"OHAL Kalkmalı. Anayasa Yenilenmeli"

2014'ten itibaren fiilen tek adam yönetimine giren ülkemizde ekonominin her anlamda çok kötüye gittiğine dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak çözümün OHAL'in kaldırılması ve Anay

SİYASET 11.06.2017 18:37:00 0

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Keşanlı Yönetici İşadamları Derneği ve Keşan Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen "Gündeme Dair Halk Buluşması" programında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. CHP’li Öztrak’ın yaptığı “Tek Adam Yönetimleri Milletin Ekmeğini Küçültür” başlıklı sunumda yer alan bilgilere göre yapılan makyaj niteliğindeki güncellemelere rağmen, Türkiye’nin büyüme hızı son dönemde ciddi şekilde düştü. Fiili tek adam yönetiminin başladığı 2014 yılında 12 bin 112 dolar olan kişi başına gelir, 2016’da 10 bin 807 dolara kadar indi. Fiili tek adam yönetimi vatandaşın cebinden 1305 doları çekip aldı.

 

EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

 

Tek adam yönetiminin fiilen başladığı 2014 yılından bu yana ekonomide yaşanan gelişmeleri, “Yatırım gelmemesi” “İşsizlik artışı”, “Enflasyon yükselmesi” ve “Borç batağı” diye sıralayan Öztrak, CHP’li Öztrak, 2014’ten sonra Anayasa’nın askıya alınmasının, Türkiye’nin “hukukun üstünlüğü yerine, üstünlerin hukukunun işlediği” bir ülkeye dönüşmesinin ekonomiyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Darbe girişiminin ve ardından gelen OHAL rejiminin yarattığı belirsizliğin son Anayasa değişikliğiyle daha da derinleştiğini ve bir devlet krizi haline geldiğini ifade eden Öztrak, Hükümet’in reform yapma iştah ve kapasitesini yitirdiğini vurguladı.Öztrak, Türkiye’nin zaman geçirmeden alması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:

 

OHAL KALDIRILMALI

 

“Öncelikle ekonominin yarışma gücünü artırmak için yapısal reformlara başlanmalı, yatırım iştahı artırılmalı. Bunun için OHAL biran önce kaldırılmalı. Ülkemizin demokrasisine olan güveni zedeleyen seçim güvenliği sorununun üstesinden gelinmeli. Seçim güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yapılmalı, yeni seçim hilelerine izin verilmemeli. Kamu yönetiminde liyakat ilkesi yeniden tesis edilmeli.

 

YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR

 

Dış dünya ile ilişkiler onarılmalı. Devlet krizine son verecek, kuvvetler ayrılığını güçlendirecek, hukukun üstünlüğünü sağlayacak yeni bir Anayasa hazırlıklarına başlanmalı. Ekonomide artan keyfi ve şahsa özel uygulamalara son verilmeli, hesap verebilirlik ve şeffaflığı sağlamak adına adımlar atılmalı. TCMB’nin yetki alanına müdahale edilmemeli, finansal istikrarı tehdit edecek adımlardan derhal geri dönülmeli. Kamunun mali dengelerine dikkat edilmeli.”

 

Haber / Şaban KARDEŞ