Pekcanlı: İptal Edilmeli

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı pazar günkü referandumun gayrimeşru bir seçim haline geldiğini öne sürüp iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

SİYASET 19.04.2017 11:26:00 0
Pekcanlı: İptal Edilmeli

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, pazar günü gerçekleşen referandumun iptal edilmesini istedi. Resmi olmayan sonuçlara göre Edirneli’nin yüzde 70’inin ‘Hayır’ diyerek Cumhuriyet ve Atatürk’e sahip çıktığını kaydeden Pekcanlı yazılı açıklamasında referandumda sandığa gidip yurttaşlık görevini yerine getiren tüm Edirneliler’e teşekkür etti.

 

ŞAİBELİDİR, GAYRİ MEŞRUDUR

 

Anayasa Referandumu'nun şaibeli ve gayri meşru bir zeminde sonuçlandığını öne süren Pekcanlı, YSK'nın kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak gerçekleştirilen bu seçimi iptal etmesi gerektiğini bildirdi. Pekcanlı açıklamasında özetleşu görüşlere  yer verdi:

 

HALKIN VİCDANINDA HAYIR KAZANDI

 

“Ülke genelinde alınan bu sonuçlar da göstermektedir ki; bu referandum sonucunda halkın vicdanında ‘Hayır’ kazanmıştır. Referandum sürecinde eşitliğe ve demokrasiye aykırı, devletin tüm baskı ve dayatmalarına rağmen ve yapılan tüm usulsüzlükler ortadayken alınan sonuç şunu göstermektedir ki; halkın en az yüzde 50'si Anayasa değişikliğine hayır demektedir. Uzlaşma metni olması gereken Anayasa bu şekli ile halkın büyük çoğunluğundan destek alamamış ve toplumsal uzlaşı sağlanamamıştır. 

 

AÇIK OY GİZLİ SAYIM İLE GERÇEKLEŞMİŞTİR

 

Referandum tüm demokrasi kurallarımızın aksine açık oy gizli sayım ilkesi ile gerçekleştirilmiştir. Birçok ilde kolluk görevlileri ve kamu görevlileri vatandaşı açık oy kullanmaya zorlamış ve sayımların yapıldığı esnada ise seçmenleri ve partili üye ve müşahitleri sandık başından uzaklaştırarak gizli sayım yapılmasını sağlamıştır. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu'nun oyların sayımının başladığı esnada kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak mühürsüz pusula ve zarfların geçerli olduğu yönünde karar açıklamış ve referandumun meşruiyetine geri dönüşü imkansız bir şekilde gölge düşürmüştür.

 

KARA SAYFADA YER ALACAK

 

Bu seçim Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kara sayfalarında yer bulacaktır. Yüksek Seçim Kurulu güvenli ve eşitlik çerçevesinde davranmamış; asli görevi seçimlerin hukuki zeminde, eşit ve güvenli olmasını sağlamak olduğu halde bu görevine aykırı davranarak seçim sonuçlarının toplum vicdanında kabul edilmesini imkansız hale getirmiştir. Yüksek Seçim Kurulu'nun hukuki olmayan, kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak gerçekleştirilen ve gayrimeşru bu seçimi iptal etmesi gerekmektedir. Mücadelemiz tüm ülke genelinde ve ilimizde hem hukuki hem de siyasi zeminde devam edecektir.” 

 

Haber / RüşaElma