Pazarın gözdesi 'çift sarılı yumurta'

Çerkezköy Kapalı Halk Pazarının gözdesi gerek uygun fiyatı gerekse protein deposu olması sebebiyle şu günlerde çift sarılı yumurta olmuş durumda. 

GÜNDEM 6.07.2017 21:03:00 0
Pazarın gözdesi

RAĞBET OLDUKÇA FAZLA

 

Çift sarılı yumurtaya rağbetin oldukça yüksek olduğunu anlatan Kapalı Halk Pazarı esnaflarından 51 yaşındaki İzzet Özdemir, “Rağbet oldukça fazla. Vatandaş 15 tane yumurta alacaksa çift sarılı olduğu için 30 tane birden alıyor” dedi.

 

ÇİFT SARILI YUMUTLAYAN AYRI BİR TAVUK TÜRÜ YOKTUR

 

Çoğu zaman merak konusu olan çift sarılı yumurta hakkında bilgiler de veren Özdemir, “Bunlar genelde orta boy yumurtanın içinden çıkan büyük boy yumurtalardır. Bunlar çift veya tek olarak ayrılır. Bize normal veya çift sarılı olarak gelir. Bizde bu şekilde satışa sunarız. İnce uzun olarak da ayrılabilir. Tavuk her gün çift sarılı yumurtlayacak diye bir durum söz konusu değildir. Bazen yumurtlamayabilir. Yarka dediğimiz tavuklar daha çok uzun yumurtladığında çift sarılı oluyor. Çift sarılı yumurtlayan ayrı bir tavuk türü yoktur. Normal bir yumurta 60 gram iken çift sarılı yumurta 75 veya 80 gram gelebilir.  Tabii çift sarılı yumurta normal sarılı yumurtaya göre çok daha fazla proteini içinde barındırıyor.”şeklinde konuştu.

 

ÇİFT SARILI YUMURTA NASIL OLUŞUR?

 

Çift sarılı yumurtaları bilinenin aksine normal yumurta yumurtlayan tavukların yumurtladığını sözlerine ekleyen Özdemir, “Çift sarılı yumurta üretmelerinin nedeni genç olmaları ve metabolizmalarının hızlı çalışmasıdır. Birden fazla yumurta hücresini hızlıca üreten genç tavuk art arda ürettiği yumurta hücrelerini aynı kabukla kaplar. Bu hücreler de aynı kabuk altında gelişip çift sarılı yumurtayı oluşturur. Çift sarılı yumurta yapan tavuk genellikle ilk yumurtalarını yapan ve piliçlikten yeni çıkmış tavuktur. Çift sarılı yumurta yapan tavuklar, birkaç tane çift sarılı yumurtadan sonra tek sarılı yumurta yumurtlamaya devam eder” dedi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ