Köy Enstitüleri Kapatılınca Aydınlanma Kesintiye Uğradı

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 77'nci yıldönümü etkinliğinde enstitülerin kapatılması ile aydınlanma sürecinin kesintiye uğrad?

GÜNDEM 21.04.2017 21:16:00 0
Köy Enstitüleri Kapatılınca Aydınlanma Kesintiye Uğradı

Köy Enstitüleri’nin 77. kuruluş yıldönümü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Köy Enstitülerini kuran dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in annesinin babası olan Ertuğrul Fırkateyni Kaptanı Yarbay Ali Bey'in köyü Dedecik Mahallesi’nde düzenlenen  etkinliklerle kutlandı.

 

17 NİSAN 1940’DA KURULDU

 

Temel amacı, öğretmen yetiştirmek, toplumu aydınlatmak ve ileri taşımak olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim tarihinde çok önemli bir yeri olan Köy Enstitüleri’nin 17 Nisan 1940 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde kurulduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuşmasında şunları söyledi:

 

BELİRLEYİCİ ROL OYNADI

 

“Köy Enstitüleri ülkemizin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde belirleyici bir rol oynamıştır.Köy Enstitüleri; sorgulayan, üreten, yaratan, düşünen, aklı ve bilimi kullanan çağdaş bireyler yetiştirerek Anadolu aydınlanmasını günümüze taşımış, ömrü ne yazık ki kısa olmasına rağmen bilim ve kültür dünyamıza katkı sağlayan aydınlar yetiştirmeyi başarmıştır.

 

AYDINLANMA SÜRECİ KESİNTİYE UĞRADI

 

Köy Enstitüleri’nin kapatılmasıyla modern, çağdaş ve bilimsel değerlerimiz ve aydınlanma sürecimiz kesintiye uğramış, Köy Enstitüleri projesinin mimarlarının "Anadolu bozkırında açmadan solan bir çiçek kalmayacak" sözü maalesef sonsuza kadar yaşayamamış, yaşatılamamıştır.

 

YÜCEL’İN ANNESİ TRAKYA’DA DOĞDU

 

Ülkemiz için çok özel ve önemli bir yeri olan ve geçen bunca zamana rağmen unutulmayan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda emeği geçen büyük aydınlanmacı Hasan Ali Yücel'in annesinin şu anda bulunduğumuz topraklarda doğmuş olması bizim için ayrıca gurur ve mutluluktur. Dizelerinde annesinin Dedecikli olduğunu ifade eden Hasan Ali Yücel'in dedesi Yarbay Ali Bey, Ertuğrul Fırkateyni Süvariliği yapmış önemli bir askerdir.”

 

HASAN ALİ YÜCEL CADDESİ AÇILDI

 

Usta Şair Can Yücel'in kızı Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş tarafından verilen panelde Hasan Ali Yücel'in  hayatı ve Köy Enstitüleri’nin kuruluşu anlatıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından Hasan Ali Yücel'in eserleri koro  tarafından seslendirildi.Ayrıca Hasan Ali Yücel Caddesi’nin açılışı yapıldı.

 

BİLGİLENDİRDİ

 

Köy Enstitüleri’nin 77. Kuruluş Yıldönümü ve Hasan Ali Yücel'i anma programında  kutlama  komitesi adına açılış konuşmasını yapan Sabri Işık, Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'u  yeniden anlamak için düzenlenen programa katılan herkese teşekkür etti ve kendileri ile ilgili bilgiler verdi.

 

YOĞUN İLGİ

 

Etkinliklere ayrıca Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ BŞB Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Danışmanlar Neşat Erdoğan, Yrd. Doç. Dr. Elif Atayman,  Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Poyraz, Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı  Behçet Atlı, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Işıkgör ile Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler ile Dedecik Mahalle halkı katıldı.

 

Haber / Gökhan TEKER