'Bankalar adeta emkalçıya dönüştü'

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bankacılık mevzuatında yapılan son değişiklikleri TBMM gündemine taşıdı. Öztrak, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin cevaplaması üzerine verdiÄ?

SİYASET 13.07.2017 21:35:00 0

ADETA EMLAKÇIYA DÖNÜŞTÜ 

 

Bankaları düzenleyici-denetleyici çerçevede taviz vermenin sonuçlarının daha önce yaşanan krizlerde görüldüğünü ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Bankacılık mevzuatında yapılan son düzenlemeyle, bankaların batık krediler nedeniyle devraldığı gayrimenkulleri ‘özsermayesinde’ gösterebilecek. Düzenlemeyle bankaların sermaye yeterlilik oranı olduğundan daha iyi görünecek. Ancak bankaların elinde kalan gayrimenkul stoklarının şişmesinin de önü açılacak. Özellikle 1997 Asya Krizi’nin ardından bankalar batık krediler nedeniyle adeta emlakçıya dönüştü. Daha geçen yıl banka gayrimenkullerinin elde tutulma süresi 3 yıla düşürülmüşken; şimdi bu kuraldan tamamen vazgeçilmesinin sebebi nedir?” diye sordu.

 

DAHA DA SIKILAŞTIRILMIŞTI

 

Öztrak açıklamasının devamında ise, “Değişiklik öncesinde, bankaların batık krediler nedeniyle devraldıkları taşınmazları 3 yıl içinde elden çıkarmaları; bu sürenin dolmasından sonra bankaların söz konusu gayrimenkulleri net defter değeri üzerinden özsermaye hesabından düşmesi gerekiyordu. Düzenleme bu haliyle bankaları ödenemeyen krediler nedeniyle üzerinde kalan ev, arsa gibi gayrimenkulleri 3 yıl içerisinde satarak nakde çevirmeye zorluyordu. Elde tutma süresi, geçen yıl yapılan değişiklikle 5 yıldan 3 yıla indirilmiş düzenleme daha da sıkılaştırılmıştı” dedi.

 

KRİZİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE BÜYÜTTÜ

 

11 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle süre sınırlamasının tamamen ortadan kaldırıldığını ifade eden Öztrak, “Böylece, bankaların batık krediler nedeniyle şişen gayrimenkul stoklarını özsermaye olarak tutabilmesinin önü açıldı. Süre sınırının kalkmasıyla bankaların sermaye yeterlilik oranları daha iyi görünecek. Fakat bu durum önemli riskler de içeriyor. Bu dönemde bankalar ellerindeki ciddi gayrimenkul stoklarıyla bankacılıktaki sistemik krizi önemli ölçüde büyüttü” diye konuştu.

 

BANKA BAZINDA NE KADAR ETKİLECEKTİR

 

Faik Öztrak, Türk bankacılık sektörünün uluslararası standartlarda düzenleyici-denetleyici çerçeve içerisinde faaliyet göstermesini sağlayacak adımların 2001’den sonra atıldığını anımsatarak şu soruları yöneltti; “Geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeyle banka gayrimenkullerinin elde tutulma süresi 3 yıl olarak kısaltılmışken; bir yıl aranın ardından bu kuraldan neden tamamen vazgeçilmiştir? Bankacılık gibi güvene dayalı bir sektörde düzenleyici kuralların gevşetilmesi normal midir? Mevcut ekonomik konjonktür böyle bir gevşemeye izin vermekte midir? Kamu ve özel bankalarının tahsil edilemeyen alacakları nedeniyle ellerinde biriken gayrimenkul stoku bankalar ve yıllar itibariyle ne kadardır? Kamu bankalarının sorunlu kredileri yıllar ve bankalar itibariyle ne kadardır? BDDK’nın son düzenlemesi kamu bankalarının sermaye yeterlilik oranlarını, banka bazında ne kadar etkileyecektir?”

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ