Yeni dönem başlıyor

Çerkezköy'de emlak piyasası hareketleniyor. Hükümet emlak satışında fiyat belirleme noktasında rayiç bedel yerine standart bedel uygulamasını getiriyor. İnternet ortamında evini satan ise devlet tarafından den

GÜNDEM 5.07.2017 19:27:00 0
Yeni dönem başlıyor

RAYİÇ BEDEL YAZILMAYACAK

 

Gayrimenkul sektörü ve internetten kira ve satışa ilişkin hükümetten ilk önemli adım geldi. Alım ve satımlarda ortaya çıkan abartılı fiyatlara düzenleme getirilerek tapu işlemleri sırasında alıcının yazdığı rayiç bedel de son buluyor.

 

TAPU HARCI DA DEĞİŞECEK

 

Buna göre belediyelerdeki rayiç bedel yerine güncel verilerin yer aldığı arsa-konut değerleri sisteme girilerek her ilçe, ilin konut değerleri uluslararası kriterlere göre yeniden belirlenecekken, geniş tabanlı bu çalışma kapsamında Çerkezköy'deki arsa ve konut değerlerinin ne ölçüde değişeceği bilinmiyor. Her geçen gün onlarca konut inşaatının yükseldiği, ünlü isimlerin yatırım yaptığı Çerkezköy'de ortalama olarak konut fiyatları 200 bin TL'nin üzerinden satışa sunulurken, düşük bedel üzerinden yazılan rayiç bedelin standart bedel ile değiştirilmesi sonucu tapu harcı fiyatlarının da artması bekleniyor.

 

MALİYE BAKANLIĞI 200 KİŞİLİK EKİP OLUŞTURDU

 

Elektronik ortamda gayrimenkul alım, satım, kiralama işlemlerine de çifte denetim geliyor.  Yaklaşık olarak 200 kişilik ekiple Maliye Bakanlığı internet ortamında alım satım ve kira işlemlerini takip edecek.  İnternetten konut ticareti yapan siteler ise resen vergi mükellefi yapılacak.

 

VERGİ MÜKELLEFİ YAPILACAK

 

Son beş yılda ev, arsa, dükkân alıp satanların beyanlarını özel bir yazılım sistemiyle takibe alınıyor. Doğru beyan vermeyenler uyarılacak, gayrimenkul alım-satım, kiralama işi yapan sitelerin vergi kaygı olup olmadığına bakılacak. Kaydı bulunmayanlar resen mükellef yapılacak.

 

Haber / Celal KARAKURT