Mercimek Bitkisiyle Suyu Temizlediler

Özel Gülerçin Koleji öğrencileri mercimek ve Moringa Olefira bitkilerinin sudaki fosforu azaltıp temizlediğini keşfetti. Projeleri UNESCO menşeli iki Türkiye birinciliği getirdi.

GÜNDEM 16.05.2017 19:31:00 0
Mercimek Bitkisiyle Suyu Temizlediler

UNESCO tarafından düzenlenen ‘Su Kaynaklarının Korunması ve Biyoçeşitlilik’ konulu Güneydoğu Akdeniz Projesi’ne mercimek ile birlikte Moringa Oleifera bitkisinin sudaki fosforu azaltıp temizlediğini keşfederek giden Gülerçin Koleji öğrencileri Çerkezköy’e iki Türkiye birinciliği getirdi

 

İKİ FARKLI ALANDA

 

Özel Gülerçin Koleji, UNESCO tarafından düzenlenen SEMEP’te (Güneydoğu Akdeniz Projesi) Çerkezköy’e iki farklı alanda Türkiye birinciliği getirdi. Okulun fen bilimi öğretmenleri danışmanlığında sürdürülen uzun soluklu çalışma iki ödül ile taçlandırıldı. SEMEP’te bu yılın konusu ‘Su Kaynaklarının Korunması ve Biyoçeşitlilik’ olarak belirlendi.

 

MEDYANIN DA BİRİNCİSİ

 

Galatasaray Lisesi gibi köklü kurumların yanı sıra İstanbul, Ankara gibi illerdeki özel okulları ve devlet okullarını geride bırakan Gülerçin Koleji ekibi, ‘En İyi Bilimsel Gelişim – Araştırma’ ödülünü kazanda, bu alanda birincilik ipini göğüsledi. Ayrıca tüm aşamaları eksiksiz bir şekilde tamamlayıp ‘Sosyal Medya’ plaketinin de sahibi oldu.

 

AFİŞ ETKİNLİĞİ

 

Gülerçin Koleji öğrencileri tarafından çizimleri yapılan iki afiş için bir Türkçe bir de İngilizce sloganları resimlerin üzerine eklendi. Aynı zamanda hem Türkçe hem de İngilizce açıklamalar hazırlandı. Bu etkinlikte Görsel Sanatlar Öğretmeni Abdullah Caner Kıycıoğlu; Türkçe ve İngilizce bölümü öğretmenleri  ile birlikte çalıştı.

 

RÖPORTAJ ETKİNLİĞİ

 

Röportaj Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Ünal Yümün ile gerçekleştirildi. Ünal ekibi bilgi birikimini ve deneyimlerini aktardı. Sorulara son derece samimi ve yapıcı şekilde cevap verdi. Röportajın çekimleri fotoğrafçılık kulübümüz ile birlikte gerçekleştirildi.

 

ŞİİR VE ŞARKI ETKİNLİĞİ

 

Öğrencilerin yazdığı şiirler ve şarkı sözleri Türkçe bölümü öğretmenleri ve müzik öğretmeni eşliğinde düzenlendi. Klip çekimi Kazak Gölü etrafında yapıldı.

 

PROJE AŞAMASI

 

Çevredeki atık sularla ilgili bazı araştırmalar yapıldı. Pınarça Deresi, kirlilik bakımından dört dörtlük bulundu. Bu derenin koku yapmasına, etrafa mikrop yaymasına engel olmak hedeflendi. Bunun için de doğal yöntemlerden faydalanıldı. Bitkiler yoluyla doğal temizlik yapılabileceğini keşfedildi.

 

FOSFOR MİKTARINA ODAKLANILDI

 

Pınarça Deresi’nden alınansu örnekleri çeşitli testlerden geçirildi.İçerisindeki özellikle fosfor miktarının fazlalığına odaklanıldı. Öğrenciler su mercimeği bitkisinin suların temizlenmesinde kullanılabileceğini araştırmaları sonucunda fark etti. Aynı zamanda Moringa Oleifera adlı bitkinin de özellikleri incelendiğinde, suların kirliliğini azaltmada kullanılabileceğine dair fikirler oluştu. Bu farkındalık öğrenciler için yeni bir fikir ve uygulama oldu.

 

İKİ AYRI BİTKİ KONULDU

 

Alınan su numunelerinin birisinin içerisine su mercimeği, diğer numuneye de moringa oleifera bitkisikonuldu. Moringa iyice ezilip ufak parçalar halinde atıldı. Ezmenin amacı etkisini daha iyi gösterebileceğine dair literatür taramasından elde ettiğimiz bilgi oldu. Belirli aralıklarla su mercimeği olan numuneden örnekler alınıp içindeki fosfor miktarı, moringa bitkisi bulunan suyun koku, renk gibi fiziksel özellikler incelendi. İnceleme sonuçları için tablolar oluşturup ortaya çıkan durum hakkında fikir sahibi olundu.

 

BİRİ FOSFORU AZALTTI DİĞERİ RENGİNİ AÇTI

 

Sonucunda su mercimeğinin fosfor miktarında önemli bir düşüş meydana getirdiği tespit edildi. Moringa bitkisi ise tam olarak beklentileri karşılayarak suyun renginin açılmasını ve kokusunun giderilmesini sağladı.

 

JÜRİDEN TAM PUAN

 

Proje sunulan jüri üyeleri, su mercimeğinin çok daha yaygınlaşacağını ve bu konuda her zaman çalışmanın destekçisi olacaklarını ifade etti. Moringa için ise çok önemli bir adım atıldığını, bu konuda ekibinilkler arasında yer edindiğini, daha da geniş çaplı projelerle su kirliliği için,“Çıkarılmayı bekleyen bir maden” gibi olduğunu ifade etti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ