ÇORLU'DA BASKETBOLA YATIRIM MEYVELERİNİ VERİYOR

Çorlu'da belediye tarafından kurulan Çorlu Belediyesi Spor Kulübü'nün önceliğini basketbol oluşturdu. Kulüp bugüne kadar profesyonel liglerde hep davetle mücadele ederken önümüzdeki sezon içi

SPOR 13.07.2017 18:28:00 0
ÇORLU

 2006’da kurulan, 2009 sonrası altyapının yanı sıra tesisleşmeye de büyük önem verilen ÇBSK’ye 2’nci Lig yolunu bu sezon da tesisleri açacak. Kulübün altyapı koordinatörü ve A takım yardımcı antrenörü Emre Özak ile Çorlu Belediye Spor Kulübü’nü konuştuk.

 

Spor çok sayıda insanın ortak noktası, önemli bir yaşam biçimi. Sağlıklı bir yaşam sürülmesi için de sürekli tavsiye edilir… Belediyeler bir diğer tanımla yerel yönetimlerin sporla olan ilişkileri ülkemizde farklı boyutlar gösterir. Spor denilince akla ilk gelen futboldur. Futbola olan bu ilgi belediye başkanlarını bulundukları şehrin kulüp başkanlığına da sürükler. Bir takım yasalarla, belediye başkanlarının kulüp başkanı olması yasaklanır ancak memlekette her yasanın boşluğu olmasından esasla belediye başkanları bu sefer onursal başkanlık yapar. Çok sayıda ilde, ilçede olduğu gibi kentin kulübünün başkanı belediyenin başkan yardımcısı veya meclis üyesidir. Belediye başkanının partilisidir.

 

ÜLKEMİZDE SPOR FUTBOL VE DİĞERLERİ DİYE İKİYE AYRILIR!

 

Ülkemiz gerçeklerinden esasla sporu futbol ve diğerleri diye kendi arasında ikiye ayırdığımızda da belediyelerin spora ilgisi olmadığı söylenemez. Çok sayıda belediyenin üstelik belediye adıyla kurulan kulübü vardır ve bu kulüplerde sporun futbol hariç talep olan her dalı yapılır. Geçici veya kısmen futbola da el atan belediye kulüpleri olmuştur. Örneğin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor bir sezon Bölgesel Amatör Lig’de dahi mücadele etmiştir.  Ama konumuz Çorlu Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Derneği kısaca ÇBSK.

 

SPOR TESİSİ YATIRIMINDA BİRİNCİ SIRAYI ZORLAR

 

Çorlu’yu diğer belediye spor kulüplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biriyse şu: 2014-2019 döneminde ülkemizdeki ilçelerde hangi belediyenin ne kadar spor tesisi yatırımı yaptığı araştırılsa muhtemelen ilk sırayı alabilir. O derece. En fiyakalı yatırım ise üç bin kişi kapasiteli spor salonu. 200 bin nüfuslu bir ilçe için hayli ciddi bir yatırım.

 

2’NCİ LİGE BAŞVURU YAPILACAK

 

ÇBSK’nin basketbol ayağında geçen sezon hem A takımda yardımcı antrenörlük yapan hem de altyapı koordinatörlüğünü üstlenen Emre Özak ile basketbolu, kulübü ve sporu konuştuk. Emre Özak federasyonun yeni statü ile 2’nci Lig’de mücadele edecek takımların sayısını arttırmasıyla yine başvuruda bulunacaklarını kaydetti. Bu ÇBSK Basketbol A Takımı’nın profesyonel liglere benzer şekilde ilk dahli değil. Özak ile kulübü, kulüp ve ülkemiz basketbolunu enine boyuna konuştuk:

 

ALTYAPI ÇALIŞMALARI HİÇ KESİNTİYE UĞRAMADI

 

“2006’da kurulan kulübümüzün basketbol A takımı kuruluşundan itibaren üç sezon üst üste bölgesel ligde mücadele etti. Yerel seçimler ve yönetim değişikliğiyle iki sezonluk bir ara oldu ancak kulübün basketbolda kuruluşundan itibaren başlattığı altyapı çalışmaları 11 yıldır kesintisiz sürüyor. Çeşitli yaş kuşaklarında takımlarımız Marmara ve Anadolu şampiyonluklarına imza attı. Türkiye 14’ncülüğü edindi.

 

3’NCÜ LİG VE 2’NCİ LİG TECRÜBESİ EDİNDİLER

 

İki yıl aradan sonra, 2009’da yeni yönetimin gelmesiyle birlikte iki sene içinde bölgesel lige çıktık. 3’ncü Lig’e davet edildik ve bu ligde bir sezon mücadele ettik. O sezon o ligde kaldık ama aynı sezonda 3’ncü Lig federasyon tarafından dağıtıldı. Tekrar bölgesel ligden yola devam ederken bu sefer 2’nci Lig’e davet edildik. Ama o yıl ligi 10’ncu sırada tamamladık ve sayı averajı ile 2’nci Lig’den düştük.

 

82TAKIMLI BÖLGESEL LİG

 

2016-2017 sezonunda da bölgesel ligde mücadele ettik. Gruptan çıktık. Klasman yükselme grubunu da lider tamamladık. İlk rakibimiz İzmir Rota Koleji’ni eledik. İkinci rakibimiz Edirne Belediyesi Edirnespor’a elendik, sezonu kapattık. Bu sezon 82 takımın mücadele ettiği bölgesel ligden 2’nci Lig’e i İTÜ ve Edirne Belediyesi Edirnespor yükselebildi.

 

STATÜ ÇOK AĞIR

 

Statü çok ağır. Federasyonun bölgesel ligle ilgili şöyle bir hatası var. Federasyon, 2000 yılına kadar Anadolu Kupası düzenliyordu. Yaş sınırlaması olmadan düzenleniyordu ve her ilin birincisi bölgelere ayrılıp şampiyonalara gidiyordu. Mesela Marmara Bölgesi’nin, İç Anadolu’nun şampiyonu bir bölgeye gidiyordu. Onlar kendi aralarında deplasmanlı lig yapıyorlardı. Oradan iki takım çıkıyor, daha büyük avantaj sağlanıyordu. Daha kolaydı çünkü illerden büyük erkeklerde katılım çok olmuyordu. Ama iş bölgesel lige dönüşünce, örneğin Gemlik ve Fethiye’nin de aralarında bulunduğu ilçelerden ikişer üçer takım bu liglerde yer aldı. Bu durum bölgeleri ayrıştırdı, federasyon bunu hesaba katamadı.

 

KALİTEYLE BİRLİKTE MALİYET DE ARTTI

1’nci Lig’de yabancı sayısı sınırı kalkınca 1’nci Lig’deki yerli oyuncular 2’nci Lig’e kaydılar. 2’nci Lig’deki oyuncular da bölgesel lig ve alt liglere gittiler. Ligin kalitesi artınca maliyeti de arttı. 2’nci Lig’de sezonluk 50 – 60 bin liraya oynayan oyuncu bölgesel ligde indiğinde en fazla 40 bin liraya oynuyor. Daha fazla aşağı inmiyor. Takımların da bütçesi olmayınca bu sefer genç oyuncular dahi oluyor. Örneğin Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş gelişim takımı olarak katılıyor. Genç takımlarıyla bölgesel liglere katılıyorlar. Bu çok önemli.”

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN