Neymiş: ÇED Gerekliymiş

Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yerel yapılanması olan Edirne İl Müdürlüğü, Vize Soğucak Köyü'nde yapılması istenen kalker ocağı için "ÇED'e gerek yokturâ€

GÜNDEM 31.05.2017 21:56:00 0
Neymiş: ÇED Gerekliymiş

Kırklareli’nin Vize İlçesi'ne bağlı, Istranca Ormanları'nın içindeki Soğucak Köyü yakınlarına yapılması planlanan kalker ocağı için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 'Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) gerekli değildir' yönünde aldığı karara karşı köylülerin açtığı davada Edirne İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurup, 'ÇED gereklidir' kararı verdi. Kırklareli Valiliği'nin temyiz başvurusu üzerinde Danıştay 14'üncü Hukuk Dairesi, Edirne İdare Mahkemesi'nin kararını oy birliği ile onayıp, söz konusu davada üstün kamu yararının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

 

FİRMA BAŞVURUSU ÜZERİNE
 

Vize'ye bağlı Istranca Ormanları'nda bulunan Soğucak Köyü'nde su kaynakları, ormanlık alan, köylülerin tarım yaptığı ve hayvanlarını otlattığı bölgeye özel bir firma tarafından 'kalker ocağı alan genişlemesi ve kapasite artırımı kırma-eleme tesisi projesi' için çalışma başlatıldı. Kırklareli Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, firmanın başvurusu üzerine 27 Kasım 2015 günü, 'ÇED gerekli değildir' yönünde karar verdi.

 

YARGI, “ÇED GEREKLİDİR” DEDİ

 

Karar üzerine Soğucak Köyü Muhtarlığı, Edirne İdare Mahkemesi'ne 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için dava açtı. Edirne İdare Mahkemesi, başvuru üzerine bilirkişi heyeti oluşturup, bölgede keşif ve inceleme yaptırdı. Keşif raporunu inceleyen mahkeme, 9 Ağustos 2016 günü, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, 'ÇED gerekli değildir' kararının yürütmesini durdurup, 'ÇED raporu gereklidir' kararı aldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ