Balık ölümleri ciddi bir kirliliğin habercisi mi?

Tekirdağ'a bağlı Malkara, Şarköy ve Çanakkale Gelibolu ilçelerine uzanan Çokal Barajı'nda binlerce ölü balığın karaya vurmasının ardından CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Canda

GÜNDEM 10.07.2017 20:42:00 0
Balık ölümleri ciddi bir kirliliğin habercisi mi?

Toplu balık ölümlerinin Tekirdağlıları tedirgin ettiğini ifade eden Yüceer, “haklı olarak balık ölümlerinin ciddi bir kirliliğin habercisi olmasından korkuluyor. Çokal Barajında tahlil yapılmış mıdır? Yapılan tahlillerde Baraj gölünde kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenmiş midir?” sorularını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.

 

GEREKLİ ARAŞTIRMALAR YAPILDI MI?

 

Tekirdağ’da Çokal Barajında meydana gelen balık ölümlerini Meclis gündemine taşıyan CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Balıkların yaşaması için litrede 6 miligram oksijen olması gerektiğine dikkat çeken Yüceer, “barajdaki oksijen miktarının litrede 0,26 miligrama düşüyor. Yıllık 14 milyar litre içme suyu sağlayan ve 10.660 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Çokal barajındaki oksijen düzeyinin düşmesine hangi faktörler sebep oluyor. Konuya ilişkin Bakanlık tarafından bir araştırma yapıldı mı?” dedi.

 

HİZMETE GİRDİĞİ TARİHTEN BU YANA KAÇ TAHLİL YAPILDI

 

Çokal Barajının hizmete girdiği tarihten bu yana kaç tahlil yapıldığını, yapılan tahlillerde Baraj gölünde kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenip gözlenmediğini soran Yüceer, Çokal Barajı yakınlarında bulunan bir peynir fabrikası tarafından peynir altı sularının baraja deşarj edildiğine ilişkin iddialar olduğunu ifade etti.

 

SU KALİTE KRİTERLERİNE UYGUN MU?

 

Candan Yüceer, çevrede yaşayan köylüler ve Tekirdağ halkının balık ölümlerinin insan ve çevre sağlığını ciddi anlamda tehdit edecek bir kirlenmenin belirtisi olduğundan endişe ettiklerini ifade ederek, Bakan Eroğlu’na Çokal Barajı ve barajı besleyen Kocadere’de organik veya kimyasal kirleticilere rastlanıp rastlanmadığını ve alınan numunelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygunluğunu sordu.

 

BAKAN EROĞLU’NA YÖNELTİLEN SORULAR

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bakan Veysel Eroğlu’na şu soruları yöneltti; “Yıllık 14 milyar litre içme suyu sağlayan ve 10.660 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Çokal barajındaki oksijen düzeyinin düşmesine hangi faktörler sebep olmuştur? Bakanlığınızca yapılan analizlerde hangi bulgulara rastlanmıştır? Buna ilişkin hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır? 2012-2017 yılları arasında ve yıllar itibariyle Çokal Barajında kaç tahlil yapılmıştır? Yapılan tahlillerde Baraj gölünde kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenmiş midir? Çokal Barajından alınan numuneler Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygun mudur? Organik ve kimyasal kirleticiler veya ağır metal tespit edilmiş midir? Çokal Barajını besleyen Kocadere’ye atıklarını boşaltan sanayi tesisi mevcut mudur? Kocadere’den alınan numunelerde fekal, organik veya kimyasal kirleticilere rastlanmış mıdır? Çokal Barajına yakınlarda bulunan bir peynir fabrikası tarafından peynir altı sularının deşarj edildiğine ilişkin çevre köylülerin öne sürdüğü iddialar araştırılmış mıdır? Bu iddialara ilişkin bulgular tespit edilmiş midir?”

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN