Çınar müjde... Kurtulacaksın !

Kısa adı SMA olan Spinal Musküler Atrofi hastalığının  tedavisinde kullanılan "SPİNRAZA 12 mg/5ml 1 vial" isimli ilaç, Sosyal Güvenlik  Kurumu (SGK) kapsamına alındı.

YAŞAM SAĞLIK 5.07.2017 19:41:00 0
Çınar müjde... Kurtulacaksın !

1 Kasım 2016 tarihinde gazetemizde yer vermemizin ardından Türkiye'nin gündemine oturan minik Çınar ve ailesine müjdeli haber Sağlık Bakanlığı'ndan geldi.

 

ÜLKE GÜNDEMİ OLMUŞTU

 

Gevşek Bebek Sendromu olarak bilinen SMA hastalarının kullandığı ilaçların pahalı olması bilinirken, 1 Kasım 2016 tarihinde gazetemizde yer verdiğimiz SMA hastası minik Çınar bir anda ülke gündemine oturmuştu.  Ve dün Çınar ve aynı hastalığı taşıyan bir çok kişi için iyi haber geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı. Etken maddesi "Nusinersen Sodium" olan ilacın SGK tarafından  karşılanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna  göre, söz konusu ilaç SGK tarafından ödeme listesine alınarak hasta katılım  payından muaf tutuldu.

 

SMA TİP 1 TEDAVİSİ İLAÇLARI SAĞLANACAK

 

SMA  Tip-1 tanılı hastaların tedavilerinde kullanılmak üzere, hangi hastaların ilaca  erişiminin sağlanacağı ve tedavide klinik etkinliğin sağlanıp sağlanmadığı  hususlarına ise Sağlık Bakanlığı yetkilileri karar verecek. SMA Tip-1 tedavisinde kullanılan ilaçlar, çocuk nörolojisi uzman  hekiminin yer aldığı ilk 4 uygulama için 3 ay süreli, sonraki uygulamalar için 6  ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden "Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve  Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme  Komisyonu" tarafından verilecek "İlaç Kullanım Onayı" ile çocuk nörolojisi uzman  hekimi tarafından her bir uygulama için ayrı ayrı reçete edilecek.

 

İLAÇ BEDELİNİ SGK KARŞILAYACAK

 

“İlaç Kullanım Onayı"nın ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki  her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde bedeli Sosyal Güvenlik  Kurumunca karşılanacak.  İlacın, tescili yapılmış yeni doğan ve çocuk yoğun bakım servisi  bulunan, bünyesinde çocuk nörolojisi uzmanının da yer aldığı, beslenme ve  diyetetik ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri üçüncü basamak sağlık  hizmeti sunucularında kullanılması halinde de bedeli yine SGK tarafından  karşılanacak.

 

ZAMAN KAYBI YAŞANMAYACAK

 

Yurt dışından temin edilen ve soğuk zincir şeklinde taşıma ve saklama koşullarına haiz ilacın temininde zaman kaybı yaşanmaması için her hasta için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanacak.

 

Haber / Celal KARAKURT