İSG eğitimi ilkokuldan başlamalı

Türkiye'de birçok İSG uzmanını yetiştiren ve yetiştirmeye devam eden, konusunun kitabını yazan Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan meselenin aslının bilinçten geçtiğini belirtip, "İSG eğitim

GÜNDEM 12.04.2017 13:33:00 0
İSG eğitimi ilkokuldan başlamalı

İş Sağlığı ve güvenliği kısaca İSG ülkemizin hala en can yakıcı konularından biri. Tuzla, Soma, Ermenek’te yaşanan kitlesel vakalarla ve genellikle bireylerin üzerinden duygu sömürüsüyle geçici olarak ülke gündeminde yerini ediniyor ve ardından sırra kadem basıyor. Halbuki ülkemizde sanayinin yoğun olduğu hemen her il ve ilçede yaşanan onlarca iş kazası, mağdurlarının özel sağlık kurumlarına sevk edilmesiyle polis raporlarına ve istatistiklere girmesine dahi olanak tanınmadan yaşandığıyla kalıyor. Meselenin basın ayağı ise daha vahim. Ulusal basın kitlesel ve çok sayıda ölü olması halinde, yerel basın sayı takıntısı olmamakla birlikte ölü olup olmadığıyla ilgili. Kaldı ki iş sağlığı ve güvenliği aslında işçisi, memuruyla sadece çalışanın değil işverenin de sorunu. Gebze’de Alaettin Kurt Stadı’ndaki tamir bakım esnasında yaşanan iş kazasında can veren kişinin bir işveren olması, önlem alınmaması halinde meselenin statü farkı göz etmeksizin önemli bir memleket meselesi olduğunun işaretini veriyor.

SÜREKLİ UZMAN YETİŞTİRİYOR

Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçanömrünün çok önemli bir kısmını iş sağlığı ve güvenliğine ayırmış bir akademisyen. Okan Üniversitesi ve 1.5 sene kadar önce geçiş yaptığı Üsküdar Üniversitesi’nde yeni İSG uzmanları yetiştirmeye devam ediyor. Başta Marmara Bölgesi olmak üzere ülkemizin dört bir yanına yayılmış çok sayıda İSG uzmanında emeği geçmiş bir düşünür. Öğretim Görevlisi Turabi Karadağ ile birlikte hazırladığı, “İş Sağlığı ve Güvenliği (A-B-C) Uzmanlık Hazırlık Kitabı: İSG” güncellenmiş ikinci baskısıyla uzman adaylarının başvuru kaynağı. Halen Üsküdar Üniversitesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği Programları Koordinatörü olarak görev yapan Uçan yıllardır hayalini kurduğu bir yapılanmayı da burada geçirmeye fırsat buldu. Kısa adı ÜSGÜMER olan İş Sağlığı İş Güvenliği ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurdu ve başına geçti. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Yrd.Doç.Dr.RüştüUçan iş sağlığı ve güvenliğini bir de Marmara Haber için değerlendirdi:

 

KANUNUN İKİ MADDESİ ERTELENDİ

“İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatında önemi ve önceliği düşünülerek 6331 sayılı İSG Kanunu çıkartılmıştı. Bu kanunun 6 ve 7’nci maddelerine göre 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren kamu kurumlarında ve 50’den az çalışanı olan özel sektördeki iş yerlerine iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak zorunluluğu gelecekti. Bu zorunluluk 7 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6745 sayılı kanun ile 1 Temmuz 2017’ye ertelendi. 2012 yılındaki istatistiklere göre bu durumda bir milyon 654 bin işletme bulunmaktadır. Böylece bu işyerlerinde risk analizi, acil durum ve planı, acil durum planı, çalışanların İSG eğitimi almaları zorunlu olacaktır. Sadece 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesi için usul ve esaslar düzenlendi. (htpp//e.sertifika.anadolu.edu.tr) Bu işletmeler buradan alınan sertifika ile kendi hizmetlerini yapabilecekler.

HEKİMLER UZMANLARI DÖRDE KATLADI

Türkiye’de iş yeri hekimi sayısının yetersiz olduğu görülmekte iken yeniden iş yükü oluşturulması sadece arzın az olmasından dolayı iş yeri hekim ücretlerini çok artıracaktır. Şu anda da iş yeri hekimi saat ücreti iş güvenliği uzmanının dört katına varmıştır. 1 Temmuz’dan sonra yeni bir düzenleme getirilmezse beş veya altı katına çıkacaktır.

UZMAN SAYISI ARTTIRILMALI

Sağlık uzmanı tanınmalanmalıdır. Uygun görülen sağlık fakültesi mezunları, eczacılık, dişçilik… vs. mezunlarından isteyenlere meslek hastalıkları, risk analizi, biyolojik riskler ve diğer konularda 220 saat kurs verilmeli, bu kişiler Bakanlık tarafından düzenlenecek sınavda başarılı olurlarsa bu unvanı edinmelidir. 50’den az çalışanı olan az tehlikeli ve tehlikeli işletmelerde bu kişiler çalışabilir. Böylece koruyucu sağlık hizmeti veren uzman sayısı artacağı için arz azlığından dolayı oluşan aşırı hizmet fiyatı makul seviyeye çekilmiş olacaktır.

AVRUPA’DA AŞAĞILANIYORLAR

Yurt dışında genel olarak kurallara uyma çok küçük yaşlarda öğretilmektedir. Kurallara uymayanlara ceza uygulanmakta ve hatta onu gören kişiler kuralı çiğneyenlere tepki göstermekte,  yer yer hakaret etmektedir. Kurallara uymayanlar aşağılanmaktadır. Bu anlayış ve kültürün ülkemizde de yerleşmesi gerekmektedir. İSG ile ilgili bütün yönetmelik ve kanunlar bizde de mevcuttur. Ama patronundan çalışanına kadar bu yazılı kuralları uygulamıyoruz ve hepimizi çok üzen sonuçlarla karşılaşıyoruz.

DERSLERİ SAHADAKİ UZMAN VERMELİ

İlk okuldan başlayarak her yıl İSG; İSG ile birlikte trafik, hijyen ve çevre konularını da içine alan haftada en az iki saatlik ders konulması toplumsal bilincin edinilmesi bakımından faydalı olacaktır. Bu derslerin müfredatları için çalıştay düzenlenmelidir. Dersler sahada çalışan İSG uzmanları tarafından verilmelidir.

 

DOĞRU HİZMET VEREN AYAKTA KALIR

2012 yılından itibaren binlerce (?) OSGB hizmet vermeye başlamıştır. Bu iş kolunda seneler geçtikçe doğru hizmet verenlerin diğerlerinden ayıklanarak ayakta kalacağı kanaatindeyim. Çalıştırdığı uzmana ücretini doğru dürüst ödemeyen, kendi vecibelerini tam olarak yerine getiremeyenler süreç içinde elenecektir. Bakanlık tarafından; vergi borcunu ödemeyen, sigorta prim tutarlarını yatırmayan, çalıştığı firmalara doğru hizmet götürmeyen OSGB firmalarının yetkilileri önce uyarılmalı ve düzelme olmaması halinde çalışma ruhsatları iptal edilmelidir. Kurumsal firmalar bu tür hizmet alımlarında seçici ve dikkatli olmalıdır. KKD ve diğer İSG ile ilgili malzeme satın alırken ilgili ürünün standartlara uyup uymadığını kontrol etmelidir.