Verimi Düşürüyor. Ağaçları Kurutuyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka çiftçilerle termik santral konulu toplantıda bir araya geldi. Kömürlü termik santrallerin çevreye ve tarıma zararlarını, Ã

GÜNDEM 18.04.2017 20:48:00 0
Verimi Düşürüyor. Ağaçları Kurutuyor

Prof.Dr. Tamer Dodurka, “Bu rapora göre bu santraller tarıma ve çevreye çok ciddi zararlar vermektedir. Tarımsal verimi düşürmekte, yaprakları ve ağaçları kurutmaktadır. Bunu ben değil, bakanlığın yayınladığı rapor söylüyor” diye konuştu.

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kömürlü termik santrallerden etkilenen kesimlerle birlikte toplantılarına devam ediyor. Bu ayın başında çevreci sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantının ardından Tekirdağ’ın tarım temsilcileriyle bir toplantı yapıldı. Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Tarım Komisyonu Üyeleri, Tekirdağ ve çeşitli ilçelerinin Süt Üreticileri Birlikleri, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Yağlı Tohumlar Kooperatifi, Arı Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odaları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanları katıldı.

 

BAKANLIĞIN WEB SİTESİNDE YAZIYOR

 

Meclis salonunda yapılan toplantıda ilk olarak sözü alan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın konuşmasını takiben Genel Sekreter Yrd. Prof. Dr. Tamer Dodurka ve Prof. Dr. Doğan Kantarcı tarafından birer sunum yapıldı. Dodurkaşunları söyledi: “Kömürlü termik santrallerin tarıma ya da çevreye olan zararlarını en iyi şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın web sitesinde yer alan “Termik Santraller Raporu”ndan öğrenebilirsiniz. Bu rapora göre bu santraller tarıma ve çevreye çok ciddi zararlar vermektedir. Tarımsal verimi düşürmekte, yaprakları ve ağaçları kurutmaktadır. Bunu ben değil, bakanlığın yayınladığı rapor söylüyor.

 

NE DEĞİŞTİ DE YARARLI OLDU

 

Çevre Bakanlığı web sitesinde kömürlü termik santrallerin zararları anlatılıyordu; şimdi ne değişti ki yararlarından söz edilir oldu? Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca onaylanmış olan 1/100.000’lik Ergene Havzası Çevre Plan notlarında bölgede kirleticiliği yüksek olan sanayii tesisleri yasaklanmış ve kömürlü santraller de yüksek kirletici sınıfında sayılmıştı. Şimdi ne oldu da bu plan değişti ve çeşitli ortamlarda bu santrallerin faydaları anlatılmaya başlandı? Anlamış değiliz.

 

CAHİT ARAL’I, KENAN EVREN’İ HATIRLATTI

 

Ama bu durum bize bir zamanlar Çernobil felaketinin ardından çay içen Bakan Cahit Aral’ı, hatta radyasyon kemiklere faydalıdır diyen Kenan Evren’i hatırlatmıştır. Ya da tümü ÇED olumlu raporlarına sahip olan, dolayısıyla bir zamanlar çevreyi olumsuz etkilemeyeceği söylenen fabrikaların Ergene Nehri’ni, nasıl ölüm nehri yaptığını bir kez daha düşündürtmüştür.

 

SANTRALLER KÖMÜR İTHALATINI TETİKLEDİ

 

Kömür zehirdir. Artık gelişmiş ülkeler kömürü zehir olarak gördükleri için yeni bir termik santral yapmamakta ve hatta kendi kömürlerini bize satabilmek için dört gözle bu santralleri beklemektedirler. Nitekim 1990’lı yıllardan bu yana, termik santraller nedeniyle ithal kömür kullanımı altı kat artmıştır. Kömürlü termik santrallerin, istenilen baca filtresi takılsın fark etmez insan sağlığına zararlı etkileri ispatlanmıştır. İsteyen Afşin-Elbistan ya da Yatağan bölgesindeki hastaneleri ziyaret etsin ve insanların nasıl zehir soluduklarını öğrensin.”

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ