Parlamenter Sistem Darbelerin Can Suyu İdi

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Erdoğan'ın AKP Genel Başkanı unvanını yeniden edinirken Cumhurbaşkanlığı'ndan Partili Cumhurbaşkanlığı'na geçişinin ülkeyi da

SİYASET 24.05.2017 10:49:00 0
Parlamenter Sistem  Darbelerin Can Suyu İdi

Minsolmaz, “Darbelerin can suyu” olan parlamenter sistemin tarihe gömüldüğünü, milletin “evet” dediği (Partili) Cumhurbaşkanlığı sistemi ile de “Darbesavar” mekanizmayı harekete geçirdiğini öne sürdü

 

AK Parti’nin hafta sonu gerçekleşen genel kurulda kurucusu olduğu partinin yeniden başına geçen, Cumhurbaşkanı sıfatını resmen Partili Cumhurbaşkanı’na dönüştüren Recep Tayyip Erdoğan’ı AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ve Kırklareli il Teşkilat üyeleri ile partililer yalnız bırakmadı. Kongrelerin çok önemli günler olduğunu ifade eden Vekil Selahattin Minsolmaz “Kongreler; siyasetin ve demokrasinin kilometre taşı olduğu gibi, kardeşçe ve büyük bir aile olarak, ortak akılla yeni hedeflere kenetlendiğimiz kutlu günlerdir” dedi.

ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ

16 Nisan seçimlerinde milletin kararının “Evet” olduğunu öne süren Selahattin Minsolmaz, (Partili) Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin Türkiye’ye kazandıracaklarının bir hayli fazla olduğunu ve gençliğin bu doğrultuda çok çaba sarf ettiğini söyledi.Minsolmaz “Cumhurbaşkanımız ve kurucu genel başkanımızın geri gelmesiyle birlikte Türkiye her anlamda çok daha güçlü bir Türkiye olacaktır” dedi.  

DARBESAVAR MEKANİZMA

HAREKETE GEÇİRİLDİ

Türkiye’nin 15 Temmuz gibi bir süreci yaşadığını hatırlatanMinsolmaz  1960, 1971, 1980, 28 Şubat darbesi ile iradesine kast edilen, 15 Temmuz’da FETÖ’nün işgal girişimini püskürten milletin, darbelerin can suyu olan parlamenter sistemi tarihe gömdüğünü, “evet” dediği Cumhurbaşkanlığı sistemi ile de “Darbesavar” mekanizmayı harekete geçirdiğini aktardı.

EN İYİ ÖRNEK 2001 KRİZİDİR

Krizler ve ekonomik çöküşlerin geride kaldığını söyleyen Minsolmaz ayrıca özetle şunları söyledi: “2002 yılından itibaren AK Parti’nin ülkeyi yönetmesiyle birlikte birçok şey aşılmaya başlanmıştır. Sistemsel anlamda siyaset ile ekonomi ayrılmış durumda.  Geçmiş dönemlerde, birçok yapısal problemin, ekonomik sistemin iç ve dış etkilere açık olması gibi sorunların ve siyasi olayların, ülke ekonomisinde derin krizler yaşattığını gördük. 2001 ekonomik krizi buna en iyi örnektir.

DESTEK HER SEÇİMDE DEVAM ETTİ

Ancak, 2000’li yılların başında Türkiye ekonomisi bu alışkanlığın dışında bir seyir izledi. 2002 yılında başlayan AK Parti iktidarının diğer hükümetlerden farkı, ekonomide gerçekleştirilen iyileşmelerin ve reformların güçlü bir şekilde kabul görmesidir, yani bunların arkasındaki güçlü halk desteğidir. Bu destek, 2002’den sonra yapılan her seçimde devam etti.Dolayısıyla ekonomideki kırılganlığın azalması ve ekonomik göstergelerde meydana gelen başarı, bu destek sayesindedir. Siyasi istikrar ekonomik istikrarı, ekonomik istikrar siyasi istikrarı sürekli hale getirmektedir.

ÇOK PARÇALI BİR YAPI

Dünyanın en gelişmiş 16 ülkesinde siyasi sistem hep istikrarı ön plana çıkarmışken neden Türkiye’de cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana çok partili, parçalı bir yapı oluşturulmuştur? Hem sağ kesimde, hem de sol kesimde bu parçalanmışlığın ve istikrarsızlığın sebebi küresel sömürü aracı olabilir mi.? Çok parçalı parlamenter sistemi, gelişmiş Batı ülkelerinin Türkiye üzerindeki hegemonyasının bir aracı gibi görmek mümkün müdür?

TEK PARTİ DÖNEMİ

Türkiye’de siyasi ortam ekonomiyi ciddi ölçüde etkilemektedir. Türkiye ekonomisi askeri yönetimler altında ve koalisyon hükümetleri dönemlerinde potansiyelinin altında bir büyüme performansı gösterdi. Tek parti hükümetleri dönemindeki yüksek ekonomik performans ise oluşan suni siyasi istikrarsızlıklar ve darbeler ile kesintiye uğratılmaya çalışılmıştır.

MİLLİ İRADE HIRSIZLIĞI YAPILDI

Türkiye’nin ekonomi-politiğini anlamak için darbeler ve hükümet sistemleri arasındaki etkileşimin ekonomiye etkilerini analiz etmek önem taşıyabilir. Dışarıda ve içeride Türkiye’nin güçlenmesini, gerçek anlamda bağımsızlığını ve refahını istemeyenler; her zaman kolaylıkla manipülasyon yapabildikleri mevcut sistemi çok sevmişler ve bütün araçlarını kullanarak, daima milli irade hırsızlığı yapmışlardır. Yeni sistem; milli iradenin, emanet edildiği seçilmişler dışında başka güç odakları eliyle kullanımına imkan vermeyecektir” dedi.

Haber  Mensure KARDEŞ