Uzlaşı Yargı'da Yükü Hafifletti

Yargı'da Uzlaşma Büroları marifeti ile yaygınlaştırılan uzlaşı kültürü pozitif etki gösterdi. Edirne'de iki mahkeme kapanırken bin olan uzlaşı dosyası dörde katlanarak dört bine yÃ

GÜNDEM 21.04.2017 21:13:00 0
Uzlaşı Yargı

Trakya genelinde görev yapan hâkim, savcı ve adli yargı komisyon üyelerine yönelik Edirne'de, 'Disiplin Yönetmeliği Işığında Disiplin İşlemleri Komisyon İşlemleri, Uzlaştırma İş ve İşlemleri' konulu eğitim semineri düzenlendi. Adalet Bakanlığı'nın Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Margi Otel'de düzenlenen seminere Edirne Valisi Günay Özdemir'in yanı sıra Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztürkmen ile Trakya bölgesinde görevli hâkim ve savcılar katıldı. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Uzlaşma Büroları'nın önemine dikkat çekerek Edirne'de ilk etapta 1000 soruşturma evrakından 700'ünde uzlaştırma sağladıklarını belirtti. Savran, uzlaştırma bürolarına yönelik şu açıklamalarda bulundu:

 

İKİSİ KAPANDI BİRİ DAHA KAPANABİLİR



“Edirne'ye geldiğimizde yaptığımız ilk icraat Uzlaşma Bürosu'nu kurmak oldu. İlk zamanlar bin civarında soruşturma evrakımız vardı, 700 uzlaştırma sağladık. Uzlaşma sağladığınız zaman bu insanların davasını mahkemeye taşımıyorsunuz. Mahkemeye taşımadığınız zaman mahkemelerin iş yükü azalıyor İş yükü azalınca da, mesela Edirne'de son yetki kararnamesi ile iki asliye mahkemesi kapatıldı. Bu çok önemli bir katkı.

 

DÖRDE KATLANDI

 

İnsanları barıştırmışsınız. İnsanları gönül huzuru içinde, vicdani ve ahlaki bir adalet üzerine buluşturmuş ve barıştırmışsınız demektir. Bu sayede bir âdeti insanları barıştırarak ibadete çeviriyoruz. Eskiden bin tane soruşturma uzlaşma kapsamındayken bugün dört bin tane soruşturma uzlaşma kapsamında. Ben inanıyorum ki üç bin tanesini biz sonuçlandıracağız. Bir sene sonra bir asliye ceza mahkemesi daha kapanacak, bu sistemi etkin bir şekilde uygularsak. Mahkeme kapatıyorsunuz, personel azalıyor, bina ihtiyacı olmuyor. Faydası var.”

 

GÜN BOYU SEMİNER

 

Konuşmaların ardından eğitim seminerine geçildi. Gün boyu süren seminerin ilk bölümünde Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar Özbek 'Ceza Muhakemesi Hukukunda Onarıcı Adalet', Alternatif Çözümler Daire Başkanı Orhan Cüni ise 'Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının Kuruluşu ve Uzlaştırma Kapsamında Görevleri' eğitimini verdi.  Seminerin ikinci bölümünde ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Yerdelen 'Uzlaştırma Usulü ve Sorunlu Konular', Tetkik Hâkimi Merve Özcan ise ' Uzlaştırmaya İlişkin Verilerin Oluşturulmasında Dikkat Edilecek Hususlar ve Uzlaştırma Verilerinin Değerlendirilmesi' eğitimini verdi.


Haber / Hüseyin GÖKÇELİ