Müze Dolusu Tarihi Eser Kurtarıldı

Çorlu Polisi, İstanbul, Tekirdağ ve Çanakkale ile Bulgaristan'da düzenlediği eş zamanlı operasyonda büyük bir tarihi kaçakçılığın önüne geçti. Zanlının iki ayrı ilçedeki evinden

GÜNDEM 15.05.2017 19:35:00 0
Müze Dolusu Tarihi Eser Kurtarıldı

Türkiye'den Bulgaristan'a tarihi erer kaçakçılığı ihbarı alan polis, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve Bulgaristan'da düzenlediği eş zamanlı operasyonlarda yedi zanlıyı gözaltına aldı. Bulgaristan'a kaçırılması planlanan kılıç, kadın heykeli, çok sayıda sikke ve tarihi eser ele geçirildi. TekirdağEmniyet Müdürlüğü, ÇorluEmniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekiplerince, adli mercilerden alınan kararla yapılan eş zamanlı operasyon düzenlendi.


İSTANBUL’UN İKİ AYRI UÇLARINDA DEPOLAMIŞ


Bulgaristan'a kaçırılması planlanan tarihi eserlerin yakalanması için düzenlenen operasyonlar kapsamında, Alparslan K. isimli şahsın İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi 1. Erdem Sokaktaki adresinde dört adet açık yeşil renkli sikke dökümlerinde kullanıldığı düşünülen kalıplar ele geçirildi. Aynı şahsın Kartal Soğanlık Yenimahalle Halide Edip Sokak’taki bir apartmandaki dairesinde yapılan aramalarda ise şunlar ele geçirildi:

 

KILIFLAR VE SİKKELER

 

 Bir adet üzerinde Arapça ve değişik çiçek motifleri bulunan sap bölümü ağaç olabileceği değerlendiren kılıç ve kılıca ait uç tarafında kurt başı figürü bulunan metal kılıf.

Üzerinde Osmanlı tuğrası olduğu değerlendirilen sarı renkli 11 adet sikke.

 

MADDİ MANEVİ DEĞERİ BÜYÜK

 

Küçük boyutlarda Osmanlı tuğrası bulunan sekiz adet sikke, birer adet yeşil ve toprak renkli yuvarlak metal parça, sarı renkler üzerinde yabancı dilde yazı bulunan dört kollu kare figürlü yuvarlak metal parça, üzerinde dişler bunlar koyu gri renkli yuvarlak ahşap olduğu değerlendirilen parça, Osmanlı tuğrası figürü bulunan siyah renkli metal sikke.

 

İkişer adet siyah renkli üzerinde değişik figürler bulunan sikke olduğu değerlendirilen metal parça, yuvarlak üst kısmında delik bunlar koyu renkli sikke olduğu değerlendirilen metal parça.

 

HEPSİ KAYDA ALINDI

 

Birer adet adet siyah renkli yuvarlak üzerinde Osmanlı tuğrası bulunan sikke olduğu değerlendirilen metal parça, yuvarlak düz kısmında küçük delik bulunan üzerinde haç resmi bulunan gri renkli yuvarlak sikke olduğu değerlendirilen parça, orta kısmına kadar kesilmiş üzerinde değişik ibareler bulunan metal parça, sarı renkli yuvarlak tek tarafında Osmanlıca ibareler bulunan metal parça, yuvarlak bir tarafında erkek resmi bulunan kulplu metal parça, gri beyaz renkte değişik figürler bulunan metal parça, toprak renkli oturan çıplak kadın heykeli.

 

Haber / Celal KARAKURT