Siğilli'den Dört İlçeye Doğalgaz Nakledilecek

Edirne'nin Keşan İlçesi'nde altyapı çalışmalarının yüzde 55'inin tamamlanmasının ardından ilçeye ilk gaz törenle verildi. Siğilli Köyü'nde yapılan kırma ünitesi mar

GÜNDEM 1.05.2017 20:23:00 0
Siğilli

Edirne’nin Keşan İlçesi doğalgaza kavuşma mutluluğu yaşadı. Zaferiye Mahallesi, Akar Sokak’ta gerçekleşen doğal gaz yakma törenine CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Edirneeski Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ile bürokratlar, siyasiler ve vatandaşlar katıldı.

 

ZORLU BİR SÜREÇ GEÇİRDİK

 

Programda daha sonra Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan konuşma yaptı. Keşan adına tarihi bir günün yaşandığına vurgu yapan Özcan şunları söyledi: “Zorlu bir süreç geçirdik. Büyük projeler boya fırçasını alıp kağıda çizmek gibi olmuyor, para bulmak ve proje süreçleri gerekiyor. Bu zorlu süreç içerisinde şu ana kadar gelmiş geçmiş kaymakamlarımız dahil oda ve parti başkanlarımıza, imza kampanyalarında emeği geçen, muhtarlarımız, sağlık grup başkanlarımız dahil herkese çok teşekkür ediyorum.

 

BUDAK VE ŞAHİN’E TEŞEKKÜR ETTİ

 

Doğalgazın Keşan’a gelmesi konusunda iki isim çok önemli. Biri eski vekilimiz Prof. Dr. Necdet Budak. Doğalgaz borusu Keşan yakınlarından geçerken buraya çıkış vanası bıraktırması çok önemli bir adımdı. Diğeri de bir önceki Edirne Valimiz Dursun Ali Şahin. Kendilerine Keşanlılar adına çok çok teşekkür ediyoruz. Valimizin son aşamadaki çabalarını başkanınız olarak ben bilirim. Eğer o gayretleri olmasaydı belki de bir kaç yıl daha bekleyecektik.”

 

DÖRT İLÇEYE DAHA GAZ AKTARILACAK


Siğilli Köyü’nde doğalgazla ilgili basın kırma ünitesi yapıldığına işaret eden Başkan Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ünite çok önemli. Buradan İpsala’ya, Uzunköprü’ye, Malkara’ya ve Enez’e doğalgaz gidecek. Bunlar şu anda programlara alınanlar. Doğalgazla birlikte sadece hava kirliliğinden kurtulmayacağız, temiz ve kaliteli bir enerjiye kavuşmuş olacağız. Doğalgaz Keşan’a yeni sanayi kuruluşlarının gelmesine ön ayak olacak. 2020’li yıllarda Keşan’da fabrika sayısında çok artış olacak. Doğal gaz bir hareketidir ve her harekette bir bereket olur.

 

HATIRI SAYILIR BİR PAZAR OLUŞTU

 

Keşan’da hatırı sayılır bir doğalgaz pazarı oluştu. Bir çok insan iş imkanına kavuştu. Tarihi bir gün yaşadığımız için çok mutluyum. Firmadan teyidini aldım. 2017 yılı kasım ayına kadar Keşan’daki doğal gaz döşeme işinin hepsini bitirecekler. Döşeme işinin konut bağlantılarının yapıldığı yerlerde de asfaltlama çalışmaları süratle yapılacak. Bunun sözünü veriyoruz ve bu bizim görevimiz. Doğal gaz geleceğimiz için hayırlı olsun. Keşan ve bölgemize hayırlı olsun.”

 

YÜZDE 55’İ BİTTİ, YÜZDE 45’İ KALDI

 

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli Osman Coşkun’un sunumunda gerçekleştirilen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardındanGAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan konuştu. Keşan’daki doğal gaz çalışmalarına 8 Ekim 2015 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından lisansın alınması ve Keşan’ın projeye dahil edilmesi ile başlandığını belirten Akaslan özetle şunları söyledi:

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ İTİCİ GÜÇ OLDU

 

 “2016 yılında hızlı bir aksiyonla başladığımız yatırımlarımızı bugün hep birlikte alevlendireceğiz. Bunun gururunu da hep birlikte yaşıyor olacağız. Hem geçtiğimiz yıl 2016’da hem de bu yıl 62 bin nüfuslu Keşan’ı tamamlamayı planladık. Buradaki en önemli itici güç Keşan’ın hava kirliliği konusudur. Çocuklarımızın ve tüm Keşan halkının sağlığının en büyük problemi olan bu durumu gidermek en önemli unsurdur.

 

BU YIL TÜM ÇALIŞMALAR BİTECEK

 

2016’da yaptığımız 100 kilometreye yakın imalat ile Keşan’ın alt yapı yatırımlarının yüzde 55’inden fazlasını gerçekleştirmiş olduk. Bugünlerde başlayacağımız 2017 yatırımlarımız ile Keşan’ın kalan kısımlarını tamamlamış olacağız. Böylece Keşan’ı hızlı bir şekilde doğalgaz ile tanıştırmış olacağız. Ayrıca bu yatırımlarımız ile sizlerin daha çabuk ve daha kolay hizmet alabilmesi için de yerinde abonelik hizmeti diye tanımladığımız kolay abonelik hizmetini de başlatmış olacağız. Böylece iç tesisatını yaptırmada hatta abonelik işlemlerinde online yapma şansınıza sahip olabilirsiniz” dedi.

 

“KEŞAN’DAKİ KİRLİLİK AVRUPA’NIN ÜÇ KATI”

 

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan’daki doğalgaz töreninde yaptığı konuşmada şunları ifade etti:  “Milletvekilliği dönemimce meclise çıktığım her kürsü konuşmasında Keşan’ın kirli havasını dile getirdim. Bugün yakacağımız bu ateşle birlikte Keşan kirli havasından kurtulacak. Keşan’ın hava kirliliği Avrupa’nın üç kat fazlası. Bununla ilgili duyarsız kalınmadı, başkanımın yapmış olduğu çabalar önceki dönem sayın valimizin katkıları ile şu ada Keşan kirli havasından kurtuluyor. İnşallah bunun dışında Mecidiye’deki taş ocakları ve yeni kurulacak kalker ocağı için de aynı duyarlılıkta olalım. Bu doğa ve çevre kirliliğinden de bölgemizi kurtaracağız. Keşan coğrafi anlamda en önemli yerlerden biri. Etrafında Saros Körfezi, Koru Dağları var. Gelecek doğalgaz sanayi yatırımlarının gelmesine de öncü olacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyor, teşekkür ediyorum.”

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN