Herkes sustu Akay konuştu!

Vali Mehmet Ceylan Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu 2017 Yılı 3. Dönem (Temmuz) toplantısı yapıldı.

GÜNDEM 12.07.2017 21:14:00 0
Herkes sustu Akay konuştu!

Toplantıda Kaymakamlar ve birçok Belediye Başkanı yer alırken, ilçesi adına en çok söz alan ve kurum müdürlerine soru yönelten ise Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay oldu. İlçede yapımı devam eden ya da geciken yatırımları gündeme getiren Akay, yatırımların bir an evvel tamamlanmasını istedi.

 

AKSAKLIKLAR KOORDİNASYON GEREKTİRİYOR

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, toplantının açılış konuşmasında, "Toplantımız yatırımların hızlanarak devam edeceği bir dönemin öncesinde yapılmaktadır. Bu açıdan dönem içinde karşılaşılacak muhtemel aksaklıkların ve koordinasyonu gerektiren konuların yatırımcı kuruluşlarımızca bugün burada dile getirilerek önlem alınması gerekmektedir. Bu dönem aynı zamanda kuruluşlarımızın 2018 yılı İçin teklif edecekleri projelerin görüşülüp karara bağlanacağı bir dönemi kapsamaktadır" dedi.

 

110 PORJEYE HENÜZ BAŞLANILMADI

 

Yatırımcı kuruluşlardan alınan Kuruluş Dönem Raporları ve Yatırım Projeleri İzleme Raporları doğrultusunda hazırlanan Dönem Değerlendirme Raporunda toplam 264 projenin bulunduğunu ifade eden Vali Ceylan, bu projelerden 24’ü tamamlandığını, 130’unun devam etmekte olduğunu dile getirirken,  110 projeye ise başlanılmadığını aktardı. Yürütülen projelerin toplam parasal tutarının 5 milyar 213 milyon TL olduğuna vurgu yapan Vali Ceylan, önceki yıllarda 1 milyar 342 milyon TL harcandığına dikkat çekerken, 2017 yılında gönderilen ödeneğin 591 milyon TL olduğunu, dönem sonu harcaması ise 178 milyon TL olarak gerçekleştiğini ifade etti.

 

TOPLAM BEDELİ 388 MİLYON TL

 

Tarım alanında 55, madencilikte 4, enerjide 14, ulaştırmada 58, eğitimde 61, sağlıkta 20, turizmde 5 ve Diğer Kamu Hizmetlerinde 47 proje yer aldığına açıklık getiren Vali Ceylan, 2018 yılına dair Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yatırım Tekliflerinin 93 adet olduğu bilgisi paylaşılırken bu projelerin toplam bedel tutarı ise 388 milyon TL. olduğunu söyledi.

 

MENFEZ YAPILMASINI İSTEDİ

 

Toplantıya Vali Mehmet Ceylan'ın yanı sıra İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Yatırımcı Bölge ve İl Müdürleri katıldı. Sırasıyla kurum müdürlerinin söz aldığı il bilgilendirme toplantısında Karayolları Bölge Müdürü devam eden ve ihale aşamasındaki projelere açıklık getirdi. Hayrabolu yolu ihalesinin yapıldığına dikkat çekilirken, Ağustos'ta ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanacak. Kınalı yolunun yapım işi için önemli derecede mesafe kat edildiği vurgulanırken, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Tepe Emlak konutları mevkiinde TEM yolu üzerinde yapılması planlanan kavşak projesinde gelinen son durumu sordu. Ayrıca Akay, geçtiğimiz günlerde yoğun sağanak yağışta metrekareye 59 litre yağmur düşen yağış sonrası su basan Kızılpınar Mahallesi girişine menfez yapılmasını istedi.

 

KIZILPINAR’IN DERDİNİ KARAYOLLARI ÇÖZECEK

 

Akay'ın sorusu üzerine Karayoları 1. Bölge Müdürlüğü yetkilisinin alanda kamulaştırma işlemlerinin tıkandığını ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırma işlemlerine hız vermesi sonucu projenin hayata geçirileceğini ifade etti. Akay bu sözlere şiddetle karşı çıkarken, kamulaştırma konusunda herhangi bir engel bulunmadığını deklare ederek, işlemlerin bir an evvel başlaması gerektiğini söyledi. Kızılpınar Mahallesi girişi için istenen menfez çalışmalarının en yakın sürede başlanacağına dair söz alındı.

 

YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ TIKIYOR

 

Devlet Su İşleri yetkilisinin projeler hakkında verdiği bilgilere göre DSİ'nin elinde bulunan 33 devlet yatırım projesi bulunuyor. 31 tarım ve 2 hizmet yatırımının toplam bedeli ise 1 milyar TL'nin üzerinde. DSİ ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında kamulaştırma kararına istinaden koordinasyon kurulunda çözülmesi gereken bir sorun olduğunu ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Gürcün, DSİ'nin yatırımların önünü tıkadığını ifade etti.

 

ISLAH PROJESİ ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

 

Çorlu Deresi Islah Projesi hakkında DSİ'ye işin devam ettirilmesi yönünde talepte bulunan Başkan Akay, "2 ay önce mecliste alınan karar gereği DSİ tarafından yatırım programına alınması gerekiyordu. Çerkezköy'ün ciddi anlamda su baskınları devam etmektedir. Çorlu Deresi ıslah çalışmalarının tamamlanmasının aciliyeti vardır" dedi. DSİ Genel Müdür Yardımcısı ise ıslah projesi çalışmalarının başlayacağını ifade etti.

 

TOP ÇORLU BELEDİYESİ’NE ATILDI

 

Çorlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan DSİ yetkilisine yönelttiği soruda tren yoluna kadar inen kısımda dere ıslah çalışmalarının tamamlanmadığını ifade etti. Kumluca Deresi'nin tamamının ıslah edilmesini talep etti. DSİ kanadından ise gelen cevapta top Çorlu Belediyesi'ne atıldı. Dere üzerinde yetersiz seviyede bulunan kesitlerin varlığına dikkat çekilirken, imar planına aykırı olarak yapılan menfezlerin yenileriyle değiştirildiği ve Çorlu Belediyesi'nin ıslah edilen noktalarda yol yapması gerektiğinin altı çizildi.

 

BİZİM ÜST GEÇİT NOLDU?

 

Devlet Demir Yolları Bölge Müdürü Hakan Yıldırım kurumun yapmayı planladığı ve yapmakta olduğu projeleri açıkladı. Kurumun elinde 35 adet proje bulunduğu ifade edilirken, bu projelerin bedeli ise 40 milyon 363 bin TL olarak açıklandı. Çerkezköy Belediyesi Başkanı Akay, "Kızılpınar'da bulunan hemzemin geçidin olduğu bölgede üst geçit hedefi vardı. Bu plan ne durumda? Çorlu girişine yapılması planlanan bu üst geçidin yapılması için Devlet Demir Yolları neyi bekliyor?" dedi. Yetkililer derhal ilgilenileceğini ifade etti.

 

2 PROJE İL SINIRLARI DIŞINDA YER ALIYOR

 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre kurumun dahilinde yer alan proje sayısı 7. Yeni camii yapımı ve birtakım restorasyon çalışmalarını içeren projelere ise devletin ayırdığı bütçe ise 1 milyon 600 bin TL.  İller Bankası Müdür Yardımcısı Ferit Yüksel'in açıkladığı verilere göre 16 proje bulunurken, 13 proje devam ediyor. Maden Tetkik Arama Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise 14 proje ile ilgilendikleri ifade edilirken, 2 adet projenin Tekirdağ il sınırları dışında yer aldığı aktarıldı.

 

HASSAS DAVRANILMASINI İSTEDİ

 

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından toplantıda yapılan açıklamada kuruma ait 14 projenin 6'sının devam ettiği bilgisi paylaşılırken, 8 projenin ihale aşamasında olduğu aktarıldı. 165 milyon TL ederi bulunan projelerin 2017 yılı için aktarılan ödenek tutarı ise 51 milyon TL. Şarköy'de yapılması planlanan trafo merkezi için Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışılması talep edildi. Proje ile gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından Şarköy'e trafo merkezi kurulacak.  Ayrıca Başkan Akay TREDAŞ yetkililerine yönelik yönelttiği soruda Kızılpınar Mahallesi'nde yer üstünde bulunan elektrik kablolarının yer altına alınması gerektiğine vurgu yaparken, bazı elektrik direklerinin konumunun değiştirilmesi hususunda hassas davranılmasını istedi.

 

MANDALI EĞİTİM KAMPÜSÜ İÇİN ALAN TALEP ETTİ

 

Orman Bölge Müdürü Recep Ateş ise yaptığı açıklamada 5 ana proje üzerinde hassasiyetle çalıştıklarını ifade ederken, ormanların korunması ve yol yatırımı için yer teslimlerinin yapıldığı ve diğerlerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. Kapaklı Belediye Başkanı Mandalı ise geçtiğimiz günlerde Belediye Meclisi'nde okul alanları için gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade etmişti. Okul alanlarının satılmasının gündemde olduğu toplantı sonrası yeni okul alanlarının oluşacağını dile getiren Mandalı düzenlenen İl Koordinasyon toplantısında, "Orman Bölge Müdürlüğü'nden 450 dekar alanı 29 yıllığına kiralamıştık. Buraya biraz daha alan katmak istiyoruz. Eğitim için 150 dekar daha alanı bünyemize katarak buralarda yapılmasını planladığımız eğitim kampüsü projesi için alan yaratmış olacağız. Ayrıca poligon projemiz bulunuyor. Bunun için kurumunuzdan yer tahsisi istiyoruz" dedi. Kurum yetkilileri konuyu görüşeceklerini ifade ederken, poligon alanı için tahsis edilmek istenen yerin tahsisinin çok zor olduğunu ifade ettiler.

 

2.ETAP ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

 

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa yaptığı açıklamada, 65 adet projeyi bünyelerinde bulundurduklarını kaydederek, bu projelerden 33'ünün tamamlandığını ifade etti. 145 milyon TL'nin üzerinde bedelin bu projeler için harcandığını kaydeden Başa, 18 adet devam eden proje için 183 milyon TL gözden çıkarılırken, sözleşme aşamasında 4, ihale aşamasında ise 2 ihale bulunduğu aktardı. TESKİ tarafından en çok yatırım alan ilçe ise Süleymanpaşa oldu. Verilere göre Süleymanpaşa için TESKİ 328 milyon TL kaynak aktardı.  Süleymanpaşa'da yapımı devam eden yağmur ve kanalizasyon hatları 1. etabı sona ererken, 2. etap çalışmaları devam ediyor.

 

MALKARA İÇME SUYU HATTI TAMAMLANMAK ÜZERE

 

Kapaklı ve Çerkezköy ana kollektör hattı çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Başa, Kapaklı'nın atık sularının yüzde 80'inin Çerkezköy'e geldiğini ifade etti. Devam eden 18 büyük proje bulunduğunu kaydeden Başa,  Barbaros Mahallesi kanalizasyon hattı inşaatının devam ettiğini kaydetti. Çerkezköy Kollektör hattı için 23 milyon TL'nin üzerinde bir meblağ ödendiğine dikkat çeken Başa, Malkara içme suyu hattının tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.

 

ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANACAK

 

Şarköy'de kanalizasyon alt yapısının yenilendiği dile getirilirken, Tekirdağ Mekanize Beşiktepe kışlasının su ihtiyacının giderildiği kaydedildi. Kapaklı'ya bağlı Pınarça Mahallesi'nin kalitesi yüksek suya kavuşturulduğuna dikkat çekilen konuşmada, genel aksaklıkların anında giderilmesi için TESKİ’nin bir ihale yaptığı ifade edildi. İhale sonrası imzalanan sözleşmeye göre nerede olursa olsun ansızın meydana gelen arızalarda, ilgili firma hemen aksaklığı giderecek.  Süleymanpaşa'da yapılan projenin 3'ncü etabı için 45 milyon TL'lik bir bütçe ayrıldığı kaydedilirken, Kapaklı'ya içme suyu ve kanalizasyon hattı için önümüzdeki hafta önemli gelişmeler yaşanacak. Ayrıca Kavakdere Ambardere mevkii için içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları başlanacak.

 

Haber / Celal KARAKURT