Aşırı sıcaklara dikkat!

Tekirdağ İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada aşırı sıcaklar ve kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Aşırı sıcakların

GÜNDEM 11.07.2017 21:45:00 0
Aşırı sıcaklara dikkat!

HASARA YOL AÇABİLİR

 

Terleme ile vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığının ifade edildiği açıklamada, “Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığabağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon),kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” denildi.

 

MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKILMAMALIDIR

 

Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi olumlu etkilerinin yanında zararlı etkileri de oldukça fazladır denilerek, “Maruz kalınan UV radyasyonun en yüksek düzeyde olduğu günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar: Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, Dört yaşından küçük çocuklar, Bakıma ihtiyacı olanlar, Hamileler, Açık alanda çalışanlar, Aşırı kilolular, Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, Sokak çocukları ve evsizlerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur” ifadelerine yer verildi.

 

KANSERE BAĞLI ÖLÜMLERİN EN AZ NEDENİDİR

 

Kanserin dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğu belirtilerek, “Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Kanserlerin %5-10’u genetik, %90-95’i çevresel faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Güneş ışınlarının da sebep olduğu cilt kanseri (malign melamom) çeresel faktörlerden birisidir. Cilt kanserleri ayrıca,  ileri yaşlarda, güneş ışığına maruz kalan bölgelerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkar. Cilt kanserleri en çok görülen kanser türüdür. Tüm kanser vakalarının yaklaşık yarısını cilt kanserleri oluşturur. Cilt kanserleri sıklıkla ölüme sebebiyet vermezler. Cilt kanseri, cildin tabakalarından kaynaklanan, hücrelerin aşırı ve kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkan kanserlerdir. Cildin en dış tabakası epidermis ve onun altında yer alan daha iç tabaka ise dermis olarak adlandırılır. Epidermiste en dışta yassı hücreler olmak üzere üç tip hücre (yassı hücreler, bazal hücreler ve melanositler) bulunur. Melanositler cilde rengini veren melanin pigmentini yapan hücrelerdir. Fazla güneşe maruz kaldığında daha çok melanin pigmenti yapılır ve cilt rengi koyulaşır. En çok görülen kanser türü olmasına rağmen kansere bağlı ölümlerin en az nedenidir” denildi.

 

CİLT KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ

 

Açıklamada Cilt Kanseri Risk Faktörleri hakkında da bilgi verilerek, şöyle devam edildi; “Cilt rengi ve güneş ışığına maruz kalma, Melanom dışı cilt kanseri ve aktinik keratoz. Bazal hücreli ve yassı hücreli cilt kanserleri için risk faktörleri; Doğal veya yapay aşırı güneş ışığı maruziyeti Sarışın, mavi veya yeşil gözlü, çilli olma Ciltte yanık veya yara izi olması, Arsenik maruziyeti, Kronik cilt enfeksiyonları veya cilt ülserleri, Radyoterapi almış olmak, Organ nakli veya diğer nedenlerle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alıyor olmak, Aktinik keratozis( uzun süreli kontrolsuz güneşe maruz kalmaya bağlı olarak en çok güneş gören bölgelerde görülen deride anormal hücre gelişimini yansıtan deri değişiklikleridir. En sık yüzeyi pürtüklü yama şeklinde görülürler). Bu risk faktörlerine sahipseniz, doktorunuzla bu konuyu görüşmelisiniz. Cilt Kanseri Korunma Yöntemleri; Bazal hücreli ve yassı hücreli kanserler tam olarak önlenememekle birlikte kansere yakalanma riski azaltılabilir. Melanom dışı cilt kanseri riskini azaltmanın en iyi yolu güneş ışığına maruz kalmamaktır. Kendinizi güneş ışınlarından korumanın ve ultaviyoleden faydalanmanın dört yolu; güneşlenirken tişört giymek; şapka takmak, gözleri korumak için güneş gözlüğü kullanmak ve güneşten koruyucu kremler kullanmaktır. Yapay bronzlaşma da cilt için zararlıdır. Bu tarz ultraviyole ışınlarına da maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Çocukları da mümkün olduğunca güneş ışığından korumalı ve onlara kendilerini güneş ışığından korumanın yollarını öğretmelisiniz. Ancak güneş ışığından kaçınma önerilirken güneş ışığı ve vitamin D arasındaki ilişkiye de dikkat edilmesi önemlidir”

 

KANSER TARAMALARINIZI YAPTIRIN

 

Açıklamanın sonunda ise, “Vitamin D ciltte güneş ışığı etkisi ile üretilen ve belli kanserlere karşı da koruyucu etkisi olduğu bilinen bir vitamindir. Vitamin D’ nin en uygun seviyesi ve cilt kanseri riski ile güneş ışığından yeterli vitamin D alınması arasındaki yarar zarar dengesi tam olarak bilinmemektedir. Cilt renginiz koyu ise ve güneş ışığının zayıf olduğu bölgelerde yaşıyorsanız günlük vitamin D almanız veya belirli gıdalarla Vitamin D takviyesi yapmanız tavsiye edilebilir, ülkemizde de sütlerin çoğuna Vitamin D ilave edilmektedir. Arsenik, böcek ilaçları gibi bazı kimyasallara da maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Cilt Kanseri Belirtileri; Cilt kanserleri çok büyük boyuta ulaşmadıkça belirti ve bulgu vermezler. Ciltte yeni ortaya çıkan bir büyüme, mevcut kitle veya lekelenmede boyut artışı ve üç ay içinde iyileşmeyen cilt ülserleri, cilt kanserlerinin öncü bulguları olabilir. Cilt kanserleri ancak çok büyük boyutlara ulaştığında kanama ve ağrıya neden olabilir. Muayene: Ciltteki renk, biçim ve yapı değişiklikleri, şişlik ve ciltteki lekeler, doktor tarafından dikkatle muayene edilir. Biyopsi ile  Ciltte görülen normal dışı büyümeden parça alınarak, bu parçada kanser hücrelerinin olup olmadığı patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenir. Cilt kanseri tanısı konduktan sonra hastalığın diğer bölgelere yayılıp yayılmadığının tespiti için bazı testlere başvurulabilir. Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser taramalarında tam destek  yanınızdayız! Halkımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için; Ulusal Kanser taramaları KETEM ve Aile Hekimlerinde  ücretsiz yapılmakta olup uygun yaş gruplarımızın hepsi tarama için davetlidir. Meme Kanseri Taraması: 40-69 yaş arasındaki kadınlar, Rahim Ağzı Kanseri: 30-65 yaş arasındaki kadınlar, Kolon Kanseri: 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkekler. Haydi taramaya! Kanser taramalarınızı yaptırın sevdiklerinizle birlikte kalın” ifadeleri kullanıldı.

 

Haber / Ayşenur AYDIN