Can Çıkıyor. Huy Çıkmıyor

Türkiye önlenebilir olmasından esasla "cinayet" diye tanımlanan iş kazalarında ölümüne üretimi sürdürürken az tehlikeli işyerlerinde 1 Temmuz 2016'dan 1 Temmuz 2017'ye ertelenen İSG zo

GÜNDEM 6.06.2017 01:03:00 0
Can Çıkıyor. Huy Çıkmıyor

Trakya İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği – TİSGÜPDER bir bakanlığın 13 Mayıs’ta “Hedef Sıfır İş Kazası” kampanyasının bir başka bakanlıkça, “Hedef Sıfır İş Güvenliği”ne dönüştürüldüğünü belirtti. Yanlıştan dönülmesini istedi

Trakya İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği – TİSGÜPDER iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olarak işyerlerinde uyulması gerekli zorunluluklarının ikinci bir erteleme ile 1 Temmuz 2020’ye ertelenmesini yazılı basın açıklaması ile eleştirdi. Az tehlikeli sınıfta 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde 1 Temmuz 2017’den itibaren, “Profesyonel İş Sağlığı ve Güvenliği” hizmeti alacakken bu sayının 50’ye çıkarılmasının ve 1 Temmuz 2020’ye ertelenmesinin planlandığına dikkat çekildi.

SULANDIRILMAK İSTENİYOR

Açıklamada, “13 Mayıs 2017’de “Hedef Sıfır İş kazası Kampanyası”nı Çalışma ve Sosyel Güvenlik Bakanlığı başlatmıştı, 1 Haziran 2017’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “Hedef Sıfır İş Güvenliği ”ne dönüştürdü.İş sağlığı ve güvenliği zorunlukları geçen yıl 1 Temmuz 2017’ye ertelenmişti. Şimdi de 1 Temmuz 2020’ye ertelenmek ve sulandırılmak istenmektedir” denildi.

YILLAR SÜREN EĞİTİMİ 16 SAATTE ALACAKLAR!

İş güvenliği uzmanlarının dört yıllık mühendislik, teknik öğretmenlik, fen fakültesi veya iki ile dört yıllık iş güvenliği bölümlerini bitirdikten sonra;

İşyeri hekimlerinin altı yıl tıp eğitiminin ardından; 220 saat eğitim alıp yüzlerce sayfa mevzuatı tekrar tekrar okuyup, üzerine cebinden ilave kurslar alıp işini yaparken;

İşveren ve işveren vekilinin 16 saat eğitimle aynı kalitede iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vereceğini düşünmenin büyük hata olduğuna işaret edilip, “Bu hatadan dönülmelidir” görüşlerine yer verildi.

TİSGÜPDER tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “İşveren ve vekiline iş sağlığı ve güvenliğini yüklemek para kazanmak için harcayacağı zamandan çalmaktır. Çalışanların ve işverenlerin tehlikeli çalışma alışkanlıklarından vazgeçirilerek, “Bana bir şey olmadı” ve “Bana bir şey olmaz” anlayışını yıkarak güvenli çalışma alışkanlığını getirmek yıllar süren büyük bir çabayı gerektirir. İş sağlığı ve güvenliği zorunluluklarını ertelemek pişmiş aşa su katmaktır.

SADECE YÜZDE 2’Sİ ÖNLENEMEZ

Kayıtlara geçmeyenleri de düşündüğümüzde ülkemiz iş kazaları ve meslek hastalıklarında dünya rekoruna koşarken iş sağlığı ve güvenliğinin ertelenmesi değil sıfır iş kazasının ciddiyetle ve kararlılıkla uygulanması şarttır.  Önlenemeyecek iş kazası sadece yüzde 2’dir.

Erteleme ülkemizde beşmilyon çalışanın hayatını tehlikeye atmakta ve dolaylı olarak 15 milyon insanın yaşamını etkilemek demektir.

İş sağlığı ve güvenliği ertelenirse; insanlar ölürse, çocuklar babasız, kadınlar kocasız kalırsa bunun vebali, erteleme kararını alacak olanlarındır.

İş sağlığı ve güvenliği mesaiden eve sağlam dönmek ve emekliye ayrıldığınızda sağlıklı olmaktır.

İş sağlığı ve güvenliği için tespit edilen tehlikenin küçük bir yatırımla önlenmesi işvereni hapis cezası ve trilyonluk tazminattan kurtarır. Tehlikeyi önceden tespit edecek kişi; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimidir.

İş sağlığı ve güvenliği engellilerin, kadınların, çocukların ve çevrenin de korunduğu bir hizmettir.

Bir sigara ve bir çakmak fiyatına alınan bir baret işçinin ve işverenin hayatını kurtarır. Önlemleri tespit etmek ve uygulamayı denetlemek iş sağlığı ve güvenliği çalışanının işidir. Tüm uyarılarımıza rağmen tedbir almayan işveren arkadaşımız öleli bir yıl oldu.

İş sağlığı ve güvenliği kaza olmadan önlem almak, duvarın arkasını görmektir. Kazanın büyüğü ihmalin küçüğü ile başlar.

Sonuç olarak önerimiz 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe girecek kanunun ertelenmeyip; uygulamaların ciddiyetle denetlenmesidir.”

Haber: Şaban KARDEŞ