Replantasyon Uzuv Kurtarır

TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı, Çerkezköy OSB'de iş kazalarına karşı önlemleri ve kazası sonrası olası uzuv kayıplarına karşı yapılması gerekenleri anlattı.

GÜNDEM 9.05.2017 22:18:00 0
Replantasyon Uzuv Kurtarır

Vakıf yöneticisi Prof.Dr. Türker Özkan, “Kopan uzuvların yerine dikilmesi” anlamına gelen replantasyon cerrahisinin hastaya çok şey kazandıran bir girişim olduğunu söyledi.

 

Türkiye’de uzuv kopmalı iş kazası sayısı son yıllarda her ne kadar azalmış olsa da, bu kazalar sonrası nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda hala ciddi bilgi eksikliği olduğu, yaşanan olaylar sonrasında görülüyor. Kaza sonrası yapılan yanlış bir müdahale ya da zamanı doğru kullanamamak uzvun yerine dikilememesi, dikilse de eskisi gibi kullanılamaması sonuçlarını doğurabiliyor.

 

ÇERKEZKÖY OSB’DE BİLGİLENDİRDİLER

 

TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı da, bu konuyu kendisine görev edinerek, Türkiye’nin sanayi bölgelerinde, üretim tesislerinde, mavi ve beyaz yakalı çalışanlara yönelik bilgilendirme etkinlikleri düzenliyor. Vakıf, son olarak Çerkezköy OSB’de yer alan firmaların temsilcileriyle bir araya geldi.

 

HEM ÖNLEM HEM MÜDAHALE ANLATILDI

 

Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın da katıldığı etkinlikte iş güvenliği uzmanı Alparslan Yılmaz iş kazalarını önlemeye yönelik yapılabilecek pratik bilgiler aktarırken, Op. Dr. Utkan Aydın da uzuv kopmalı ve mikrocerrahi operasyon gerektirecek kazalara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini uzmanlar ile paylaştı.

 

REPLANTASYON HASTAYA ÇOK ŞEY KAZANDIRIR

 

Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Türker Özkan, replantasyon cerrahisinin (kopan uzuvların yerine dikilmesi) hastaya çok şey kazandıran bir girişim olduğunu vurguladı. Uzvunu kaybeden hastaların ciddi maluliyetlerle emekli olduğunu belirten Özkan şöyle devam etti:

 

TÜM ŞARTLAR ZORLANMALI

 

“SGK’nın istatistiklerine göre yılda yaklaşık 600 kişi iş kazası sonucu uzuv kaybı yaşıyor. Bu durum hasta için büyük bir kayıp olduğu gibi, SGK için de büyük bir yük oluşturuyor. Bu nedenle bir uzvun yerine takılması için tüm şartlar zorlanmalıdır. TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı olarak, uzuv kopmalı kaza geçiren ve maddi durumu yeterli olmayan kişilere de tedavi imkanı sağlıyoruz.”

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ