Ihlamur şenlikleri büyük ilgi gördü

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği 'ıhlamur Şenlikleri' düzenlendi. Şarköy'de 9'uncusu düzenlenen Ihlamur Şenliğinde yapılan açık artırmada en iyi ıhlamur

GÜNDEM 10.07.2017 20:47:00 0
Ihlamur şenlikleri büyük ilgi gördü

ŞENLİKLER ŞARKÖY İLÇESİNDE DÜZENLENDİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Şarköy Belediyesi, Şarköy Ziraat Odası Başkanlığı, Beyoğlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Beyoğlu Muhtarlığı ve Beyoğlu Köyü Derneği tarafından 9'uncusu düzenlenen 'Ihlamur Şenliği' Şarköy ilçesinde gerçekleştirildi. Şenliklerdeki amacın ıhlamur üretimine, bilinçli tüketime katkıda bulunmak ve ıhlamur üretimine dikkat çekmek olduğu ifade edildi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Şarköy’ün Beyoğlu Mahallesinde yapılan şenliklere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı AslanŞarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Dizgen, Beyoğlu Hizmet ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Özcan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

EN ÖNEMLİ HUSUSLAR ARASINDA YER ALIYOR

 

Ihlamur şenliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, “Bu etkinlik ıhlamur gibi çok kıymetli bir bitkinin, onun türevleri ve getirisi olan birtakım sosyal dayanışma gibi ilişkilerinin gelişmesinde de vesile oluyor. Tarihin derinliklerinden adeta damıtılarak günümüze kadar gelen bir takım kazanımların gelecek kuşaklara aktarımını sağlayan bu etkinlikler, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin en önem verdiği hususlar arasında yer almaktadır” dedi.

 

IHLAMUR ÜRETİMİNDE TEKİRDAĞ BEŞİNCİ SIRADA

 

Ülke genelinde devletin resmi rakamları ile her yıl 2 bin 188 etkinlik kutlandığını sözlerine ekleyen Aslan, “Bunların büyük bir bölümü bitkisel ve hayvansal ürünlere ilişkin. Sayısal anlamda da Tekirdağ ili 36 etkinliği ile 13'üncü sırada yer alıyor. Bu bizim ne kadar geniş bir yelpazede ürünümüzün olduğunun somut bir göstergesidir. Ihlamur bitkisi üretiminde Türkiye genelinde Tekirdağ 5'inci sırada yer alıyor. Ihlamur bitkisi üretiminde Türkiye'de Bolu, Düzce, Samsun ve Tokat'tan sonra beşinci sırada Tekirdağ ilimiz yer alıyor. Maalesef Ihlamur gibi değerli bir bitkiye gereken önem verilmiyor. Köyden kente göç, kısal bölgelerde yaşlı nüfusun fazla olması bu durum için yeterli bir sebep değildir” ifadelerine yer verdi.

 

DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ

 

Hacı Aslan, son yıllarda Ihlamurun ülkemizdeki tüketimin artış gösterdiğini ifade ederek, “Bizler bu tarz bitkilerin kırsal bölgelerdeki ailelere önemli ölçüde gelir kaynağı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Tekirdağ-İzmir yolunun sol tarafında kalan Şarköy'ün tüm kırsal mahalleleri, Malkara ve Süleymanpaşa İlçelerinin bazı mahallelerinde üç yıldır bir proje çalışması yapıyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak çok geniş görev, yetki ve sorumluluğa sahibiz. 11 ilçe 282 kırsal mahallede çok farklı konularda vatandaşlarımızın yanında oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz. Ihlamur kıymetli ve getirisi de bir o kadar fazla olan bir bitki. Bugün burada en az diğer konular kadar önemli olan bir konuya da dikkat çekmek istiyorum ve 'Ihlamur bitkisine sahip çıkalım' diyorum. 9'uncu Ihlamur Şenliği'nin tüm Tekirdağ'a hayırlı olmasını diliyor daha nice yıllar bu şenliğin kutlanması umuduyla şenliğe katılan, destek ve emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

 

ŞERAFETTİN TERZİ AĞALIK UNVANINI TAZELEDİ

 

Konuşmaların ardından yapılan açık artırmada en iyi teklifi veren Şerafettin Terzi ıhlamur ağası olarak seçildi. Bu yıl 9'uncusu yapılan Ihlamur Şenliğinde kıran kırana geçen açık arttırmada, en iyi ıhlamura 5 bin TL'lik teklif veren Terzi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu senede ağalığı kimseye kaptırmadı. Yaklaşık 6 kişinin yarıştığı açık arttırma 2 bin TL'den başlarken, en iyi son teklifi Şerafettin Terzi vererek, ağalık unvanını tazeledi.

 

EĞLENCELİ DAKİKALAR YAŞADILAR

 

Açık arttırmada ağa olarak seçilen Şerafettin Terzi ise yaptığı konuşmada, “Bu çok güzel ve anlamlı bir görev. Burada bu görevi en az benim kadar iyi yapacak ağabeylerim var. Beni bu anlamlı göreve bir kez daha layık gören herkese teşekkür ediyorum" dedi. Şenlik, daha sonra konuşmaların ve ıhlamur ağasının seçilmesinin ardından piknik ortamında geçerken, Rumeli şarkıları ve Arif Şentürk'ün sahne gösterisiyle şenliğe katılanlar eğlenceli dakikalar yaşadı.

 

YAPRAKLARI DEMLENEREK İÇİLİR

 

Ihlamur, ebegümecigiller familyasından Kuzey yarıkürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen 25-50 metreye kadar uzunluğa erişebilen bir ağaç türüdür. Ihlamur ağacı çiçekleri çevreye yaydığı hoş kokusuyla bilinir ve özellikle kış aylarında çiçekli yaprakları demlenerek içilir. Elverişli iklim koşullarıyla Tekirdağ'da yüz yıllardır yetişen ıhlamur ağaçları yöre halkının geçimine katkıda bulunuyor.

 

IHLAMUR’UN FAYDALARI

 

Ihlamurun Faydaları; Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır. Bağırsak sancılarını giderir. Uykusuzluğu giderir. Öksürüğü keser, göğüs yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Gribal enfeksiyonlara karşı ıhlamur faydalıdır. İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır. Vücut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur. Göz çapaklanmalarında pamuk yardımı ile gözlere kompres yapılarak çapaklanmayı önler, gözü dinlendirir. Saçlar yıkandığında beslenip kuvvetlenmesini sağlar. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.

 

Haber / Celal KARAKURT