Sarıca Paşa Camii İbadete Açıldı

Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Sarıca Paşa'nın yaptırdığı ve restorasyon çalışmaları tamamlanan 559 yıllık cami, dün cuma namazının kılınmasıyla yeniden ibadete açıldı.

GÜNDEM 16.06.2017 18:20:00 0
Sarıca Paşa Camii İbadete Açıldı

Eski Devlet Hastanesi bitişiğindeki Sarıca Paşa Camisi'nde, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, camide gerçekleştirilen çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi verdi. Geniş kapsamlı bir faaliyet yürüttüklerini anlatan Güneren, şunları kaydetti:

 

BETON TABAKA KALDIRILDI
 

"Kubbe ve minarenin kurşun örtüleri değişti. Kubbede önceden eklenmiş bir beton tabaka vardı, bu kaldırıldı. Minber, mihrap, elektrik tesisatı yenilendi. Ahşap döşemeler, kapı ve pencereler yapıldı. Bina dış cephesinde ve minarede tuğla ve taş kısımların gerekli görülen yerlerinde tadilat gerçekleştirilerek dış cephe tamamen elden geçirildi. Caminin alanında olmakla birlikte hastane bahçesinde ve yolda kalan bölümler de yapılan proje revizyonlarıyla cami bahçesine dahil edildi. Buraya elzem olan tuvalet ve abdesthane inşa edildi. Önemli tarihi kişiliklerin de bulunduğu haziredeki mezarların konservasyonu ve bahçe duvarı yenilemesi sonucunda bu eserimizin de onarımını tamamlamış olduk."Güneren, caminin içi ve dışıyla her bir noktasının elden geçtiğini belirterek, "Yarın, ilk cuma namazıyla tekrar Sarıca Paşa Camisi ibadete açılıyor. Ramazan ayının içerisinde onarımı tamamlamış olmamız da bizim için ayrı bir mutluluk." dedi.
 

MERZİFONLU'NUN MEZARI CAMİ AVLUSUNDA
 

Vezir Sarıca Paşa'nın 1458 yılında yaptırdığı kare planlı, tek kubbeli ve tek minareli cami, geçen yıl onarıma alınmıştı. 2. Viyana Kuşatması'nın başarısızlıkla sonuçlaması üzerine 1683 yılında idam edilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın mezarı da cami avlusunda yer alıyor. Ayrıca Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile aynı dönemde yaşamış Osmanlı dönemi vezirlerinden Melek İbrahim Paşa'nın mezarı da aynı yerde bulunuyor.

 

Haber / Ayşenur AYDIN