Yüzlerce fabrika var ama engelli Faruk'a iş yok

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi ile yalnızca kamu işyerleri için değil özel sektör için de engelli personel çalıştırma zorunluluğu hakkında cezai yaptırım bulunmasına rağmen ço

GÜNDEM 4.07.2017 20:14:00 0
Yüzlerce fabrika var ama engelli Faruk

CEZASI BULUNUYOR

 

Aynı il sınırları içerisinde 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran özel sektör işverenleri mevcut çalışanlarının %3’ü kadar, kamu işyerleri ise çalıştırdığı personelin yüzde 4'ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlülüğü bulunmasına rağmen birçok firma engelli bireylerin sorumluluğunu almaktan kaçınıyor. İşveren, İŞKUR'a başvurarak istihdam ettirmek zorunda olduğu engelli personele ulaşabiliyor ya da engelli bireyin müracaatı sonrası işe alımı sağlanabiliyor. İşverenin, kendi arama kanalları ile bularak çalıştırmaya başladığı engelli işçiyi, işe aldığı tarihten itibaren on beş iş günü içerisinde durumu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirmek zorunluluğu bulunurken, 4857 Sayılı İş Kanunu madde 30’da düzenlenen engelli personel çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerleri için aynı kanunun 101. maddesine göre çalıştırmadığı her ay kadar 2 bin 95 TL para cezası ödeme zorunluluğu bulunuyor.

 

4O0 FABRİKA VAR AMA BİR ENGELLİYE İŞ YOK

 

Bunlara rağmen Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve binlerce personele sahip fabrikaların hiçbirisinde istihdam ettirilemeyen, Çerkezköy'de ikamet ettiğini ifade eden 27 yaşındaki konuşma engelli Faruk Karaca daha önce Çerkezköy Belediyesi'ne hizmet ve işçi sağlayan taşeron bir firmada 1 yıl çalıştığını ve konuşma engeli sebebiyle işten çıkarıldığını iddia etti. İşsiz kalan Karaca daha sonra defalarca İŞKUR'a müracaatta bulunmasına rağmen kendisiyle ilgilenilmediğini ve bilgilerini aldıktan sonra kendisine hiç bir şekilde geri dönüş sağlanmadığını iddia etti. Konuşma engeli sebebiyle iş bulmakta zorluk yaşayan Faruk Karaca hayata tutunabilmek için devletin iş kurumundan yardım bekliyor. 

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ