Uyuşturucuyla mücadele için Meclis araştırması istedi

CHP-PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, uyuşturucu maddelerin kullanımının yaygınlaştığını ve buna bağlı ölümlerin arttığını ifade ederek, uyuşturucunun toplumda yarattığÄ?

GÜNDEM 3.07.2017 20:29:00 0
Uyuşturucuyla mücadele için Meclis araştırması istedi

YAYGINLIĞI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye’de ilkokullara kadar inen ve toplumu tehdit eden uyuşturucu madde kullanımını Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi veren Yüceer, “Ülkemizde uyuşturucu kullanımında sürekli bir artış meydana gelirken, ölümler de artmaya başladı. Uyuşturucu kullanımı kullanıcı bireyleri etkilemekle kalmıyor, ölümlere neden olan bir sorun olmanın ötesine taşıyor. Yıkıcı bir sorun olan uyuşturucu ile mücadele yetersiz kalıyor ve bonzai başta olmak üzere sentetik uyuşturucuların yaygınlığı artmaya devam ediyor” dedi.

 

ÜÇ BOYUTLU BİR ÇALIŞMAYLA MÜMKÜN

 

Yüceer ayrıca, Madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadelede başarı, arzın azaltılması yanında talebin azaltılmasını, tedavi ve iyileştirme imkanlarının genişletilmesini de kapsayan üç boyutlu bir çalışmayla mümkün olduğunu ifade etti.

 

TEHLİKELİ BİÇİMDE ARTIYOR

 

Candan Yüceer Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesinde; Bonzai gibi sentetik uyuşturucuların ucuz ve kolay ulaşılabilir olmaları nedeniyle daha yüksek oranda talebe sahip olduğunu ve kullanım oranının tehlikeli biçimde arttığını ifade ederek, “BM Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Dairesinin 2017 yılında yayımladığı raporda yer alan verilere göre Türkiye, Sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır.” İfadelerine yer verdi.

 

KAMUOYUNDAN GİZLENDİĞİ KUŞKULARINA YOL AÇIYOR

 

Uyuşturucu ile mücadele konusunda Strateji belgeleri hazırlandığını, eylem planları oluşturulduğunu ancak başarı kaydedilemediğini sözlerine ekleyen Yüceer, “Bu sorunun ortadan kaldırılmasında veya etkilerinin azaltılmasında yalnızca polisiye tedbirlerin yeterli olmayacağı açıktır. Sürdürülebilir, sonuç alıcı bir mücadele ve başarı ancak emniyet güçleri, aileler, üniversiteler, yerel yönetimler, medya ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle gerçekleşebilir. Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından 2006-2015 yılları arasında raporlar yayımlanarak bunlar kamuoyuyla paylaşıldı. Toplumu bilgilendirmek açısında büyük önem taşıyan TUBİM’in bu raporları kamuoyu ile paylaşmaya son vermesi uyuşturucu sorununun büyüdüğü ve kamuoyundan gizlendiği kuşkularına yol açmaktadır.” Diye konuştu.

 

MÜCADELE YETERSİZ KALIYOR

 

Milletvekili yüceer konuşmasının sonunda ise, “Uyuşturucu ile mücadele yetersiz kalıyor. Bunda en önemli faktör uyuşturucu ile mücadelenin tüm boyutlarıyla, eşgüdümlü şekilde yürütülmesine uygun bir kurumsal yapılanmaya gidilmemesidir. Polisiye tedbirlerle uyuşturucu maddelerin arzına yönelik çalışmalarda başarılı olunmasına rağmen uyuşturucu maddelerin talebine yönelik çalışmaların yetersiz kalınması, tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarında tatmin edici bir ilerleme sağlanmaması en önemli etmendir” dedi.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ