Aranan Elektrik Çöpten Bulunmuştur

Trakya'da bir ilke Kırklareli imza attı. Katı atık düzenli depolama sahasında oluşan metan gazının değerlendirilebilmesi ve ekonomiye katkı sağlanabilmesi amacıyla elektrik enerjisi üretimi tesisinin temeli

GÜNDEM 3.05.2017 20:32:00 0
Aranan Elektrik Çöpten Bulunmuştur

Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (KIRK-KAB 1) tasarrufu ve yönetiminde bulunan katı atık düzenli depolama sahasında oluşan metan gazının değerlendirilebilmesi ve ekonomiye katkı sağlanabilmesi amacıyla elektrik enerjisi üretimi tesisinin temeli atıldı. Temel atma törenine Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
 

TRAKYA'DA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

 

Trakya'da bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kesimoğlu, "Bu projeye 2,5 yıl emek verdik. Büyük heyecan duyuyoruz. Bu serüvenimiz Kanada ile başladı. Her zaman ifade ettiğimiz gibi biz bu çevreyi atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan emanet aldık. Dünyamızda ve ülkemizde yeni bir sektör olan bio gaz üretiminin kentimize kazandırılmasıyla ilgili belediye başkanı ve meclis üyesi arkadaşlarımız ile birlikte Kanada'ya gittik. Buradaki projeyi, tesisi yerinde inceleme fırsatı bulduk. Arkasından Hollanda'da, Ukrayna'da orta Avrupa bölgelerinde ileri teknoloji ürünü tesislerin nasıl kullanıldığını inceledik. Bugün burada temelini attığımız proje ile bu incelemelerimizin meyvesini topluyoruz. Emeklerimizin, çabalarımızın sonucunda kentimize böyle bir tesis kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte emek harcayan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
 

EKONOMİYE KATKI


13 Belediyenin çöpünü burada depoladıklarını belirten Kesimoğlu, "Yıllık 50 bin ton çöp üretimimiz var. Önümüzdeki süreç içerisinde Lüleburgaz Belediye Başkanlığı'nın başkanlığında KIRKAB-2 içerisinde yer alan belediyeleri de bu sürecin içerisine katmak istiyoruz. Son derece modern bir tesisi hayata geçireceğiz. Bugüne kadar biz çöplerimizi üstüne para vererek depoluyorduk. Artık bu tamamı ile değişiyor. Biz çöplerimizi vereceğiz ve üzerine para alacağız. 16 yıllık yap-işlet-devret modeli ile bu proje hayata geçiyor. Yaklaşık 4 milyon dolar kamuya aktarılacak. Sadece çevreye sahip çıkmamızın yanı sıra ekonomi anlamında da belediyelerimiz gelir elde etmiş olacak" dedi.
 

BÜYÜK BİR HAMLE
 

Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar ise, "Yükselen bir trend olan enerji çağında Kırklareli'ne bu projeyi kazandıran belediyemize ve ilgili firmaya teşekkür ediyoruz. Gerçekten Kırklareli için büyük bir hamle. Elbirliğiyle vatandaşlarımıza hizmet etmek bizim amacımız. Bu hizmeti bu yatırımı yapan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ