanpaşa Belediye konservatuarı Halk Oyunları ekibinin de gösteri yaptığı program şehitler anısına 13 Temmuz Kurtuluş Günü çelenginin denize bırakılması ile sona erdi. Tekirdağ’ın Bulgar İşgalinden Kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü nedeniyle, Tekirdağ Kent Konseyi salonunda panel düzenlendi. Panelde Akademisyen Nuran Koltuk, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Araştırmacı-Yazar M. Ali Işıkgör ve Araştırmacı Gazeteci Yazar Şerif Baysalan Tekirdağ’ın Bulgar işgalinden kurtuluşu ile ilgili bilgiler verdi.

 

Haber / Rüşa ELMA